Dafinul
Dafinul poate fi găsit și în stare proaspătă,
însă cel mai frecvent sunt vândute uscate. Frunze de dafin proaspete au o aromă
mult mai ușoară decât a celor uscate. Ca aromă, dafinul este similar cu
oregano, dar mai iute.
Frunzele de dafin sunt utilizate cel mai
frecvent în supe, tocănițe, și pentru a aroma carnea pe timpul fierberii.
Frunze de dafin sunt un ingredient esențial în bucătăria cubaneză și franceză,
dar și în mâncărurile pe bază de fasole uscată, zacuști sau murături în oțet. Doar
amintiți-vă să scoateți foaia de dafin, atunci când serviți. Au un gust
groaznic, foarte amar!
„Fines
Herbs“
„Fines Herbs“ este un amestec clasic de
plante aromatice folosit în bucătăria franceză, conceput pentru a spori aroma
naturală a alimentelor, mai degrabă decât să fie o aromă în sine. Amestecul conține
pătrunjel, hasmațuchi, arpagic și tarhon și este foarte potrivit pentru
aromatizarea supelor, peștelui, preparatelor din legume, omlete și felurilor de
mâncare pe bază de brânză. O linguriță este suficientă pentru o masă de 4
persoane.
„Five
Spice Mix“
„Five Spice Mix“ este un amestec clasic de
condimente clasic din bucătăria chinezească, care conține pudră de anason
stelar, semințe de fenicul, scorțișoară, cuișoare și piper negru. Amestec puternic, echilibrat şi aromat, de
dulce, sărat, acru şi iute, „Five Spice Mix“ se foloseşte la aromarea cărnurilor şi legumelor, excelent pentru
marinate sau mâncăruri înăbuşite. O linguriță adăugată fripturii de pui
sau vită va da mâncării o bogată aromă de anason, asociată cu bucătăria
chinezească.
„Garam
Masala“
„Garam masala“ reprezintă esenţa
bucătăriei indiene, principala caracteristică a acestui amestec de condimente
reprezentând-o prăjirea condimentelor înainte de a fi zdrobite în mojar. Ca urmare a tratamentului
termic, uleiurile esenţiale din condimente îşi accentuează aromele. Amestecul „Garam masala“ se
regăseşte într-o varietate foarte mare de compoziţii şi nuanţe, în funcție de
regiunea din India din care provine. „Garam masala“ conține, în
principal, următoarele ingrediente: cuișoare, chimen, coriandru, dafin,
cardamom, scorțișoară, piper și nucșoară. În plus, variantele picante conțin
fulgi de ardei iute și boabe de muștar, iar cele aromate ghimbir și iasomie. „Garam masala“ se
foloseşte la aromarea curry-urilor,
mâncărurilor pe bază de carne, legume, orez, linte, etc.
Ghimbirul
Ghimbirul poate fi găsit în stare proaspătă,
sub formă de de rădăcină, sau măcinat și uscat. Ghimbirul este iute, dulce și cu
o ușoară aromă de lămâie. Proaspăt, interiorul ghimbirului este foarte fibros. Iar
ca cele mai multe ierburi și condimente dulci, acesta poate fi folosit atât la
preparatele dulci, cât și la cele sărate.
Ghimbirul proaspăt este perfect în amestecurile
prăjite, în marinate, ras în aluaturile dulci, în brioșe, curry, etc. Ghimbirul
pudră funcționează bine în pudra de curry și alte amestecuri de condimente, și,
în general, de coacere.
„Herbes de Provence“
Este un alt amestec clasic de ierburi
aromatice din bucătăria franceză, cu o aromă puțin mai puternică decât „Fines
Herbs“. „Herbes de Provence“ conține cimbru, măghiran, rozmarin, cimbrișor,
oregano și, pentru piața americană, frunze de lavandă (nu și în varianta
originală, franțuzească!), și se folosește în special pentru aromatizarea
supelor și a mâncărurilor pe bază de carne tocată.
Ienibaharul
Ienibahar este disponibil întreg (arată cam
ca o boabă de piper mare) sau măcinat. De regulă, în supermarketuri se găsește
mai degrabă măcinat. Similar la aromă cu nucșoara, cuișoarele și scorțișoara,
acesta poate fi folosit atât la prepararea alimentelor sărate, cât și a celor
dulci.
Ienibaharul merge
perfect cu carnea de vită, este un plus bun pentru mixurile de curry, și se
potrivește foarte bine la prăjiturile sau sosurile cu mere. Pentru că poate fi
foarte puternic, cel mai bine este să puneți pentru început o cantitate mai
mică, pentru a se potrivi gusturilor dumneavoastră.
No comments:
Post a Comment