Friday, November 26, 2010

Ruladă Regală

Un aperitiv elaborat, care combină gustul inconfundabil al brânzei albastre cu aroma strugurilor negrii. Totul într-o manta de şuncă crudă afumată.


Ingrediente:
250 grame brânză de vaci grasă, 100 grame telemea veche de oaie, 100 grame de brânză cu mucegai nobil, 150 grame de unt, sare, piper, un vârf de chimen pisat, o linguriţă verdeaţă tocată (pătrunjel verde sau busuioc verde), 150 grame de caşcaval afumat felii, 150 grame de şuncă crudă afumată felii, boabe de struguri roşii.

Mod de preparare:
Brânza de vaci, telemeaua rasă, brânza albastră rasă şi untul moale se freacă bine, după care se adaugă sare şi piper după gust, chimenul pisat şi verdeaţa tocată.
O tavă de chec se tapetează cu o treime din feliile de caşcaval, astfel încât acestea să acopere fundul şi marginile tăvii, rămânând însă în exterior circa 1,5 centrimetri, peste care se aşează o treime din feliile de şuncă. Se toarnă jumătate din compoziţia de brânză, se aşează boabele de struguri apăsându-le uşor, să intre în compoziţia de brînză, după care se aşează deasupra felii de caşcaval şi apoi de şuncă (doar cât să acopere brânza). Se pune restul de compoziţie de brânză, se aşează alte boabe de struguri care se apasă uşor, se pune restul de şuncă şi deasupra feliile de caşcaval rămase. Marginile de 1,5 centrimetri de caşcaval rămase de la început se împăturesc peste compoziţie, se presează un pic pentru a face masă şi se dă la rece circa 5 ore.

Mod de servire:
Înainte de servire, rulada se răstoarnă pe un fund de lemn şi se taie felii de circa 1,5 centimetri grosime. Se asezonează, după gust, cu praf de boia şi miez de nucă tocat sau cu busuioc şi fistic tocat.

Tips: Se servește cu un vin alb demisec, ușor răcit (8-10 grade)


No comments:

Post a Comment