Thursday, February 17, 2011

Tort L`amour du chocolate

Ciocolata a fost, şi va rămâne întotdeauna, alimentul asociat iubirii. Iar un tort care combină ciocolata, gustul inconfundabil al biscuiţilor amaretti şi savoarea deosebită a alunelor de pădure nu are cum să nu reprezinte un tribut umil adus dragostei.



Ingrediente:
Pentru blat: 225 grame de biscuiţi amaretti, 100 grame de unt topit, 75 grame de migdale tăiate bucăţele mici.
Pentru cremă: 150 grame de alune de pădure, 700 grame de ciocolată simplă, 350 ml frişcă lichidă, 100 grame de unt, 6 linguri de vişinată sau de lichior de portocale, coaja rasă de la o portocală
Pentru ornat: 100 grame de ciocolată cu lapte, 1 lingură cacao, coajă de portocală confiată

Mod de preparare:
Biscuiţii se pisează bine, se amestecă untul topit şi migdalele, si se presează bine pe fundul unei forme de tort tapetate cu hâtie pergament.
Ciocolata se topeşte pe bain-marie. După ce s-a topit se adaugă alunele tocate mărunt, untul bătut bine, lichiorul şi coaja de portocală. Se amestecă apoi treptat frişca bătută cu crema de ciocolată, se toarnă compoziţia peste blat şi se dă la frigider până dimineaţă (adică circa 8-9 ore).

Mod de servire:
Înainte de servire, se scoate tortul din formă, se nivelează marginile, şi se îmbracă în frişcă şi cârlionţi din ciocolată.

Tuesday, February 15, 2011

Zâmbăreţi (sau Biscuiţi pentru pitici)

Momentul în care propriul nostru copil începe să mănânce cam de toate şi, cel mai important, începe să mănânce singur, este aşteptat cu nerăbdare, dar şi emoţii, de fiecare dintre noi. Cu nerăbdare, pentru că asta înseamnă că piticul nostru a crescut, dar cu emoţie, pentru că ne vom întreba de fiecare dată dacă ceea ce îi dăm să mănânce este ok, este bun, este sănătos, este, este, este... 
De aceea, ori de câte ori eu sau soţia mea vom face o mâncare special pentru fetiţa noastră, o să public respectiva reţetă ca altor părinţi să le fie mai uşor şi mai la îndemână să gătească sănătos pentru piticii lor.

Ingrediente:
200 grame de unt cu 65% grăsime, 100 grame de zahăr, 3 gălbenuşuri, 1 plic praf de copt, 400 grame de făină.

Mod de preparare:
Se frământă bine un aluat din ingredientele de mai sus, din care se fac biluţe cam de mărimea unei perişoare. Acestea se turtesc, li se desenează ochii şi guriţa şi se dau la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi unsă, lăsând spaţii între biscuiţi. Se ţin la cuptor până se maronesc uşor, la foc mic.

Mod de servire:
Când se scot din tavă, biscuiţii sunt moi, însă dacă îi lăsaţi să se răcească fără să îi acoperiţi devin crocanţi, însă nu duri. Se servesc ca atare, sau cu câte o linguriţă de dulceaţă, alături de un pahar cu lapte călduţ.

Thursday, February 10, 2011

Un exerciţiu culinar pentru masa de Sfântul Valentin

Chiar dacă sărbătoarea românească a dragostei nu este în 14 februarie, ci în 24, celebra sărbătoare americană - Valentine`s Day - a prins foarte puternic şi la noi. Aşa încât, cu toate că eu unul nu o sărbătoresc, nu pot să vă las fără a vă propune un mic exerciţiu culinar pentru 14 februarie.


Astfel, pentru cei care vor să-şi impresioneze jumătatea cu un meniu special, vă propun o supă-cremă de broccoli, un şniţel Brukenthal cu sos de brânză Roquefort şi amestec de legume, o felie de casata cu ness şi sos caramel şi un pahar de vin alb.




Recomandarea mea este un Sauvignon Blanc demisec de Jidvei. Nu de alta, dar ardeleanul din mine îşi spune cuvântul...

Tips: Pentru supa-cremă de broccoli, folosiţi reţeta de la supa de creson, folosind în schimb broccoli.

FOR ENGLISH VERSION, PLEASE CLICK HERE!

Brukenthal Schnitzel cu sos de brânză Roquefort

În zona fostelor domenii ale lui Brukenthal (Sibiu-Copşa Mică), cei mai în vârstă gătesc, la anumite sărbători, celebrul şniţel al lui Brukental, din piept de curcan marinat în sos de soia şi tăvălit prin pesmet amestecat cu praf de roşii, busuioc şi cimbru.

Ingrediente:
4 felii de piept de curcan, 4 felii subţiri de kaiser, 4 baghete de caşcaval (de 1 cm lăţime/0,5 cm grosime), 250 ml sos de soia, un vârf de cuţit de praf de scortişoară, 300 grame de pesmet, 1 lingură de praf de roşii, 1 linguriţă de busuioc verde, 1 linguriţă de cimbru verde, 2 ouă, 200 ml smântână pentru gătit, 100 grame de brânză Roquefort, sare şi piper după gust.

Mod de preparare:
Feliile de piept de curcan se bat bine, se sărează şi se piperează după gust, după care se pun într-un castron şi se acoperă cu sosul de soia în care s-a amestecat praful de scorţişoară. Se introduce vasul la frigider circa o oră. Se scot, se aşează pe fiecare şniţel, la unul din capate, câte o felie de kaiser şi o baghetă de caşcaval, se împăturesc şi se bate uşor marginea pentru a nu se desface. Se trece fiecare şniţel astfel obţinut prin ou şi apoi prin pesmetul amestecat bine cu praful de roşii, busuiocul şi cimbrul verde tocate fin. Se prăjesc în ulei încins, până se rumenesc frumos pe ambele părţi.
Separat, se pune la fiert, pe foc mic, smântâna pentru gătit. Când începe să fiarbă, se aruncă înăuntru brânza Roquefort rasă şi se amestecă în continuu până ce brânza s-a topit şi sosul a început să se îngroaşe.

Mod de servire:
Şniţelele se servesc fierbinţi, cu cartofi natur sau amestec de legume fierte şi sosul de brânză Roquefort, alături de un pahar de Jidvei alb rece.

For English version please click here!

Friday, February 4, 2011

Casata cu ness și sos caramel

Desertul reprezintă, pentru cei mai mulți dintre noi, elementul-surpriză al unei mese festive. Este momentul pe care îl așteptăm ca să ne încântăm musafirii și, în același timp, ca să ne dovedim măiestria și inventivitatea. De aceea, o casată cu ciocolată, vanilie și ness, servită cu un sos de caramel, va fi întotdeauna o alegere fericită.


Ingrediente
0,5 kg frișcă naturală, 5 ouă, 12 linguri de zahăr, esență de vanilie, esență de rom, 2 lingurițe de ness, 30 grame de cacao.

Mod de preparare:
Se separă albușurile de gălbenușuri, și se bat fiecare cu câte 5 linguri de zahăr. Albușurile bătute se amestecă cu frișca bătută în care s-au înglobat celelalte 2 linguri de zahăr. Se adaugă gălbenușurile frecate. Compoziția se împarte în 3 părți egale: într-una se adaugă nessul, în alta cacaua și câteva picături de esență de rom, iar în ultima câteva picături de esență de vanilie.
Tapetați o tavă de cozonac cu folie de aluminiu, și turnați cele 3 compoziții, în ordinea ness, vanilie, cacao. Dați la congelator câteva ore.

Mod de servire:
La servire, scoateți înghețata din formă răsturnând-o pe un platou, tăiați felii cam de 2,5 cm grosime și turnați peste fiecare bucată câte 3-4 linguri de sos de caramel.

Tips: 
- Pentru ca straturile să rămână distincte, țineți forma tapetată goală la congelator pe toată durata preparării compozițiilor, iar după ce turnați primul strat, respectiv al doilea strat, băgați din nou tava la congelator câte 5-6 minute.
- Pentru sosul de caramel aveți nevoie de 30 de grame de unt, 150 grame de zahăr (de preferat brun), 200 ml frișcă lichidă. Caramelizați zahărul la foc mic, amestecând să nu se ardă, până se topesc toate cristalele. Adăugați untul bucățele și amestecați până se topește. Turnați apoi frișca lichidă și continuați să amestecați până compoziția devine cremoasă și unitară.