Monday, December 13, 2010

Tochitură de post


În urmă cu vreo 2-3 ani, nişte colegi de muncă, ce îmi cunoşteau pasiunea pentru gătit, s-au gândit să îmi lanseze o provocare. Pentru că ne aflam în plin Postul Crăciunului, iar instituţia la care lucram atunci a decis să facem o petrecere de sfârşit de an la zăpadă verde, m-au întrebat dacă pot găti ceva de post, dar care să nu pară de post. Şi aşa a ieşit această tochitură. Care bănuiesc că a fost foarte bună, din moment ce oala de 30 de litri s-a golit aproape instantaneu, în vreme ce cotletele de porc şi micii care sfârâiau pe grătarele încinse nu au determinat o asemenea emulaţie.

Ingrediente:
1 kilogram de ciuperci, 1 pachet de cuburi de soia, 3-4 cremvuşti de post, o cutie de pastă de tomate, 3 cepe potrivite, 6 căţei de usturoi, 1 linguriţă de cimbru uscat, 1 linguriţă boia de ardei iute, 300 ml de vin roşu, un păhărel de ţuică de prune, sare, piper, ulei


Mod de preparare:
Cuburile de soia se pun la înmuiat în apă caldă cu sare circa 30 minute, se schimbă apoi apa şi se pun la fiert preţ de 15-20 de minute. Într-un ceaun încingeţi o cană de ulei, puneţi ceapa tocată mărunt şi 3 căţei de usturoi tăiaţi rondele. Adăugaţi apoi cremvuştii de post tăiaţi bucăţele şi ciupercile tocate mărunt. Acoperiţi şi lăsaţi 5 minute. Adăugaţi apoi 1,5 litri de apă şi cuburile de soia prefierte. Acoperiţi din nou şi lăsaţi să fiarbă circa 20 de minue, până scade zeama. Adăugaţi boiaua, sarea, piperul şi vinul roşu şi lăsaţi să mai fiarbă descoperit 4-5 minute. Turnaţi apoi pasta de tomate şi ţuica, lăsaţi să mai dea un clocot şi stingeţi focul. Adăugaţi acum cimbrul uscat şi restul de usturoi zdrobit şi amestecaţi bine.


Mod de servire:
Se serveşte fierbinte, cu un boţ de mămăligă şi o salată de varză murată alături.

2 comments:

  1. super reteta, arata sublim, cred ca o sa fac o incercare acum in postul pastelui :-)

    ReplyDelete
  2. Crede-ma, daca o vei servi cuiva fara sa ii spui ca e de post, nici nu o sa isi dea seama.

    ReplyDelete