Lemongrass
Este o iarbă tropicală aromată, utilizată pe
scară largă în bucătăria asiatică. Lemongrass seamănă puțin cu o ceapă verde mai
groasă, având însă tulpina mai lemnoasă și frunzele gri-verde. Parfumul și
aroma sunt unice – ca de lămâie, dar dulce - și sunt destul de subtile până
când tulpina este tăiată sau zdrobită. Se găsește atât proaspătă, cât și
uscată. În varianta uscată, ea trebuie scufundată în apă fierbinte înainte de
folosire și tăiată foarte fin. Pentru o aromă mai puternică, poate fi măcinată
în râșnița de cafea.
Poate fi utilizată la fripturi, tocănițe și
curry (amintiți-vă să scoateți tulpina înainte de servire dacă folosiți
condimentul proaspăt și întreg), pentru aromatizarea supelor, ciorbelor,
marinatelor sau a cartofilor la cuptor. De asemenea, poate fi folosită ca
aromatizant pentru creme brulee sau cocktail-urile cu vodcă.
Măghiranul
Este o plantă perenă aromatică originară din
zona mediteraneană. Frunzele uscate au fost folosite încă din antichitate pentru
aromatizarea, în special, a preparatelor pe bază de carne. Măghiranul este un
ingredient tradițional pentru „Mixed Herbs“ și „Bouquet Garni“ și este utilizat
pe scară largă în bucătăriile mediteraneene, Orientul Mijlociu și India de
Vest. Măghiranul este asemănător cu oregano, însă are
un miros foarte intens şi gust condimentat, uşor iute şi foarte
aromat. Aroma maghiranului combină note de pin cu accente citrice, rezultând un
gust proaspăt. Măghiranul se foloseşte atât proaspăt, cât şi uscat. În procesul
de gătire se împrieteneşte bine, la gătit sau în marinate, cu celelalte
condimente asociate vânatului: cimbru, dafin şi ienupăr. Măghiranul se adaugă în
mâncare în partea finală a procesului de preparare, cu puţin timp înainte de a
fi gata mâncarea.
Măghiranul este regăsit în gulaşuri, mâncăruri cu mazăre sau
fasole albă, supă de cartofi, reţete cu varză acră, carne de berbec şi porc,
vânat, etc. și pentru aromarea salatelor, mâncărurilor de legume, mâncărurilor
cu brânză, perişoarelor sau cartofilor copţi.
Mărarul
Mărarul este cel mai bun atunci când este
proaspăt. Nu este rău nici uscat sau congelat, însă nu e la fel de gustos. E
cam ca picant, și este foarte aromat. Mărarul merge bine cu lămâie, pește, oțet,
varză și cartofi, fiind perfect pentru ciorbe.
Menta
Menta poate fi găsită proaspătă sau mărunțită
și uscată. Are un gust proaspăt, mai puternic, și un pic dulce, venind în mai
multe arome – unele cu un gust ca de lămâie, unele mai picante. Menta poate fi
utilizată într-o varietate de moduri - în humus, cu ciocolată, în ceaiuri, în
băuturile alcoolice (cum ar fi juleps de mentă sau mojito), amestecate în salatele
de fructe, cu carne, mazăre, etc. Aceasta va învinge de obicei alte arome într-un
vas, așa încât fiți atenți!
Nucșoara
Nucșoara poate fi găsită întreagă sau măcinată.
E mai bună întreagă. Nucșoara este puternică și dulce, iar de cele mai multe
ori folosită la sosurile de brânză. Este, de asemenea, utilizată frecvent la
produsele de patiserie și dulciuri.
Oregano
Oregano este uimitor în stare proaspătă, dar
poate fi la fel de bun, dacă utilizați o cantitate potrivită, și uscat. E
piperat, aromat și pământesc. Este minunat cu legume, la fripturile cu carne de
vită, în sosuri, cu carne, pește, cu fasole, în pizza și paste. Combinat cu
lămâie, usturoi și ulei de măsline, devine amestecul perfect pentru marinarea cărnii
de vită sau de porc. Este utilizat în principal în bucătăria mediteraneană,
greacă, italiană, mexicană și cubaneză.
No comments:
Post a Comment