Thursday, January 13, 2011

Tocăniţă ardelenească

Pentru mine, copil fiind, vacanţele de vară însemnau accesul în Paradis. Nici nu suna bine clopoţelul sfârşitul şcolii, că eu eram deja în compartimentul trenului care urma să mă ducă la „bunica” - de fapt, la „Tişa” -, într-un colţ de Rai de lângă Blaj, la Micăsasa. Acolo unde mâncam cea mai gustoasă tocăniţă de pui din lume!

Ingrediente:
1 pui nici prea-prea, nici foarte-foarte, 2 pumni sănătoşi cu ficat de pui, 1 căpăţână de usturoi, 1 ceapă mare, 3 linguri sănătoase de pastă de tomate sau 1/4 litri suc de roşii, o linguriţă de boia dulce, sare, piper, pătrunjel verde, tarhon verde, untdelemn.

Mod de preparare:
Puiul se spală bine sub jet de apă rece şi se taie bucăţi. Ficatul se spală şi se lasă la scurs. Se încinge bine untdelemnul, se adaugă ceapa tocată nu foarte mărunt,  bucăţile de pui şi la sfârşit ficatul. Se acoperă şi se lasă să se prăjească 5 minute, apoi se adaugă apă şi se lasă la fiert circa 30-40 de minute. Se adaugă usturoiul tăiat rondele, boiaua şi pasta de tomate, se potriveşte de sare şi piper, şi se lasă să mai dea un clocot. Se presară deasupra pătrunjel şi tarhon verde.

Mod de servire:
Se serveşte fierbinte, alături de un boţ de mămăligă şi o salată de varză acră, acompaniată de un păhărel de răchie, jinars sau pălincă, după gust.

Tips:
Celor care aveţi această posibilitate, vă recomand să faceţi tocana din pui de casă, şi puteţi folosi şi restul organelor. Gustul este de o mie de ori mai bun decât cu pui din comerţ. Dar ce să-i faci, nu toţi avem neamuri la ţară...

No comments:

Post a Comment