Thursday, January 27, 2011

Supă de creson


O altă mâncare excelentă, ce poate fi consumată fără probleme chiar şi de cei aflaţi la regim.


Ingrediente:
1 legătură de creson, 1 şi 1/2 căni de iaurt slab, 2 morcovi, 1 pătrunjel, 1/2 păstârnac, 1/2 ţelină, 1 ceapă, sare şi piper după gust, lămâie.

Mod de preparare:
Se face o supă mai concentrată din morcovi, pătrunjel, păstârnac, ţelină şi ceapă, care se strecoară. Se amestecă apoi cu mixerul iaurtul, cresonul şi o jumătate de cană de supă. Se toarnă amestecul într-o cratiţă, se mai adaugă o cană şi jumătate de supă, sare şi piper după gust şi se dă în clocot, amestecând.

Mod de servire:
Supa se serveşte foarte caldă, cu câte o feliuţă de lămâie deasupra şi câteva crutoane de pâine neagră.

Tips: Această reţetă se poate face cu broccoli, spanac sau sfeclă roşie în loc de creson.

Tuesday, January 25, 2011

Bulzul Zeilor şi foi cu lapte, la poalele Penteleului

De mic copil îmi plăcea să explorez lumea din jurul meu. Mama povesteşte şi acum năzbâtiile pe care le făceam în primii ani de şcoală, când în loc să vin direct acasă mă urcam în câte un autobuz/troleibuz şi mergeam până la capăt de linie doar ca să ştiu ce este pe acolo. Aşa se face că drumurile m-au purtat prin multe locuri superbe din România şi mi-au dat posibilitatea de a intra în contact cu oameni deosebiţi, de la care am avut ce învăţa.


Şi astfel am ajuns să descopăr un ţinut extraordinar, aflat în Munţii Buzăului, la poalele Vârfului Penteleu, care bate prin sălbăticia şi frumuseţea sa multe dintre zonele agroturistice tradiţionale ale României (inclusiv Branul, deşi, ca braşovean, nu îmi convine să spun asta!). Zona Buzăului este plină de legende, câteva dintre acestea având în miezul lor întâmplări adevărate, cu haiduci nemuritori. Aşa cum este Legenda lui Gheorghelaş, cel care a bântuit Penteleul şi împrejurimile satului Gura Teghii, sau ca Legenda  haiduclor de la Berca,  care îşi făcuseră tabăra  în zona dintre dealuri şi vadul Buzăului, prindeau oile bogaţilor munteni, când aceştia veneau la târg, la Buzău, iar ca să nu-i prindă potera cu prada vie, o făceau pastramă şi cârnaţi. (Aşa să se fi născut oare celebrii cârnaţi de Pleşcoi?). 
Tot aici am auzit şi Legenda despre Muntele Podu Calului, care spune că regele Carol I, încîntat de frumuseţea locurilor din apropiere, a hotărât să-şi construiască reşedinţa de vară într-o poiană, nu departe de Varlaam. Cum însă, în timpul uneia dintre vizitele sale aici, calul s-a poticnit şi l-a aruncat din şa, a considerat că incidentul e un semn rău şi a ales Sinaia pentru ceea ce a devenit, mai tîrziu, Peleşul.

Înţărcatul mieilor, la început de mai


Sub Penteleu, la Varlaam, merită să mergi la început de mai, ca să afli cum se înţarcă mieii. Tradiţia spune că după Paşte mieii se izolează de oi, pentru ca acestea să dea lapte mai mult. E timpul când ciobanii purced la înţăr­catul mieilor, la măsurarea laptelui şi la urcatul oilor la stâna din munte. Iar pentru săteni, e timpul când se adună la o masă ţărănească, pregătită după tradiţia pastorală, cu bulz ciobănesc, miei la frigare sau cârlan haiducesc, stinse, cum altfel, cu ţuică de prune, nici foarte tare, să te ducă repede, dar nici prea slabă, ca să o simţi totuşi.

Bulzul care coboară şi zeii pe Pământ

Aici, în acest colţ de Rai uitat de lume (ce bine!), am auzit de o mâncare numită „Foi cu lapte”. Adică o ciorbă din lăptuci (salată de pădure). Reţeta nu e complicată deloc. Se căleşte puţină ceapă, se adaugă frunzele de lăptuci fierte, peste se toarnă lapte bătut (sau prins, nu contează), se pune multă verdeaţă şi se dă în fiert. Şi tot aici am cunoscut şi vestitul bulz de Penteleu, făcut la ceaun şi pârpălit pe jar. Iar după ce l-am gustat (de fapt, ca să fiu sincer, după ce l-am devorat pur şi simplu), am înţeles de ce oamenii locului spun că demult, pe când existau zeii şi muritorii le aduceau ofrande, bulzul de Penteleu întrecea ambrozia zeilor şi îi făcea pe aceştia să coboare din Ceruri şi să se înfrupte din minunatul bulz, răsplătindu-i pe localnici cu ape limpezi şi repezi, livezi de pruni domneşti şi turme de mioare ca nicăieri altundeva.

Terapie pentru alungatul bolilor

La Varlaam găseşti, alături de mâncărurile cu gust divin, şi vechea tradiţie a băilor cu lapte şi zer, ideale pentru pielea sensibilă sau uscată şi pentru eliberarea de stres. Combinatia ideală o reprezintă baia cu lapte, zer şi miere, în care presari petale proaspete de trandafir. Dacă îi întrebi pe bătrânii din zonă la ce este bun zerul, vei primi cu siguranţă acelaşi răspuns: întăreşte plămînii, decongestionează ficatul, dă vigoare trupului şi alungă bolile.

Saturday, January 22, 2011

Ciorbă de păpară

Aceasta este o altă rețetă pe care am învățat-o în vacanțele mele la Micăsasa. Sau, așa cum îi spuneau cei bătrâni, Mica Sasă, pentru că localitatea făcea parte din domeniul lui Bruckental. 
Poate de aceea se gătesc aici atât de multe mâncăruri de origine săsească, așa cum este și această excelentă ciorbă de păpară.








Ingrediente:
2 morcovi, 1 pătrunjel, 1/2 țelină, 1 ceapă mică, 6 ouă, 1 lingură sănătoasă de smântână, 6 căței de usturoi, 1/2 pahar de orez, sare, piper, tarhon în oțet, 2 linguri de ulei.

Mod de preparare:
Ceapa tocată mărunt se pune la sticlit în 2 linguri de ulei și puțină sare. Se adaugă apoi țelina și 1 morcov date pe răzătoarea mare, pătrunjelul și cel de-al doilea morcov tăiați felii subțiri. Se lasă să se călească circa 3 minute, apoi adăugați un pahar cu apă și lăsați să fiarbă înăbușit alte 5 minute. Adaugați 2,5 litri de apă, orezul spălat bine, piper după gust, potriviți de sare și lăsați la fiert aproximativ 15 minute.
Separat, faceți papară din 4 ouă și albușurile de la celelalte 2, rupeți-o în bucăți și aruncați-o în oala cu legume. Zdrobiți apoi cățeii de usturoi și puneți-i peste ciorbă. Adăugați tarhonul tocat și 3 linguri de oțet. Lăsați să mai dea un clocot și stingeți focul.

Mod de servire:
Ciorba se servește fierbinte, dreasă cu ou și smântână, alături de un ardei iute.

Friday, January 21, 2011

Supă cremă de legume cu chimen

Porc, grăsimi, prăjeli, dulciuri, pâine multă. Cam aşa arată paleta alimentelor pe care cei mai mulţi dintre noi o consumă în perioada sărbătorilor de iarnă. Aşa încât o mâncare care să detoxifieze puţin organismul este oricând binevenită.

Ingrediente:
3 morcovi mari, 1 pătrunjel rădăcină, 1 păstârnac, 1/2 ţelină, 3 cartofi, 4 bucheţele de conopidă, 4 bucheţele de broccoli, 1 ceapă mică sau 1 fir de praz, 1 lingură de chimen măcinat, 50 de grame de unt, ulei de măsline, 4 felii de pâine, sare, piper, 1 căţel de usturoi.

Mod de preparare:
Untul se topeşte într-o oală, se adaugă chimenul şi un praf de sare şi se prăjeşte circa 1 minut, apoi se pun ceapa (prazul) bucăţele, morcovii,pătrunjelul, păstârnacul şi ţelina date pe răzătoarea mare, cartofii, conopida şi broccoli cubuleţe, se călesc uşor, amestecând în continuu circa 3-4 minute, apoi se adaugă apă şi se lasă la fiert circa 30 de minute. După ce toate legumele sunt fierte bine, scurgeţi zeama într-o cană şi puneţi legumele într-un blender şi pasaţi-le, adaugând câte puţină zeamă, până obţineţi consistenţa dorită.

Mod de servire:
Se serveşte caldă (nu fierbinte!), cu crutoane făcute din feliile de pâine unse cu ulei de măsline şi usturoi şi uscate în cuptorul de la aragaz.

Wednesday, January 19, 2011

BabanaShake

O băutură delicioasă, uşor de făcut, după care sunt înnebuniţi toţi copiii. Şi adulţii...

Ingrediente:
3 banane coapte, 1 litru de lapte, 200 grame de îngheţată de vanilie, 3 linguri de zahăr pudră, 1 linguriţă scorţişoară măcinată.

Mod de preparare:
Puneţi bananele, îngheţata, zahărul, 1/2 linguriţă de scorţişoară şi 500 ml de lapte în blender şi amestecaţi bine. După ce obţineţi o pastă consistentă, puneţi restul de lapte şi amestecaţi uşor, cu o lingură, până se omogenizează totul.

Mod de servire:
Se serveşte rece, în pahare înalte, cu puţină scorţişoară deasupra.

Tuesday, January 18, 2011

Fasole păstăi cu sos dulce şi cimbru verde

Despre vacanţele petrecute la Ţânţari (o mică aşezare aflată la 20 de km de Braşov, în drumul spre Făgăraş, în apropierea Deltei dintre munţi), la bunica din partea mamei, îmi aduc întotdeauna aminte cu plăcere. Cu siguranţă îmi va fi mereu dor de mirosul de pâine de casă (cu cartofi, cum altfel!), sau de cea mai bună mâncărică de fasole verde care mi-a fost dat să o mănânc vreodată.




Ingrediente:
500 grame de fasole verde, 1 ceapă medie, 1/2 legătură de cimbru verde, 3-4 linguri de pastă de tomate sau 1/4 litru suc de roşii, 2 linguri de zahăr, piper, un vârf de sare.

Mod de preparare:
Ceapa se taie mărunt şi se sticleşte puţin în ulei încins, împreună cu sarea. Fasolea se spală, se scurge bine, se rupe bucăţele potrivite şi se aruncă peste ceapă, amestecând în continuu circa 3-4 minute, apoi se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit circa 30 de minute. Se adaugă sucul de roşii (sau pasta de tomate dizolvată în 250 ml de apă), zahărul şi piperul, şi se lasă să fiarbă până se îngroaşă sosul. Se adaugă cimbrul verde mărunţit şi se stinge focul.

Mod de servire:
Se serveşte fierbinte, cu o lingură de smântână fermentată sau de lapte bătut. Este ideală ca şi garnitură la fripturile pe bază de carne de vită sau pui.

Monday, January 17, 2011

Ruladă de ciocolată cu alune de pădure

Ciocolata de casă a fost întotdeauna unul dintre deserturile mele preferate. Iar când în combinație intră și alunele de pădure, chiar nu îi pot rezista...

Ingrediente:
500 grame de lapte praf, 500 grame de zahăr, 150 ml apă, 50 grame de cacao, 200 grame de margarină, 100 grame de alune de pădure, esență de rom, esență de vanilie.

Mod de preparare:
Zahărul se amestecă cu apa și se pun la fiert (circa 3 minute după ce se topește). Se adaugă margarina și se lasă la foc mic, amestecând în continuu, până se topește. Se ia de pe foc și se adaugă laptele praf dat în prealabil prin sită. Compoziția se împarte în două părți egale. În una din părți se adaugă cacaua și câteva picături de esență de rom, iar în cealaltă câteva picături de esență de vanilie. Lăsați compozițiile să se răcească puțin.
Între timp, ungeți cu apă rece o pungă. Turnați compoziția cu cacao și întindeți-o pe 3/4 din pungă. Deasupra turnați compoziția albă, puneți la 2 centimetrii de margine alunele de pădure șirag, apoi rulați compoziția. Strângeți bine punga și dați la rece câteva ore.


Mod de servire:
După ce scoateți folia, puteți ”stropi” rulada cu un sos de ciocolată.

Sunday, January 16, 2011

Gulaș picant

O excelentă mâncare ungurească, a cărei rețetă o am de la unul dintre prietenii mei maghiari. 

Ingrediente:
800 grame mânzat, 50 grame de bacon, 3 cepe, 5-6 căței de usturoi, 3-4 linguri ulei, 150 ml vin alb, 3 linguri de pastă de tomate, 4 ardei grași (2 roșii și câte unul verde și galben), 3 roșii, 2 ardei iuți, 100 grame  de smântână, o linguriță de paprică (boia iute), sare, piper, pătrunjel verde.

Mod de preparare:
Se spală carnea, se taie bucăți subțiri și se pun într-o cratiță cu fundul gros, împreună cu uleiul, ceapa tocată mărunt și usturoiul tăiat felii și se călesc. Se adaugă sare și piper după gust, vinul îndoit cu apă și se fierbe înăbușit  circa 35 de minute. Se adaugă baconul tăiat feliuțe și se mai fierbe cam 10 minute, apoi se adaugă ardeii grași fideluță, roșiile cubulețe, ardeii iuți tăiați rondele și pasta de tomate dizovată în 100 ml de apă. Se mai lasă la fiert circa 15 minute, adăugând apă dacă este nevoie. Se pune boiaua și se mai dă un clocot.

Mod de servire:
Se servește fierbinte, cu pătrunjel verde și smântână, cu garnitură de găluște sau mămăligă.

Friday, January 14, 2011

Orez cu lapte, frişcă şi mentă

Desertul copilăriei mele a fost, fără doar şi poate, orezul cu lapte, care a câştigat la mustaţă competiţia cu clătitele cu dulceaţă. Uşor de preparat, poate deveni un desert de efect la finalul unei mese cu prietenii, dacă îl combinaţi cu puţină frişcă bătută şi căpşuni.


Ingrediente:
300 grame de orez, 1 ½ litri lapte, 200 grame de zahăr, coajă rasă de lămâie, scorţişoară, 500 ml frişcă lichidă, 8 linguri de dulceaţă de căpşuni, 250 de grame de căpşuni proaspete.

Mod de preparare:
Orezul se spală bine şi se pune la fiert, cu o cană de apă, pentru 5 minute, amestecând întruna pentru a nu se prinde. Separat, puneţi la fiert laptele cu zahărul. Când începe să fiarbă, turnaţi orezul şi fierbeţi amestecând încontinuu circa 20 de minute. Înainte să luaţi de pe foc, adăugaţi coaja de lămâie şi praful de scorţişoară şi mai daţi într-un clocot. Lăsaţi apoi orezul la răcit. După ce se răceaşte, bateţi bine frişca, opriţi cîteva linguri pentru ornat, şi înglobaţi restul în orezul cu lapte.

Mod de servire:
Turnaţi compoziţia de orez cu frişcă în cupe până la jumătate. Puneţi câte 2 linguri de dulceaţă în fiecare cupă şi completaţi cu orez. Ornaţi cu frişcă, jumătăţi de căpşuni şi sticksuri de ciocolată cu mentă sau frunze de mentă proaspătă.

Tips:
Ca laptele să nu se prindă de fund, udaţi vasul cu puţină apă rece. Iar pentru a nu da în foc, ungeţi marginea vasului cu puţin ulei.

Piept de pui cu sos de tarhon

Eu sunt un tip gurmand de felul meu, iar lucrul acesta se vede. Adică, faţă de sfrijitul care termina în 1992 liceul, acum am aproape dublul greutăţii. Da, ştiu, nu este ceva cu care să mă laud. Şi pentru că am ajuns să nu mă mai simt eu bine în pielea mea, am decis să încep un amplu proces de revenire la greutatea normală. De aceea, am să vă prezint acum o reţetă recomandată pentru curele de slăbire, care este foarte delicioasă, şi care poate fi preparată şi pentru ocazii speciale...

Ingrediente:
2 piepţi de pui fără piele, 3 linguri de tarhon mărunţit (de preferat verde, dacă nu uscat, dar în nici un caz murat), 2 gălbenuşuri de ou, 1 pahar mic de vin alb sec, 2 căni cu apă, sare şi piper după gust.

Mod de preparare:
Tăiaţi bucăţile de piept în două şi aşezaţi-le într-o tavă, apoi turnaţi peste ele cele două căni cu apă. Presăraţi sare şi piper şi 2 linguri cu tarhon mărunţit. Acoperiţi tava cu folie de aluminiu şi daţi la cuptor 30 de minute. După 30 de minute, scoateţi bucăţile de piept şi aşezaţile pe o farfurie, la cald. Separat, turnaţi zeama din tavă într-o crăticioară în care aţi amestecat gălbenuşurile cu paharul de vin şi cea de a treia lingură de tarhon. Puneţi la foc mic şi fierbeţi, amestecând în continuu, până când compoziţia devine ca o smântână.

Mod de servire:
Puneţi fiecare bucată de piept pe o farfurie, turnaţi sosul de tarhon deasupra şi serviţi alături de roşii coapte. Pentru cei care nu ţin regim, vă recomand ca şi garnitură cuşcucşul.

Thursday, January 13, 2011

Tocăniţă ardelenească

Pentru mine, copil fiind, vacanţele de vară însemnau accesul în Paradis. Nici nu suna bine clopoţelul sfârşitul şcolii, că eu eram deja în compartimentul trenului care urma să mă ducă la „bunica” - de fapt, la „Tişa” -, într-un colţ de Rai de lângă Blaj, la Micăsasa. Acolo unde mâncam cea mai gustoasă tocăniţă de pui din lume!

Ingrediente:
1 pui nici prea-prea, nici foarte-foarte, 2 pumni sănătoşi cu ficat de pui, 1 căpăţână de usturoi, 1 ceapă mare, 3 linguri sănătoase de pastă de tomate sau 1/4 litri suc de roşii, o linguriţă de boia dulce, sare, piper, pătrunjel verde, tarhon verde, untdelemn.

Mod de preparare:
Puiul se spală bine sub jet de apă rece şi se taie bucăţi. Ficatul se spală şi se lasă la scurs. Se încinge bine untdelemnul, se adaugă ceapa tocată nu foarte mărunt,  bucăţile de pui şi la sfârşit ficatul. Se acoperă şi se lasă să se prăjească 5 minute, apoi se adaugă apă şi se lasă la fiert circa 30-40 de minute. Se adaugă usturoiul tăiat rondele, boiaua şi pasta de tomate, se potriveşte de sare şi piper, şi se lasă să mai dea un clocot. Se presară deasupra pătrunjel şi tarhon verde.

Mod de servire:
Se serveşte fierbinte, alături de un boţ de mămăligă şi o salată de varză acră, acompaniată de un păhărel de răchie, jinars sau pălincă, după gust.

Tips:
Celor care aveţi această posibilitate, vă recomand să faceţi tocana din pui de casă, şi puteţi folosi şi restul organelor. Gustul este de o mie de ori mai bun decât cu pui din comerţ. Dar ce să-i faci, nu toţi avem neamuri la ţară...

Tuesday, January 11, 2011

Chifteluţe de zacuscă

Fiecare dintre noi are cel puţin un cunoscut care ţine toate posturile de peste an, inclusiv miercurea şi vinerea. Şi, cel puţin o dată, ni s-a întâmplat să avem invitate la masă astfel de persoane, iar meniul nostru să nu le ofere acestora prea multe opţiuni culinare. Aveţi aici o reţetă extrem de uşoară şi rapidă, pe care o ştiu de la mama mea, pe care o puteţi folosi până primăvara târziu, prin care să îl faceţi şi pe amicul dumneavoastră care posteşte să se simtă băgat în seamă.



Ingrediente:
1 borcan de zacuscă, făină, ulei

Mod de preparare:
Zacusca se amestecă cu făină până se obţine o pastă un pic mai tare decât aluatul de clătite. În tigaia încinsă se pun cu lingura rotocoale de aluat, care se prăjesc bine.

Mod de servire:
Chiftelele de zacuscă se servesc calde, pe pat de pâine prăjită cu ulei de măsline şi usturoi.

Sunday, January 9, 2011

Pălărioare de salam cu salată de șuncă și măr

Din experienţă am învăţat că ceea ce contează uneori este prima impresie. Iar când vine vorba despre mese şi festine, prima impresie o lasă aperitivele. Sau antreurile, depinde cum vreţi să le spuneţi.
Şi când poţi să faci ca o gustare simplă să arate altfel, fără un efort prea mare, de ce să nu o faci?


Ingrediente:
12 felii de salam Rustic, 1 măr ionatan, 5 felii nu foarte subţiri de şuncă de pui, 5 felii de muşchi afumat, 4 felii de caşcaval, 2 fire de ceapă verde, sare şi piper după gust, 6 linguri de maioneză cu smântână.

Mod de preparare:
Feliile de salam se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins, pentru a căpăta forma unei pălării. Mărul se spală, se scot seminţele, şi se taie bastonaşe cam de 3 mm grosime. Şunca, muşchiul şi caşcavalul se taie, la rândul lor, bastonaşe, iar ceapa rondele subţiri. Se amestecă uşor toate ingredientele cu sare şi piper, apoi se adaugă maioneza şi se omogenizează compoziţia.

Mod de servire:
Se umple fiecare pălărioară de salam cu salată şi se ornează cu măsline verzi sau nuferi de morcov fiert. Se servesc reci, cu un pahar de vin roşu.

Wednesday, January 5, 2011

Salată de crudități, cu șuncă și parmezan

După mesele îmbelșugate de Crăciun și Revelion, o salată de crudități este întotdeauna binevenită. Chiar și o altfel de astfel de salată...

Ingrediente:
1 salată verde mică, 1 țelină rădăcină medie, 2 morcovi, 1 măr, 1 ardei gras roșu, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras galben, 1 legătură de ceapă verde, 1 ardei iute, 1/2 de varză roșie, 8 roșii cherry, 200 grame de șuncă presată de pui, 2 ouă, 1 lingură de pătrunjel verde, 1 iaurt degresat mic, 1 lingură de muștar de Dijon (cu semințe), 2 linguri ulei de măsline, 1 lămâie, 2 linguri de parmezan ras, sare și piper după gust.

Mod de preparare:
Salata, țelina, ardeii grași, varza, mărul și șunca se taie fâșii subțiri, ardeiul iute, ceapa verde și ouăle fierte tari se taie rondele subțiri, roșiile cherry se taie în jumătate, iar morcovul se rade fin. Legumele și mărul se amestecă cu șunca. Iaurtul se amestecă cu muștarul, sucul de la jumătate de lămâie, pătrunjelul verde, uleiul de măsline și se potrivește de sare și piper. Dresingul astfel obținut se toarnă peste salată și se amestecă ușor. Deasupra se presară parmezanul și se decorează cu jumătăți de roșii cherry și felii subțiri de lămâie.

Mod de servire:
Se servește cu pâine neagră prăjită sau cu crutoane.

Tuesday, January 4, 2011

Mămăligă cu brânză, smântână şi ou

Mămăliguţă cu brânză şi smântână mănâncă toată lumea, chiar dacă unii nu vor să recunoască asta. Iată aici o reţetă, pe care am învăţat-o de la mama soacră, pe care poţi să o serveşti fără ruşine şi musafirilor.


Ingrediente:
300 grame de mălai, 250 grame de amestec de brânzeturi (telemea veche, caş, burduf), 4 ouă, 2 cuburi de unt.

Mod de preparare:
Se face o mămăligă nu prea tare. Jumătate din cantitatea de mămăligă se toarnă apoi într-un vas termorezistent uns cu unt, se pune un strat de brânză, ouăle fierte tare tăiate jumătăţi, iarăşi un strat de brânză şi restul de mămăligă. Se presară fulgi de unt şi telemea rasă şi se dă totul la cuptor pentru 15-20 de minute.

Mod de servire:
Se serveşte fierbinte, înecată în smântână sau lapte bătut, după gust.

Monday, January 3, 2011

Ouă umplute pe pat de ceapă roşie

Acum, că au trecut sărbătorile şi, o dată cu ele şi mesele copioase, e cazul să încercăm nişte reţete mai uşoare, însă la fel de gustoase şi de aspectoase. Cu atât mai mult cu cât urmează o nouă mare sărbătoare creştină: Sfântul Ioan.

Ingrediente:
6 ouă fierte tari, 3 linguri de maioneză, 2 linguri de smântână, 1 lingură de iaurt, 2 linguri de brânză dietetică de vaci, 2 cepe roşii, sare, piper, ulei, oţet.

Mod de preparare:
Ouăle se taie în jumătăţi. Se scoate gălbenuşul şi se amestecă cu brânza de vaci, o lingură de maioneză şi o lingură de smântână. Se umplu ouăle cu această compoziţie, fără a depăşi însă marginea. Restul maionezei se amestecă bine cu lingura de iaurt şi cu smântâna rămasă.
Cepele roşii se taie rondele şi se pun la înmuiat într-o tigaie în care s-au incins 2-3 linguri de ulei. Se sticlesc circa 2-3 minute, se adaugă sare şi piper, puţină apă rece şi jumătate de linguriţă de oţet.
Ceapa se aşează apoi pe fundul unui castron, se pun ouăle umplute deasupra, cu umplutura în jos, şi se toarnă deasupra crema de maioneză.

Mod de servire:
Se servesc răcite bine, cu pâine prăjită sau bruschete cu roşii şi busuioc.