Wednesday, February 18, 2015

Totul sau aproape totul despre condimente și ierburi aromatice (VI)

Pătrunjelul

Pătrunjelul este, probabil, cel mai faimos și cel mai des folosit dintre toate ierburile aromatice. Frunzele sale pot fi crețe sau plate, și are un gust foarte proaspăt, verde și se potrivește bine cu alimentele condimentate sau grase. Acesta poate fi, de asemenea, folosit la supe, tocănițe și sosuri. Puteți garnisi aproape orice fel de mâncare cu pătrunjel pentru a o face să arate mai bine: curry, orice mâncare pe bază de sos de roșii, aproape orice fel de mâncare cu arome asiatice, pește, etc. Pătrunjelul poate fi păstrat uscat sau congelat.

Piperul
Piperul vine în două forme: boabe sau măcinat. Fără discuție, cel mai bun este cel boabe, măcinat proaspăt, atunci când ai nevoie. În felul acesta își menține aroma mult mai mult timp.
Piperul poate fi găsit într-o mare varietate, de la cel negru la piper alb, roșu, verde sau chiar amestecat. Piperul negru și piperul alb se găsesc în partea de sus a spectrului de iuțeală, cel roșu este la mijloc, iar cel verde la capătul inferior.
Piperul negru arată așa pentru că este uscat la soare. Piperul alb este în esență același ca și cel negru, diferența fiind că sunt lăsate să se coacă mai bine, ulterior fiind eliminat învelișul exterior. Boabele de piper roșu sunt maturate complet și uscate prin congelare.

Piperul Cayenne, ardeii iuți, piperul roșu zdrobit, praful de chili

Piperul Cayenne este foarte, foarte iute și are o culoare roșu aprins spre portocaliu, putând fi găsit în orice magazin naturist. În cazul lui, nu e vorba atât de mult despre aromă, cât despre iuțeala pe care o aduce mâncărurilor în care este folosit.
Ardeii iuți roșii uscați adaugă culoare, aromă și iuțeală mâncării. Nu trebuie rehidratați înainte de folosire, e de ajuns să le tăiați codița, să-i desfaceți în două și să le curățați sâmburii, apoi să-i feliați mărunt-mărunt. Sunt folosiți pe scară largă în bucătăria mexicană și în cea maghiară
Piperul roșu măcinat este ideal cu paste, în sosuri, cu legume, în marinatele pentru carne, etc.
Praful de chili este la fel de iute ca piperul roșu măcinat, având însă o ușoară aromă de fum. Este utilizat masiv în bucătăriile cubaneză, spaniolă, mexicană și indiană. Este minunată în carnea de vită pentru tacos sau chili.

Pudra de curry

Pudra de curry variază atât de mult de la rețetă la rețetă, încât nu veți găsi două la fel. Puteți cumpăra pudră de curry gata făcută sau vă puteți realiza singur amestecul.

Condimentele comune utilizate în pudra de curry includ curcumă (sau turmeric), chimen, coriandru, praf de chili, cardamom, scorțișoară, ghimbir și praf de usturoi. Se folosesc de obicei cantități egale de chimen, coriandru și praf de chili, și jumătate din cantitate de turmeric, ghimbir, scorțișoară, cardamom și praf de usturoi. Pudra de curry este ideală pentru asezonarea cărnurilor, pentru fasole și legume.

No comments:

Post a Comment