Saturday, January 22, 2011

Ciorbă de păpară

Aceasta este o altă rețetă pe care am învățat-o în vacanțele mele la Micăsasa. Sau, așa cum îi spuneau cei bătrâni, Mica Sasă, pentru că localitatea făcea parte din domeniul lui Bruckental. 
Poate de aceea se gătesc aici atât de multe mâncăruri de origine săsească, așa cum este și această excelentă ciorbă de păpară.








Ingrediente:
2 morcovi, 1 pătrunjel, 1/2 țelină, 1 ceapă mică, 6 ouă, 1 lingură sănătoasă de smântână, 6 căței de usturoi, 1/2 pahar de orez, sare, piper, tarhon în oțet, 2 linguri de ulei.

Mod de preparare:
Ceapa tocată mărunt se pune la sticlit în 2 linguri de ulei și puțină sare. Se adaugă apoi țelina și 1 morcov date pe răzătoarea mare, pătrunjelul și cel de-al doilea morcov tăiați felii subțiri. Se lasă să se călească circa 3 minute, apoi adăugați un pahar cu apă și lăsați să fiarbă înăbușit alte 5 minute. Adaugați 2,5 litri de apă, orezul spălat bine, piper după gust, potriviți de sare și lăsați la fiert aproximativ 15 minute.
Separat, faceți papară din 4 ouă și albușurile de la celelalte 2, rupeți-o în bucăți și aruncați-o în oala cu legume. Zdrobiți apoi cățeii de usturoi și puneți-i peste ciorbă. Adăugați tarhonul tocat și 3 linguri de oțet. Lăsați să mai dea un clocot și stingeți focul.

Mod de servire:
Ciorba se servește fierbinte, dreasă cu ou și smântână, alături de un ardei iute.

No comments:

Post a Comment