Friday, February 4, 2011

Casata cu ness și sos caramel

Desertul reprezintă, pentru cei mai mulți dintre noi, elementul-surpriză al unei mese festive. Este momentul pe care îl așteptăm ca să ne încântăm musafirii și, în același timp, ca să ne dovedim măiestria și inventivitatea. De aceea, o casată cu ciocolată, vanilie și ness, servită cu un sos de caramel, va fi întotdeauna o alegere fericită.


Ingrediente
0,5 kg frișcă naturală, 5 ouă, 12 linguri de zahăr, esență de vanilie, esență de rom, 2 lingurițe de ness, 30 grame de cacao.

Mod de preparare:
Se separă albușurile de gălbenușuri, și se bat fiecare cu câte 5 linguri de zahăr. Albușurile bătute se amestecă cu frișca bătută în care s-au înglobat celelalte 2 linguri de zahăr. Se adaugă gălbenușurile frecate. Compoziția se împarte în 3 părți egale: într-una se adaugă nessul, în alta cacaua și câteva picături de esență de rom, iar în ultima câteva picături de esență de vanilie.
Tapetați o tavă de cozonac cu folie de aluminiu, și turnați cele 3 compoziții, în ordinea ness, vanilie, cacao. Dați la congelator câteva ore.

Mod de servire:
La servire, scoateți înghețata din formă răsturnând-o pe un platou, tăiați felii cam de 2,5 cm grosime și turnați peste fiecare bucată câte 3-4 linguri de sos de caramel.

Tips: 
- Pentru ca straturile să rămână distincte, țineți forma tapetată goală la congelator pe toată durata preparării compozițiilor, iar după ce turnați primul strat, respectiv al doilea strat, băgați din nou tava la congelator câte 5-6 minute.
- Pentru sosul de caramel aveți nevoie de 30 de grame de unt, 150 grame de zahăr (de preferat brun), 200 ml frișcă lichidă. Caramelizați zahărul la foc mic, amestecând să nu se ardă, până se topesc toate cristalele. Adăugați untul bucățele și amestecați până se topește. Turnați apoi frișca lichidă și continuați să amestecați până compoziția devine cremoasă și unitară.

No comments:

Post a Comment