Thursday, December 30, 2010

Brioşe cu şuncă şi praz

În general, când cineva îţi vorbeşte despre brioşe, te gândeşti, fără să vrei, la gogolaiele alea cu fulgi de ciocolată. Dacă însă ai puţină imaginaţie, poţi transforma o reţetă de desert într-o delicioasă reţetă de ... aperitive.



Ingrediente:
300 grame de făină, 1 plic praf de copt, 2 ouă, 1 iaurt, sare, piper, 150 grame de caşcaval, 150 grame de şuncă, 1 ardei gras roşu, 1 ardei gras galben, 1 fir de praz, forme de copt de hârtie pentru brioşe.

Mod de preparare:
Se separă albuşurile de galbenuşuri şi se bat bine. Gălbenuşurile se amestecă cu făina, iaurtul şi praful de copt. Se adaugă caşcavalul, şunca, prazul şi ardeii tăiate cubuleţe. Se înglobează albuşul. Compoziţia se toarnă în formele de copt şi se dau la cuptorul încins în prealabil, la foc potrivit, cam 20-25 de minute, până se rumenesc brioşele la suprafaţă.

Mod de servire:
Brioşele pot fi servite reci sau calde, alături de un sos de roşii cu cimbru şi de un mujdei cu smântână şi mentă.

Wednesday, December 29, 2010

Pateu de casă


Ingrediente:
1 kg ficat de pasăre, 2 cepe potrivite, 150 grame de unt, sare, piper, 1 lingură de muştar, ulei, 1 ou fiert tare

Mod de preparare:
Cepele se taie solzişori şi se pun la călit 1 minut în uleiul încins, amestecând continuu. Se adaugă ficatul spălat şi tăiat bucăţele. Se călesc împreună circa 5-6 minute, amestecând să nu se prindă. Se acoperă apoi cu apă şi se lasă la fiert circa 60 de minute, completând din când în când cu apă caldă. După ce s-au fiert bine, se pun la scurs, apoi se dau prin maşina de tocat sau se zdrobesc în blender. Se adaugă untul moale şi se freacă bine, până se omogenizează compoziţia. Se pune apoi muştarul şi oul fiert şi se amestecă din nou, potrivindu-se de sare şi piper. Se dă la frigider circa 30-40 de minute.

Mod de servire:
Se serveşte rece, pe pâine prăjită.

Tuesday, December 28, 2010

Tiramisu


Un desert uşor - şi la propriu şi la figurat -, care poate căpăta valenţe elegante dacă îl preparaţi în cupe de şampanie sau de îngheţeată, în locul clasicului vas termorezistent.

Ingrediente:
2 cutii de Mascarpone, 20 de pişcoturi, 4 ouă, esenţă de rom, esenţă de amaretto, cafea, lichior de cafea/visinată, 3 linguri de zahăr


Mod de preparare:
Se separă albuşurile de gălbenuş. Zahărul se freacă bine cu gălbenuşurile, până se face spumă, apoi se adaugă mascarponele şi esenţa. Se freacă bine pînă se omogenizează totul. Albusurile se bat spumă tare si se înglobează în compozitia de brânză.

Mod de servire:
Luaţi 8 cupe de îngheţată sau de şampanie, pe care le-aţi ţinut în prealabil la frigider circa 30 de minute. Aşezaţi pe margine pişcoturi înmuiate în cafea şi lichior, turnaţi din compoziţia de mascarpone, apoi aşezaţi încă un strat de pişcoturi înmuiate, iar deasupra un strat de compoziţie de brânză. Se presară deasupra cafea solubilă sau cacao şi se dă la frigider cam 30 de minute.

Icre false

După un festin culinar de Crăciun, încercăm cu toţii să punem pe masa de Anul Nou mâncăruri mai uşoare, ţinând însă cont de faptul că trebuie să avem, totuşi, un meniu festiv.



Ingrediente:
250 grame de brânză de vaci, 1 lingură de smântână, 3-4 linguri de maioneză, o ceapă potrivită, sare, piper, lămâie.

Mod de preparare:
Brânza de vaci se freacă bine cu lingura de smântână, cu ceapa tăiată mărunt şi cu maioneza. Se potriveşte de sare şi piper, apoi se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie, după gust.

Mod de servire:
Pentru că este totuşi masa de Anul Nou, vă recomand să serviţi icrele false pe felii de măr, decorate cu frunze de pătrunjel verde sau de mentă creaţă.

Wednesday, December 22, 2010

Budincă de macaroane cu kaizer şi praz


Un felul doi simplu, extrem de săţios şi care îmbină dulceaţa prazului cu asprimea unei brânze maturate şi cu aroma inconfundabilă a fumului.









Ingrediente:
500 grame paste, 3 fire de praz, 250 grame de kaizer, 100 grame de caşcaval, 200 grame brânză, 2 ouă, 200 ml smântână, sare, piper, 1 cub de unt

Mod de preparare:
Se pun la fiert pastele, iar când sunt aproape fierte, se adaugă prazul tăiat rondele şi se mai lasă la fiert circa 5 minute. Se scurg bine, se amestecă cu brânza rasă şi kaizerul tăiat feliuţe şi se aşează într-un vas termoizolant, uns cu puţin unt. Ouăle se bat bine, se amestecă cu smântâna, sare şi piper, apoi se toarnă peste amestecul de paste. Deasupra se rade caşcavalul. Se dă la cuptorul încins, la foc potrivit, circa 30-35 de minute.

Mod de servire:
Budinca de macaroane cu praz şi kaizer se serveşte călduţă, alături de un pahar de vin demidulce.

Prăjitura lui Dancer


În prag de Crăciun, casa miroase a brad, a sarmale şi a ... cozonac cu nucă. Nu ştiţi să faceţi cozonac? Nicio problemă, unul din renii moşului vă va ajuta să aduceţi totuşi mirosul de cozonac în casă, chiar dacă sub altă formă. Nu-i aşa Dancer?



Ingrediente:
Pentru blat: 150 grame ciocolată cu lapte, 125 gr unt, 150 gr zahăr, 2 ouă, 100 grame făină, ½ linguriţă praf copt, esenţă de rom, 150 grame nuci tocate, un pumn de stafide aurii
Pentru sos: 150 grame ciocolată amăruie, 300 ml frişcă naturală (Zuzu, LaDorna, Prodlacta)
Pentru ornat: îngheţată (de ciocolată, de vanilie, de nuci, de mentă etc) şi, opțional, trufe.

Mod de preparare:
Pentru blat: Se topeşte ciocolata în bain marine. Se bate untul cu zahărul, se înglobează ouăle şi ciocolata topită, esenţa de rom, făina amestecată cu praful de copt, nucile tocate şi stafidele înmuiate în cogniac. Se aşează aluatul într- o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă, se nivelează şi se coace aproximativ 30 minute, la foc potrivit, în cuptorul încins în prealabil. Se scoate şi se lasă să se răcească.
Pentru sos: Se dă în fiert frişca, se ia de pe foc şi se lasă să se topească
înăuntru ciocolata mărunţită.

Mod de servire:
Din blat se taie forme rotunde (cu un pahar), cam de 5-6 cm în diametru. Fiecare bucată de blat se aşează pe câte o farfurie, iar deasupra se pune, pe fiecare, câte o bilă de îngheţată şi se stropeşte cu sos de ciocolată. Se aşează deasupra câte o trufă.

Tips.
Dacă aveţi în casă cozonac, şi vreţi să vă impresionaţi musafirii, tăiaţi rondelele-blat din felii de cozonac, iar apoi urmaţi indicaţiile de mai sus.

Tuesday, December 21, 2010

Cafea Curcubeu

Aşa cum v-am promis, vă dau reţetele lipsă din meniul de Crăciun. Astăzi, cafeaua Curcubeu.

Ingrediente:
400 ml cafea neagră, 200 ml frişcă bătută, 400 ml îngheţată de vanilie, 4 linguri de cafea solubilă, scorţişoară, 4 beţe de ciocolată cu mentă After Eight.

Mod de preparare:
Turnaţi câte 100 ml de cafea neagră caldă în 4 pahare. Amestecaţi cafeaua solubilă şi frişca şi împărţiţi compoziţia, în mod egal, în cele 4 pahare. Lăsaţi îngheţata să se dezgheţe puţin, frecaţi bine până obţineţi o pastă consistentă, pe care o turnaţi în mod egal în pahare.

Mod de servire:
Înainte de servire pudraţi cu praf de scorţişoară şi ornaţi cu câte un băţ de ciocolată cu mentă.

Tips:
Dacă înlocuiţi cafeaua neagra cu un shake de lapte şi banane, amestecaţi frişca cu 4 linguri de nesquik şi turnaţi deasupra pasta de îngheţată de vanilie vă iese o excelentă băutură Curcubeu pentru copii!

Monday, December 20, 2010

Plăcintă cu ciuperci şi piept de pui


Un aperitiv uşor şi foarte săţios, care merge de minune combinat cu un sos de roşii cu cimbru făcut în casă şi un pahar de bere rece.

Ingrediente:
Pentru aluat: 1 iaurt normal, 10 linguri ulei, 1 praf copt, sare, piper, făină cât cuprinde.
Pentru umplutură: 500 grame ciuperci, 1 piept de pui mare fiert, 1,5 legături de ceapă verde, 1 legătură de usturoi verde, 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel verde, sare, piper, 3 ouă mari.

Mod de preparare:
Din iaurt, ulei, praful de copt, sare, piper şi făină se frământă un aluat care se poate întinde cu sucitorul. Din el se întind 2 foi.
Ciupercile, pieptul de pui fiert, ceapa verde, usturoiul verde şi verdeaţa se toacă mărunt, se potrivesc de sare şi piper, apoi se înglobează ouăle bătute bine.
Într-o tavă de prăjitură unsă şi tapetată cu făină se pune prima foaie de aluat, peste care se toarnă compoziţia de ciuperci şi carne. Deasupra se pune cea de a doua foaie de aluat, care se înţeapă din loc în loc cu furculiţa, pentru a nu se umfla neuniform. Se dă plăcinta la cuptor circa 20-25 de minute, la foc potrivit.

Mod de servire:
Se serveşte caldă sau rece, cu sos de roşii şi cimbru.

Tips:
Pentru sosul de roşii şi cimbru aveţi nevoie de suc de roşii de casă (250 ml) sau de roşii în bulion (4 linguri plus 200 ml apă rece) , un vârf de cuţit de sare, puţin piper, o jumătate de linguriţă de zahăr şi o jumătate de linguriţă de cimbru uscat măcinat. Amestecaţi toate ingredientele într-un ibric şi puneţi pe foc să dea de două ori în clocot. Se foloseşte fierbinte (dacă plăcinta o serviţi rece) sau rece (în situaţia în care serviţi plăcinta fierbinte), pentru contrast.

Friday, December 17, 2010

Crème fraises

Delicateţea cremei de brânză, combinată cu tăria vinului roşu sec şi cu aroma inconfundabilă a căpşunilor fac din „Crème fraises” un desert cu adevărat inegalabil.



Ingrediente:
500 grame căpşuni, 300 ml vin roşu sec, 1 cutie de mascarpone, 1 cutie de Ricotta, 150 grame de zahăr, esenţă de vanilie, 5 foi de gelatină.

Mod de preparare:
Se pun la înmuiat foile de gelatină. Vinul, împreună cu 50 grame de zahăr, se pune la fiert. După ce dă în primul clocot, se opreşte focul şi se lasă la răcit. Când e călduţ, se adaugă 4 dintre foile de gelatină.
Într-o formă de chec tapetată cu folie de plastic se aşează 250 grame de căpşuni tăiate jumătăţi, peste care se toarnă 250 ml din compoziţia de vin. Se dă la frigider circa o oră.
Restul căpşunilor se zdrobesc, se adaugă mascarponele, ricotta, 100 grame de zahăr, esenţa de vanilie şi se amestecă foarte bine, până iese o pastă. Se pune restul de compoziţie de vin şi ultima foaie de gelatină şi se omogenizează compoziţia. Se toarnă crema de brânză şi căpşuni peste compoziţia de vin de la frigider şi se dă din nou la rece circa 3-4 ore.

Mod de servire:
Se răstoarnă prăjitura pe un platou de servire, cu compoziţia de vin deasupra, se ornează cu jumătăţi de căpşuni şi frunzuliţe de mentă.

Wednesday, December 15, 2010

Tocăniţă de mistreţ


Carnea de vânat a fost dintotdeauna o delicatesă. Dar şi un chin pentru bucătari, pentru că prepararea mâncărurilor pe bază de vânat dureaza mult mai mult decât o mâncare clasică. Dar merită...

Ingrediente:
1 kg pulpă de mistreţ, 2 cepe mari sau 3 fire de praz, 1 ardei gras roşu, 1 ardei gras galben, pastă de tomate, 1 pahar de vin alb demisec, 6-7 căţei de usturoi, foi de dafin, cimbru, sare, piper, ulei.

Mod de preparare:
Carnea de mistreţ se taie bucăţele şi se pune la fiert, circa o oră, în oala sub presiune, alături de sare, piper, foile de dafin, cimbru şi 4-5 căţei de usturoi zdrobiţi. După ce s-a fiert bine, se scoate din oală şi se scurge.
Într-o cratiţă se încinge uleiul, se adaugă ceapa sau prazul, tocate mărunt, apoi ardeii graşi tăiaţi fideluţă. Se lasă să se sticlească şi se adaugă carnea fiartă, prăjindu-se circa 2 minute. Se adaugă apă şi se lasă să fiarbă până scade la jumătate, apoi se adaugă pasta de tomate şi usturoiul pisat. Se pune cimbrul, vinul şi se adaugă sare şi piper după gust. Se mai dă un clocot şi se ia de pe foc.

Mod de servire:
Se serveşte fierbinte, cu garnitură de cartofi natur, piure de cartofi sau mămăligă şi salată de murături asortate.

Tips:
Pentru o savoare mai profundă, după adăugarea vinului mutaţi cratiţa în cuptorul încins şi lăsaţi să fiarbă, la foc mic, circa 10 minute.

Tuesday, December 14, 2010

Terină cu țelină, morcovi și broccoli


Ingrediente:
1 kg de brânză de vaci grasă, 150 grame de unt, 1 plic de gelatină alimentară, 250 ml smântână dulce pentru gătit, 2 linguri de morcov fiert, 2 linguri de broccoli fiert, 2 linguri de țelină fiartă, sare şi piper după gust.

Mod de preparare:
Gelatina se dizolvă în smântână şi se pune apoi pe bain-marine la fiert. Când începe să fiarbă pe margine, se stinge focul iar smântâna se pune la rece (pe geam, pe balcon, pe jos în cămară etc). Separat, se freacă bine brânza de vaci cu untul, sarea şi piperul, apoi se încorporează smântâna călduţă.
Compoziţia se împarte în trei părţi egale. Într-una se pune morcovul, în alta broccoli şi în ultima ţelina.
O tavă de chec lungă se tapetează cu folie de plastic. Se toarnă prima dată compoziţia de brânză cu morcovi, apoi cea cu ţelină, iar la final brânza amestecată cu broccoli. Se acoperă cu folia de plastic şi se dă la frigider până a doua zi.

Mod de servire:
Se taie felii de 1 cm grosime și se servesc pe felii subțiri de baghetă, coapte la cuptor.

Tips:
Pentru o textură mai fină şi un gust mai apropiat de cel de smântână, puteţi înlocui brânza de vaci cu brânză Ricotta. De asemenea, puteți înlocui legumele de mai sus cu orice altă legumă vă place.

Monday, December 13, 2010

Cartofi copţi cu sos de smântână

Pentru cei care nu concep că garnitura la fripturi poate fi şi altceva decât cartofi prăjiţi, iată o reţetă care va prinde cu siguranţă.


Ingrediente:
8 cartofi medii, 200 ml smântână, 2 căţei de usturoi, mentă, sare şi piper

Mod de preparare:
Cartofii se spală foarte bine, sub jet de apă rece, se freacă cu sare şi se pun la copt în cuptorul încins bine, la foc potrivit, întorcându-i de pe o parte pe alta pentru a nu se arde.
Separat, amestecaţi smântâna cu puţină sare, cu piper, o lingură de mentă creaţă uscată şi mărunţită şi usturoiul pisat. Daţi la frigider până se coc cartofii.

Mod de servire:
Cartofii copţi se taie în trei, se aşează pe farfurie, alături de ruloul de curcan, şi peste ei se toarnă cu lingura sosul de smântână.

Tips:
Pentru o aromă mai fină, amestecaţi în compoziţia de smântână şi o lingură două de iaurt de bivoliţă.

Masa de Crăciun




Crăciunul este nostalgie pentru trecut, curaj pentru prezent, speranţă pentru viitor. Este o dorinţă ferventă ca fiecare ceaşcă a vieţii să fie plină de binecuvântări bogate şi eterne şi ca fiecare drum să ducă spre pace. Este momentul când fiecare dintre noi vrea să petreacă alături de cei dragi, invitându-şi familia la masă.

Pentru toţi aceştia, îmi permit să fac o sugestie de masă de Crăciun, care să rămână în tipicul tradiţional al românului dar care, totuşi, să îl spargă pe ici, pe colo.

Astfel, pentru aperitive vă propun: rulada regală, ciupercile Lidia şi tartinele cu burduf, alături de un platou cu „porcării” (tobă, caltaboş, cârnat crud afumat şi jumeri), o piftie de curcan şi o salată de vinete.

La felul principal vă recomand o ciorbă de burtă - iar pentru cei care nu sunt fani ai acesteia un borş de perişoare, rulada de curcan cu cartofi copţi cu sos de smântână şi salată de sfeclă roşie cu hrean, alături de o porţie de sărmăluţe cu mămăliguţă şi ardei iute.

Ca desert, aş încerca Prăjitura lui Dancer (o combinaţie de ciocolată, nuci, alune şi îngheţată), alături de o cafea Curcubeu.

Şi pentru că o masă adevărată trebuie stropită şi cu ceva băutură, vă propun un pahar de Vinars de Jidvei pentru început, o cană cu vin roşu fiert alături de rulada de curcan şi de sărmăluţele de porc cu mămăliguţă, iar la final, alături de desertul cu ciocolată şi îngheţată, un pahar de vin alb sec de Jidvei.

Tips:
Zilele următoare am să vă dau şi reţetele care vă lipsesc (cartofii copţi cu sos de smântână, Prăjitura lui Dancer, cafeaua Curcubeu), ca să nu ziceţi că sunt băiat rău.

Iepure cu sos de mere


Carnea de iepure este o carne uşoară, savuroasă şi deosebită de celelalte feluri de carne pe care le consumăm în mod curent. Este dietetica, sănătoasă, cu un conţinut foarte mic de colesterol. Reţeta de mai jos este o reţetă simplă şi uşoară, care poate fi făcută de oricine atunci când vrea ceva nou sau când doreşte să-şi impresioneze invitaţii. Iar savoarea cărnii de iepure nu putea fi pusă mai bine în evidenţă decât alături de un sos dulce-acrişor de mere.

Ingrediente:
1 iepure de casă de circa 1,5 kg, slăninuţă de porc, 5-6 căţei de usturoi, sare, piper, 1 pahar de vin roşu, cimbru, 1,5 kg de mere, ulei.

Mod de preparare:
Iepurele se spală bine sub jet de apă rece, apoi se şterge cu un prosop de bumbac. Din loc în loc se fac, sub piele, mici găurele în care se introduc, alternativ, fâşiuţe de slănină şi căţei de usturoi (tăiaţi în jumătate, pe lung). Se unge apoi iepurele cu ulei, se sărează, piperează şi condimentează, se pune în tava cu ulei şi apă, se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor, la foc mediu, circa 40 de minute, verificând periodic dacă mai are apă, în caz contrar completând cantitatea. După 40 de minute, se dă la o parte folia, se stropeşte carnea cu vinul roşu şi se mai lasă la cuptor circa 15 minute, să se rumenească.
Separat, se curăţă merele de coajă, se spală şi apoi se taie în felii. Se încing 2 linguri de ulei într-o cratiţă, se adăaugă merele, sare şi piper, şi se lasă la foc mic, acoperite, amestecând din când în când ca să nu se prindă, circa 10 minute, până se pătrund merele.

Mod de servire:
Friptura se serveşte fierbinte, alături de sosul de mere cald şi de felii de pâine de casă cu cartofi.

Tochitură de post


În urmă cu vreo 2-3 ani, nişte colegi de muncă, ce îmi cunoşteau pasiunea pentru gătit, s-au gândit să îmi lanseze o provocare. Pentru că ne aflam în plin Postul Crăciunului, iar instituţia la care lucram atunci a decis să facem o petrecere de sfârşit de an la zăpadă verde, m-au întrebat dacă pot găti ceva de post, dar care să nu pară de post. Şi aşa a ieşit această tochitură. Care bănuiesc că a fost foarte bună, din moment ce oala de 30 de litri s-a golit aproape instantaneu, în vreme ce cotletele de porc şi micii care sfârâiau pe grătarele încinse nu au determinat o asemenea emulaţie.

Ingrediente:
1 kilogram de ciuperci, 1 pachet de cuburi de soia, 3-4 cremvuşti de post, o cutie de pastă de tomate, 3 cepe potrivite, 6 căţei de usturoi, 1 linguriţă de cimbru uscat, 1 linguriţă boia de ardei iute, 300 ml de vin roşu, un păhărel de ţuică de prune, sare, piper, ulei


Mod de preparare:
Cuburile de soia se pun la înmuiat în apă caldă cu sare circa 30 minute, se schimbă apoi apa şi se pun la fiert preţ de 15-20 de minute. Într-un ceaun încingeţi o cană de ulei, puneţi ceapa tocată mărunt şi 3 căţei de usturoi tăiaţi rondele. Adăugaţi apoi cremvuştii de post tăiaţi bucăţele şi ciupercile tocate mărunt. Acoperiţi şi lăsaţi 5 minute. Adăugaţi apoi 1,5 litri de apă şi cuburile de soia prefierte. Acoperiţi din nou şi lăsaţi să fiarbă circa 20 de minue, până scade zeama. Adăugaţi boiaua, sarea, piperul şi vinul roşu şi lăsaţi să mai fiarbă descoperit 4-5 minute. Turnaţi apoi pasta de tomate şi ţuica, lăsaţi să mai dea un clocot şi stingeţi focul. Adăugaţi acum cimbrul uscat şi restul de usturoi zdrobit şi amestecaţi bine.


Mod de servire:
Se serveşte fierbinte, cu un boţ de mămăligă şi o salată de varză murată alături.

Thursday, December 9, 2010

Tartine de burduf, cu chimen, fistic şi nuci

Este un aperitiv uşor de făcut, ce se poate servi rece sau cald, şi care combină textura dură şi iute a brânzei de burduf cu aroma calmă şi caldă a seminţelor de chimen sau cu gustul inconfundabil al nucilor şi al fisticului.



Ingrediente:
600 grame de burduf, 120 grame de unt, 1 linguriţă seminţe de chimen mărunţite, 1 lingură de fistic tocat mărunt, 1 lingură de miez de nucă, felii de pâine toast.

Mod de preparare:
Burduful se amestecă bine de tot cu untul moale, apoi se împarte în trei părţi egale. O cantitate se amestecă cu seminţele de chimen mărunţite, a doua cu fisticul tocat, iar în ultima se înglobează miezul de nucă. Feliile de pâine toast se taie în două, pe diagonală.

Mod de servire:
În cazul în care se optează pentru aperitivul rece, pâinea se prăjeşte în prealabil, se lasă la răcit, iar apoi se unge cu amestecul de brânză dorit. În cazul în care optaţi pentru aperitivul cald, ungeţi bucăţile de pâine cu compoziţia de brânză dorită, aşezaţi-le apoi în tavă şi daţi-le la cuptor, la foc mare, circa 3-4 minute.

Tips:
- Pentru a obţine combinaţia supremă de gusturi, ungeţi fiecare felie de pâine cu toate cele trei compoziţii de brânză.
- Puteţi servi, alături, un pahar cu un vin clar şi răcoritor Sauvignon Blanc.

Friday, December 3, 2010

Ruladă de curcan





Întotdeauna mi-a plăcut să îmbogăţesc reţetele văzute sau gustate la altcineva sau în reviste. Reţeta de mai jos este un joc de arome şi consistenţe care vă va încânta papilele gustative. Iar prietenii ştiu de ce....



Ingrediente:
500 grame piept de curcan, 5 felii subţiri de şuncă crudă afumată, 10 felii de brânză topită, 100 grame ciuperci din conservă, 100 grame de piept de pui, 50 grame de caşcaval, pătrunjel verde, sare, piper, ulei, o cană de vin alb demidulce, o cană de apă, 2 linguri pastă de tomate, cimbru.

Mod de preparare:
Pieptul de curcan se împarte în 5 fileuri, care se bat bine până ajung la lăţimea unei palme. Se sărează şi se piperează şi se bagă la frigider circa 15 minute.
Pieptul de pui se bate bine, se sărează şi se prăjeşte circa 5 minute pe fiecare parte într-o tigaie de teflon, fără ulei. După ce s-a rumenit bine pe ambele părţi, se taie cubuleţe. Ciupercile se toacă şi ele mărunt. În tigaia în care s-a rumenit pieptul de pui se pune puţin ulei. Când este încins se adaugă ciupercile, iar după circa 2 minute şi pieptul de pui. Se călesc împreună aproximativ 5 minute, după care se adaugă sare şi piper după gust şi pătrunjelul verde tocat mărunt. Se opreşte focul şi se adaugă caşcavalul ras, amestecându-se bine.
Fileurile de curcan se scot din frigider, se freacă bine pe ambele părţi cu ulei, apoi pe fiecare bucată se aşează câte o felie de şuncă crudă afumată şi câte 2 felii de brânză topită, astfel încât să acopere complet carnea de curcan. Compoziţia de ciuperci şi pui se distribuie uniform pe toate cele cinci fileuri. Se rulează apoi şi se leagă bine. Fiecare rulou se înveleşte în folie de aluminiu şi se dau la cuptorul încins bine. După aproximativ 25 de minute se scot foliile de aluminiu, ruladele se pun înapoi în tavă, iar peste ele se toarnă amestecul format din vin, apă, pastă de tomate, cimbru, sare şi piper după gust. Se mai lasă la cuptor aproximativ 10 minute.

Mod de servire:
Rulada se serveşte caldă, cu garnitură de cartofi natur, sos de usturoi, smântână și mentă şi salată de castraveţi muraţi.

Tips:
Înainte de servire, evident, scoateţi aţa!