Friday, November 26, 2010

Tort Ama


În ultima vreme, de când în viaţa noastră a apărut Maia, am căutat să găsesc tot felul de reţete care să poată fi gustate şi de ea. Nu de alta, dar parcă nu e normal ca la vârsta de un an să-ţi pui copilul să sufle într-un tort din care nu vor putea mânca apoi decât adulţii. Ştiu că este mai comod să comanzi tortul la cofetăria din cartier, dar oare copilul tău chiar nu merită o oră din partea ta (cam atât a durat să prepar tortul)? Eu, unul, am considerat că da. Sper să vă placă...



Ingrediente:
2 cutii Mascarpone, 0,5 kilograme frişcă, 1 cutie compot de piersici, un pachet de biscuiţi, 100 grame de zahăr.

Mod de preparare:
Mascarponele se freacă bine cu zahărul şi se înglobează apoi 0,4 kg de frişcă bătută spumă. O formă de tort se tapetează pe fund şi pe laterale cu pişcoturi muiate în zeama de compot. Peste pişcoturi se aşează cubuleţe de piersici din compot, peste care se toarnă compoziţia de mascarpone. Se dă totul la frigider minim 8 ore.

Mod de servire:
Se scoate marginea formei şi se presară deasupra restul de frişcă bătută bine. Peste care se aşează cu grijă figurina făcută din pastă de zahăr.

Minitortuleţe-fantezie



Întotdeauna mi-am dorit să o surprind pe mama soţiei mele, o adevărată cooking-addicted, cu ceva nou. Încercaţi aceste minitortuleţe delicate şi garantat vă veţi da pe spate soacra.


Ingrediente:
3 ciocolate cu lapte, 3 ciocolate amărui, 4 ciocolate albe, 1,2 kg frişcă Megle, portocale confiate, alune de pădure mărunţite, fistic mărunţit, frunze de ciocolată, frunze de mentă, 1 pachet foi de pandişpan.

Mod de preparare:
Ciocolatele cu lapte şi 2 ciocolate amărui se topesc în bain-marine. 0,5 kg frişcă se bat bine şi se înglobează apoi în ciocolata topită, amestecându-se cu mixerul. La sfârşit se adaugă alunele mărunţite şi cea de a treia ciocolată amăruie, rasă pe răzătoarea mare, amestecându-se totul cu lingura. 8 miniforme de tort se tapetează cu folie de plastic umectată. Se toarnă compoziţia în forme, se pun deasupra blaturile tăiate, se închide folia şi dă la frigider 8 ore.
Ciocolatele albe se topesc la rândul lor în bain-marine. 0,5 kg frişcă se bat bine şi se înglobează apoi în ciocolata topită, amestecându-se cu mixerul. La sfârşit se adaugă bucăţile de portocală confiată, amestecându-se totul cu lingura. 6 miniforme de tort se tapetează cu folie de plastic umectată. Se toarnă compoziţia în forme, se pun deasupra blaturile tăiate, se închide folia şi dă la frigider 8 ore.

Mod de servire:
Minitortuleţele se răstoarnă individual pe câte o farfurie, având grijă ca blatul să fie dedesubt. Se dă la o parte folia de plastic şi se ornează cu restul de frişcă bătută spumă. Pe tortuleţe de ciocolată albă aşezăm frunzele de ciocolată şi câte o frunză de mentă. Pe tortuleţele de ciocolată amăruie presărăm fisticul mărunţit.


Tips:
Pentru frunzele de ciocolată se topeşte în bain-marine o ciocolată amăruie. Se culeg frunzuliţe de trandafir, se spală bine sub jet de apă rece şi se trec cu o parte, ţinute de codiţă, prin compoziţia de ciocolată. Se pun pe un platou la răcit. Înainte de servire se desface uşor frunzuliţa de trandafir de cea de ciocolată.

Ciuperci Lidia


Nu este aşa că v-aţi săturat de aceleaşi aperitive clasice - salamuri, brânzeturi, vinete, măsline etc -, puse pe masă de toţi (sau aproape toţi) cei la care aţi fost? Ia încercaţi această reţetă şi cu siguranţă nu vă veţi dezamăgi musafirii.






Ingrediente:

30 de ciuperci champingon de mărime medie (diametru de circa 4-5 cm), şuncă, ceapă verde, pătrunjel verde, mărar verde, caşcaval ras, unt, ulei, sare, piper.

Mod de preparare:
Ciupercile se spală bine şi li se rup codiţele.
Şunca, codiţele de la ciuperci, ceapa şi verdeaţa se toacă mărunt. Se încinge într-o cratiţă puţin ulei, şi se pun pe rând şunca, codiţele şi ceapa. Se călesc împreună circa 5-6 minute, apoi se adaugă verdeaţa, sarea şi piperul, iar la sfârşit 2/3 din cantitatea de caşcaval ras.
Ciupercile se ung în pălărie cu puţin unt, apoi se adaugă cîte o lingură din compoziţia de mai sus şi deasupra se presară restul de caşcaval ras. Se aşează ciupercile în tavă şi se dau la cuptor, la foc mediu, circa 15-20 de minute.

Mod de servire:
Se pot servi calde sau reci, ca aperitive, sau ca garnitură la friptură de pui sau de iepure.

Rondele înfoiate

Pentru momentele în care nu aveţi nici chef, nici timp să pregătiţi ceva elaborat. Şi totuşi, vreţi să evitaţi clasicele platouri cu mezelăraie şi caşcaval...



Ingrediente:
1 pachet aluat de foietaj, 1 cutie pastă de tomate, cârnăciori de casă afumaţi, şuncă presată, caşcaval, o conservă de peşte, ceapă verde, roşii, ardei gras, rondele de măsline.

Mod de preparare:
Aluatul se dezgheaţă, se întinde şi se decupează rondele cu diametru de circa 4-5 cm cu ajutorul unui pahar. Se unge fiecare rondea cu pastă de tomate şi se umplu, alternativ, una cu bucăţele de cârnăciori, ceapă verde, roşii, rondele de măsline, una cu feliuţe de şuncă, ardei gras şi măsline, alta cu peşte din conservă, ceapă verde şi măsline. Peste toate se presară apoi caşcaval ras.
Tava se tapetează cu hârtie de copt, unsă uşor cu puţin ulei. Se aşează rondelele în tavă, lăsând între ele cam 1,5 cm, şi se dau la cuptorul încins, la foc potrivit, circa 10-15 minute.

Mod de servire:
Se pot servi calde sau reci, cu sos de roşii.

Pizza Maia

Un produs excelent pentru copii, care se poate face foarte uşor şi, în plus, este şi foarte „atrăgător” pentru cei mici.


Ingrediente (pentru o porţie):
Pentru aluat: 1 ou, 100 ml apă călduţă, un praf de sare, făină cât cuprinde.
Pentru umplutură: 3 felii de şuncă de curcan tăiată fideluţe, 50 grame pastramă din piept de pui tăiată rondele, o roşie tăiată felii, 50 grame de mozzarela, 50 de grame de caşcaval, o lingură de pastă de tomate.

Mod de preparare:
Oul se bate bine, se amestecă cu sarea şi cu apa caldă, apoi se înglobează făină până se obţine un aluat ca de clătite, dar un pic mai gros. Se unge forma cu unt şi se tapetează cu făină, se toarnă aluatul, după care se dă la cuptorul încins circa 5-6 minute. Se scoate, se înţeapă cu furculiţa, se unge cu pasta de tomate, se aşează mozzarela tăiată felii subţiri, şunca, pastrama de pui şi feliile de roşii. Se rade deasupra caşcavalul şi se dă din nou la cuptor pentru 10-15 minute.

Mod de servire:
Se serveşte călduţă.

Pizza Radu


Ingrediente:
Pentru aluat: 3 ouă, o cană cu apă călduţă, 1 plic praf de copt, făină cît cuprinde, sare, piper, boia dulce.
Pentru umplutură: 200 grame şuncă presată felii, 200 grame cârnăciori de casă afumaţi/cârnaţi Pleşcoi, 100 grame salam crud-uscat felii, 1 cutie de ciuperci feliate, 2 ouă, 1/2 cutie porumb, măsline, 200 grame mozzarela, 200 grame caşcaval ras, ceapă verde (sau ceapă albă, depinde de sezon), ardei gras, roşii, pastă de tomate, condimente (cimbru, busuioc, oregano).

Mod de preparare:
Ouăle se bat bine, se amestecă cu apa, sarea, piperul şi boiaua dulce. Se înglobează treptat puţină făină în care s-a amestecat şi praful de copt. Se pune făină până se obţine un aluat puţin mai consistent decât cel pentru clătite.
Tava se unge cu unt/margarină şi se tapetează cu făină. Se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor, încins în prealabil, circa 6-7 minute, la foc potrivit.
Se scoate, se înţeapă cu furculiţa şi se unge la suprafaţă cu pasta de tomate. Se pune mozzarela tăiată felii subţiri. Se aşează feliile de şuncă şi cele de salam crud-uscat alternativ, se presară cârnăciorii tăiaţi feliuţe, ciupercile, porumbul, ouăle fierte şi tăiate felii, măslinele, ceapa, ardeiul gras şi roşiile tăiate feliuţe, se presară condimentele, iar la sfârşit se rade caşcavalul. Se introduce din nou la cuptor circa 15 minute, pînă se topeşte caşcavalul şi se rumeneşte carnea.

Mod de servire:
Se serveşte caldă, cu sos de roşii cu busuioc şi, pentru cine doreşte, cu mujdei de usturoi.

Tips:
- Pentru o savoare deosebită, puteţi înlocui salamul crud-uscat cu o conservă de ton cu lămâie şi piper. În acest caz, eliminaţi şi ciupercile, porumbul, ardeiul gras şi roşiile şi adăugaţi cubuleţe de ananas din compot.

Ciocănele în fulgi


Ingrediente:
10 ciocănele de pui, 500 grame fulgi de porumb, 2 ouă, sare, piper, condimente uscate (boia iute, cimbru, oregano, măghiran, curry, ghimbir).

Mod de preparare:
Fulgii de porumb se fărâmiţează şi se amestecă cu sarea, piperul şi condimentele. Ouăle se bat bine, îndoindu-se cu apă. (cca 150 ml).
Ciocănelele se curăţă, se spală bine şi se şterg cu un prosop de hârtie. Se încinge cuptorul.
Ciocănele se trec mai întâi prin ou şi apoi prin fulgii de porumb, se aşează în tava de cuptor neunsă şi se dau la cuptor, la foc mediu, circa 30 de minute.

Mod de servire:
Se servesc fierbinţi, cu garnitură de cartofi copţi cu smântână şi salată de sfeclă roşie cu hrean (sau fără hrean, după preferinţe).

Tips:
- În loc de ciocănele se pot folosi şi aripioare sau file de peşte (de preferat de cod, păstrăv, şalău sau merluciu).
- Pe timp de vară puteţi înlocui salata de sfeclă roşie cu o salată de ardei copţi cu roşii şi usturoi.

Tort Trufă


O combinaţie de ciocolată, frişcă şi cogniac care ţi se topeşte, pur şi simplu, în gură....



Ingrediente:
3 ciocolate cu lapte, 3 ciocolate amărui, 1 kilogram frişcă vegetală Megle, 50 ml vişinată, 50 ml cogniac, vişine din vişinată, cacao, ciocolată rasă.

Mod de preparare:
Ciocolatele se pun la topit pe bain-marine. Frişca se bate bine, apoi se încorporează 1/2 din cantitate în ciocolata topită amestecată cu vişinata şi cogniacul. Se amestecă foarte bine cu mixerul, apoi se încorporează restul de frişcă şi se omogenizează întreaga compoziţie amestecând într-un singur sens, cu o lingură.
O formă de tort se umezeşte cu apă. Compoziţia obţinută mai sus se toarnă în forma de tort şi se dă la frigider 10 ore.

Mod de servire:
Înainte de servire se scoate marginea formei, se pudrează tortul cu cacao şi se presară deasupra ciocolata rasă şi vişinele.

Tips:
- Ca atunci când se scoate marginea formei să nu se rupă tortul, treceţi un cuţit cu vârful rotund, înmuiat în apă, între marginea formei şi tort.
- Pentru un gust fin şi elegant, vă sfătuiesc să folosiţi ciocolată cu unt de cacao (ex. Poiana, Kandia, Primola, Milka) şi nu ciocolată cu grăsimi vegetale (ex. Africana, Laura, ciocolata menaj), pentru că cele din urmă, după topire, nu se mai întăresc omogen, ci fac broboanţe.

Clătite a la Radu

Când spui clătite, gândul îţi zboară prima oară la desert, la ceva dulce. Însă cu o compoziţie bine dozată de carne, brânză şi condimente, clătitele pot ocupa primul loc şi la categoria aperitivelor calde.






Ingrediente:
15 clătite (fără zahăr în compoziţie!), 300 grame de piept de pui afumat, 300 grame de şuncă presată, 200 grame cabanos/cârnăciori de casă semiafumaţi, 3 legături de ceapă verde sau 4 fire de praz (depinde de anotimp!), 300 grame de caşcaval, 1 cutie de ciuperci tocate, condimente după gust (cimbru, măghiran, mentă, busuioc), 3 linguri de pastă de tomate, 1 lingură de muştar (dulce sau cu hrean, după preferinţe), smântână, sare, piper, ulei.

Mod de preparare:
Într-o cratiţă se pune la încins uleiul, împreună cu ceapa verde sau prazul. Se lasă să se sticlească puţin, după care se adaugă pieptul de pui, şunca şi cârnăciorii - toate tocate cubuleţe - şi ciupercile. Se călesc circa 10 minute, după care se adaugă pasta de tomate, condimentele, sare şi piper după gust. Se mai lasă 5-6 minute, apoi se adaugă muştarul şi se amestecă bine. La sfârşit se adaugă 200 grame de caşcaval ras pe răzătoarea mare, se amestecă toată compoziţia şi se stinge focul.
Se umplu clătitele, se pun în tava de cuptor sau într-un vas de sticlă, se ung cu smântână şi se presară cu restul de caşcaval, de data acesta ras pe răzătoarea mică, şi se dau la cuptor circa 6-7 minute.

Mod de servire:
Se servesc de preferinţă calde, cu sos de roşii şi busuioc.

Tips:
- În aluatul de clătite puteţi pune o linguriţă de boia dulce, care va da o culoare plăcută clătitei.
- La umplut, aveţi grijă să puneţi compoziţia aproape de una din marginile clătitei şi apoi rulaţi clătita, nu o împăturiţi.

Ruladă Regală

Un aperitiv elaborat, care combină gustul inconfundabil al brânzei albastre cu aroma strugurilor negrii. Totul într-o manta de şuncă crudă afumată.


Ingrediente:
250 grame brânză de vaci grasă, 100 grame telemea veche de oaie, 100 grame de brânză cu mucegai nobil, 150 grame de unt, sare, piper, un vârf de chimen pisat, o linguriţă verdeaţă tocată (pătrunjel verde sau busuioc verde), 150 grame de caşcaval afumat felii, 150 grame de şuncă crudă afumată felii, boabe de struguri roşii.

Mod de preparare:
Brânza de vaci, telemeaua rasă, brânza albastră rasă şi untul moale se freacă bine, după care se adaugă sare şi piper după gust, chimenul pisat şi verdeaţa tocată.
O tavă de chec se tapetează cu o treime din feliile de caşcaval, astfel încât acestea să acopere fundul şi marginile tăvii, rămânând însă în exterior circa 1,5 centrimetri, peste care se aşează o treime din feliile de şuncă. Se toarnă jumătate din compoziţia de brânză, se aşează boabele de struguri apăsându-le uşor, să intre în compoziţia de brînză, după care se aşează deasupra felii de caşcaval şi apoi de şuncă (doar cât să acopere brânza). Se pune restul de compoziţie de brânză, se aşează alte boabe de struguri care se apasă uşor, se pune restul de şuncă şi deasupra feliile de caşcaval rămase. Marginile de 1,5 centrimetri de caşcaval rămase de la început se împăturesc peste compoziţie, se presează un pic pentru a face masă şi se dă la rece circa 5 ore.

Mod de servire:
Înainte de servire, rulada se răstoarnă pe un fund de lemn şi se taie felii de circa 1,5 centimetri grosime. Se asezonează, după gust, cu praf de boia şi miez de nucă tocat sau cu busuioc şi fistic tocat.

Tips: Se servește cu un vin alb demisec, ușor răcit (8-10 grade)