Dacă este vreo mâncare care nu ne lipsește niciodată de pe masă, asta este ciorba. Nu contează dacă e de pasăre, de porc, de vită, cu legume, dreasă sau nedreasă, etc. Și așa mi-am adus aminte de această rețetă de ciorbiță de văcuță pe care mi-o făcea bunica. Singura diferență între „gustul copilăriei“ și cel al „bucătăriei de bloc“ e dată de faptul că tot ce folosea ea provenea din grădina proprie...
Ca ingrediente, e nevoie de 500-600 grame de carne de văcuță (cu os cu tot), 3 morcovi mari, un păstârnac, un pătrunjel rădăcină, o jumătate de țelină, o ceapă medie, sare, piper, 2-3 linguri ulei, 4-5 cartofi mari, 200 grame fasole păstăi, 100 grame de mazăre boabe, 1 dovlecel, 2-3 buchețele de broccoli (sau conopidă), un ardei gras, 250 ml suc de roșii (sau 3-4 linguri pastă de tomate), o jumătate de legătură de mărar verde, o jumătate de legătură de pătrunjel verde, o jumătate de legătură de țelină verde.
Carnea se pune la fiert cu un strop de sare, pentru 15 minute, aruncându-se prima apă. Între timp se curăță legumele (morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, țelina și ceapa), se spală și se toacă mărunt. Într-o oală se pun cele 2-3 linguri de ulei, legumele tocate, sare și piper, și se călesc 2-3 minute. Adăugați apoi o cană de apă, puneți capacul și lăsați să fiarbă încet încă 3-4 minute. Se adaugă apoi carnea semifiartă, cartofii cubulețe, fasolea, mazărea, dovlecelul și ardeiul cubulețe, borccoli mărunțit. Se acoperă cu apă călduță și se lasă să fiarbă la foc mic încă 40-45 de minute. Puneți sucul de roșii (sau pasta de tomate) și lăsați să mai dea 2-3 clocote. La final, se adaugă verdeața tocată mărunt și se stinge focul.
Se servește cu smântână și ardei iute (verde sau murat, după preferință și anotimp!)
No comments:
Post a Comment