Pătrunjelul
Pătrunjelul este, probabil, cel mai faimos și
cel mai des folosit dintre toate ierburile aromatice. Frunzele sale pot fi crețe
sau plate, și are un gust foarte proaspăt, verde și se potrivește bine cu
alimentele condimentate sau grase. Acesta poate fi, de asemenea, folosit la
supe, tocănițe și sosuri. Puteți garnisi aproape orice fel de mâncare cu pătrunjel
pentru a o face să arate mai bine: curry, orice mâncare pe bază de sos de roșii,
aproape orice fel de mâncare cu arome asiatice, pește, etc. Pătrunjelul poate
fi păstrat uscat sau congelat.
Piperul
Piperul vine în două forme:
boabe sau măcinat. Fără discuție, cel mai bun este cel boabe, măcinat proaspăt,
atunci când ai nevoie. În felul acesta își menține aroma mult mai mult timp.
Piperul poate fi găsit într-o mare varietate,
de la cel negru la piper alb, roșu, verde sau chiar amestecat. Piperul negru și
piperul alb se găsesc în partea de sus a spectrului de iuțeală, cel roșu este la
mijloc, iar cel verde la capătul inferior.
Piperul negru arată așa pentru că este uscat
la soare. Piperul alb este în esență același ca și cel negru, diferența fiind
că sunt lăsate să se coacă mai bine, ulterior fiind eliminat învelișul exterior.
Boabele de piper roșu sunt maturate complet și uscate prin congelare.
Piperul
Cayenne, ardeii iuți, piperul roșu zdrobit, praful de chili
Piperul Cayenne este foarte, foarte iute și are
o culoare roșu aprins spre portocaliu, putând fi găsit în orice magazin naturist.
În cazul lui, nu e vorba atât de mult despre aromă, cât despre iuțeala pe care
o aduce mâncărurilor în care este folosit.
Ardeii iuți roșii uscați adaugă culoare,
aromă și iuțeală mâncării. Nu trebuie rehidratați înainte de folosire, e de
ajuns să le tăiați codița, să-i desfaceți în două și să le curățați sâmburii,
apoi să-i feliați mărunt-mărunt. Sunt folosiți pe scară largă în bucătăria
mexicană și în cea maghiară
Piperul roșu măcinat este ideal cu paste, în
sosuri, cu legume, în marinatele pentru carne, etc.
Praful de chili este la fel de iute ca
piperul roșu măcinat, având însă o ușoară aromă de fum. Este utilizat masiv în
bucătăriile cubaneză, spaniolă, mexicană și indiană. Este minunată în carnea de
vită pentru tacos sau chili.
Pudra
de curry
Pudra de curry variază atât de mult de la rețetă
la rețetă, încât nu veți găsi două la fel. Puteți cumpăra pudră de curry gata
făcută sau vă puteți realiza singur amestecul.
Condimentele comune utilizate în pudra de
curry includ curcumă (sau turmeric), chimen, coriandru, praf de chili, cardamom,
scorțișoară, ghimbir și praf de usturoi. Se folosesc de obicei cantități egale
de chimen, coriandru și praf de chili, și jumătate din cantitate de turmeric,
ghimbir, scorțișoară, cardamom și praf de usturoi. Pudra de curry este ideală
pentru asezonarea cărnurilor, pentru fasole și legume.
No comments:
Post a Comment