Rozmarinul
Rozmarinul este foarte bun uscat sau proaspăt,
având o puternică aromă de pin. Rozmarinul proaspăt este foarte bun pentru aromarea
supelor și fripturilor. Rozmarinul merge perfect cu cartofi, rădăcinoase,
gnocchi etc. Sarea de mare și rozmarinul sunt, de asemenea, o combinație
uimitoare.
Salvia
Salvia este disponibilă uscată sau proaspătă.
Proaspete, frunzele sunt de culoare verde închis și pufoase, având o aromă
foarte înțepătoare și pământească. Uscată, pot fi găsită mărunțită sau frunze întregi.
Salvia este o altă plantă care poate domina foarte multe alte arome într-un
vas, așa că folosiți-o cu moderație. Acesta este adesea asociată cu carnea de
păsăre, cu brânză și legume. Frunzele proaspete sunt uimitoare atunci când sunt
prăjite într-un pic de ulei de măsline sau unt.
Scorțișoara
și cuișoarele
Scorțișoara poate fi găsită sub formă de bețe
sau măcinată. Scorțișoara este dulce și picantă în același timp, este extrem de
aromată și poate fi folosită atât în preparate sărate, cât și în cele dulci. Scorțișoara
merge bine cu mere, carne de vită, ciocolată, în curry, tocănițe și mâncăruri
picante, în ceaiuri și cafele aromatizante.
Cuișoarele se găsesc uscate, întregi sau
măcinate, aroma fiind o combinație între scorțișoară și ienibahar. Cuișoare măcinate
sunt adesea folosite la curry și la copt, iar cuișoarele întregi pentru a adăuga
aromă la ciorbe, carne, legume, deserturi, compoturi etc. Ca și la dafin, în
cazul în care folosiți cuișoare întregi nu uitați să le îndepărtațit înainte de
servire. Pentru că sunt foarte aromate, folosiți cantități mici la început,
adăugând altele pe măsură ce simțiți nevoia.
Șofranul
Șofranul este cel mai scump dintre
condimente, dar este folosit cu moderație. Șofranul dă o amărăciune minunată
produselor alimentare, iar atunci când este utilizat în bucate cu o mulțime de
arome dulci sau acide, echilibrează foarte bune gustul. Șofranul ar trebui să
fie roșu închis/portocaliu la culoare, iar atunci când este adăugat în preparatele
lichide va da acestora o minunată culoare galbenă. Acesta este folosit mai ales
la pește și orez, și este un ingredient cheie în paella. Merge foarte bine, de
asemenea, cu năut și cu carne de pui, precum și în blaturi.
Tarhonul
Tarhonul este o plantă
ierboasă, cu multe ramuri, cu frunze lungi şi ascuţite, de un verde crud, sub
formă de lance, originar din nordul Asiei. Tarhonul are o aromă dublă,
combinând gustul dulce pătrunzător cu cel dulce piperat, asemănător anasonului.
Tarhonul se foloseşte proaspăt, uscat sau „murat” în oţet. Tulpinile tarhonului
se adaugă în ciorbe şi tocăniţe, fiind ideale pentru ciorbele a la grec. Este potrivit cu
mâncărurile rafinate şi fără gusturi puternice, pe bază de pui, peşte cu legume
sau ouă,
sosurile de salate şi bazele de muştar, fiind nelipsit din sosurile clasice ale
bucătăriei franceze.
No comments:
Post a Comment