Monday, December 13, 2010

Iepure cu sos de mere


Carnea de iepure este o carne uşoară, savuroasă şi deosebită de celelalte feluri de carne pe care le consumăm în mod curent. Este dietetica, sănătoasă, cu un conţinut foarte mic de colesterol. Reţeta de mai jos este o reţetă simplă şi uşoară, care poate fi făcută de oricine atunci când vrea ceva nou sau când doreşte să-şi impresioneze invitaţii. Iar savoarea cărnii de iepure nu putea fi pusă mai bine în evidenţă decât alături de un sos dulce-acrişor de mere.

Ingrediente:
1 iepure de casă de circa 1,5 kg, slăninuţă de porc, 5-6 căţei de usturoi, sare, piper, 1 pahar de vin roşu, cimbru, 1,5 kg de mere, ulei.

Mod de preparare:
Iepurele se spală bine sub jet de apă rece, apoi se şterge cu un prosop de bumbac. Din loc în loc se fac, sub piele, mici găurele în care se introduc, alternativ, fâşiuţe de slănină şi căţei de usturoi (tăiaţi în jumătate, pe lung). Se unge apoi iepurele cu ulei, se sărează, piperează şi condimentează, se pune în tava cu ulei şi apă, se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor, la foc mediu, circa 40 de minute, verificând periodic dacă mai are apă, în caz contrar completând cantitatea. După 40 de minute, se dă la o parte folia, se stropeşte carnea cu vinul roşu şi se mai lasă la cuptor circa 15 minute, să se rumenească.
Separat, se curăţă merele de coajă, se spală şi apoi se taie în felii. Se încing 2 linguri de ulei într-o cratiţă, se adăaugă merele, sare şi piper, şi se lasă la foc mic, acoperite, amestecând din când în când ca să nu se prindă, circa 10 minute, până se pătrund merele.

Mod de servire:
Friptura se serveşte fierbinte, alături de sosul de mere cald şi de felii de pâine de casă cu cartofi.

No comments:

Post a Comment