Sunday, February 8, 2015

Totul sau aproape totul despre condimente și ierburi aromatice (IV)

Dafinul

Dafinul poate fi găsit și în stare proaspătă, însă cel mai frecvent sunt vândute uscate. Frunze de dafin proaspete au o aromă mult mai ușoară decât a celor uscate. Ca aromă, dafinul este similar cu oregano, dar mai iute.
Frunzele de dafin sunt utilizate cel mai frecvent în supe, tocănițe, și pentru a aroma carnea pe timpul fierberii. Frunze de dafin sunt un ingredient esențial în bucătăria cubaneză și franceză, dar și în mâncărurile pe bază de fasole uscată, zacuști sau murături în oțet. Doar amintiți-vă să scoateți foaia de dafin, atunci când serviți. Au un gust groaznic, foarte amar!

„Fines Herbs“

„Fines Herbs“ este un amestec clasic de plante aromatice folosit în bucătăria franceză, conceput pentru a spori aroma naturală a alimentelor, mai degrabă decât să fie o aromă în sine. Amestecul conține pătrunjel, hasmațuchi, arpagic și tarhon și este foarte potrivit pentru aromatizarea supelor, peștelui, preparatelor din legume, omlete și felurilor de mâncare pe bază de brânză. O linguriță este suficientă pentru o masă de 4 persoane.

„Five Spice Mix“

„Five Spice Mix“ este un amestec clasic de condimente clasic din bucătăria chinezească, care conține pudră de anason stelar, semințe de fenicul, scorțișoară, cuișoare și piper negru. Amestec puternic, echilibrat şi aromat,  de dulce, sărat, acru şi iute, „Five Spice Mix“ se foloseşte la aromarea cărnurilor şi legumelor, excelent pentru marinate sau mâncăruri înăbuşite. O linguriță adăugată fripturii de pui sau vită va da mâncării o bogată aromă de anason, asociată cu bucătăria chinezească.

„Garam Masala“

„Garam masala“ reprezintă esenţa bucătăriei indiene, principala caracteristică a acestui amestec de condimente reprezentând-o prăjirea condimentelor înainte de a fi zdrobite în mojar. Ca urmare a tratamentului termic, uleiurile esenţiale din condimente îşi accentuează aromele. Amestecul „Garam masala“ se regăseşte într-o varietate foarte mare de compoziţii şi nuanţe, în funcție de regiunea din India din care provine. „Garam masala“ conține, în principal, următoarele ingrediente: cuișoare, chimen, coriandru, dafin, cardamom, scorțișoară, piper și nucșoară. În plus, variantele picante conțin fulgi de ardei iute și boabe de muștar, iar cele aromate ghimbir și iasomie. „Garam masala“ se foloseşte la aromarea curry-urilor, mâncărurilor pe bază de carne, legume, orez, linte, etc.

Ghimbirul

Ghimbirul poate fi găsit în stare proaspătă, sub formă de de rădăcină, sau măcinat și uscat. Ghimbirul este iute, dulce și cu o ușoară aromă de lămâie. Proaspăt, interiorul ghimbirului este foarte fibros. Iar ca cele mai multe ierburi și condimente dulci, acesta poate fi folosit atât la preparatele dulci, cât și la cele sărate.
Ghimbirul proaspăt este perfect în amestecurile prăjite, în marinate, ras în aluaturile dulci, în brioșe, curry, etc. Ghimbirul pudră funcționează bine în pudra de curry și alte amestecuri de condimente, și, în general, de coacere.

 „Herbes de Provence“

Este un alt amestec clasic de ierburi aromatice din bucătăria franceză, cu o aromă puțin mai puternică decât „Fines Herbs“. „Herbes de Provence“ conține cimbru, măghiran, rozmarin, cimbrișor, oregano și, pentru piața americană, frunze de lavandă (nu și în varianta originală, franțuzească!), și se folosește în special pentru aromatizarea supelor și a mâncărurilor pe bază de carne tocată.

Ienibaharul

Ienibahar este disponibil întreg (arată cam ca o boabă de piper mare) sau măcinat. De regulă, în supermarketuri se găsește mai degrabă măcinat. Similar la aromă cu nucșoara, cuișoarele și scorțișoara, acesta poate fi folosit atât la prepararea alimentelor sărate, cât și a celor dulci.
Ienibaharul merge perfect cu carnea de vită, este un plus bun pentru mixurile de curry, și se potrivește foarte bine la prăjiturile sau sosurile cu mere. Pentru că poate fi foarte puternic, cel mai bine este să puneți pentru început o cantitate mai mică, pentru a se potrivi gusturilor dumneavoastră.

No comments:

Post a Comment