Wednesday, February 3, 2016

Eton mess

Deserturile ușoare, delicate, elegante, dar pe care le poți face în doar câteva minute, m-au atras întotdeauna. Iar poveștile din spatele lor, istoria lor, m-a fascinat. Așa cum este cazul acestui desert rapid, foarte răcoros și extrem de elegant: Eton Mess. Poveștile spun că acest desert a fost creat din greșeală, în Marea Britanie, cu ocazia meciului anual de cricket dintre colegiile Eton și Harrow din 1930. De fapt, creat e puțin cam mult spus, pentru că nu a fost creat special de cineva anume, ci a fost rodul unui accident. La meciul respectiv, organizatorii au cerut ca la final să fie servită o Pavlova uriașă, cu căpșuni. Numai că din greșeală, cu foarte puțin timp înainte de momentul servirii, un angajat al restaurantului a agățat tortul și l-a dărâmat. Pentru că nu mai era timp pentru a aduce un alt tort, bucătarul șef a decis să amestece bine bucățile de tort zdrobite, să mai adauge câțiva căpșuni și puțin sirop, și să servească totul în cupe. Succesul „tortului” a fost uriaș, așa încât multe restaurante din Marea Britanie au decis să-l introducă în meniu, sub numele de Eton Mess (Dezastrul de la Eton).

Desertul e simplu de făcut. Pentru patru persoane, aveți nevoie de 250 grame de căpșuni (sau alte fructe de vară, dacă doriți), puțin lichior sau brandy, 200 ml de frișcă lichidă, 2-3 linguri de iaurt gras, 30-40 de grame de bezele.

Se spală fructele, se curăță de codiță, se taie în jumătăți, se adaugă 1-2 linguri de zahăr și 50 ml de alcool și se lasă să se înmoaie.

Frișca se bate bine, se adaugă puțină esență de vanilie, apoi iaurtul, și se omogenizează bine. Bezelele se zdrobesc și se aruncă peste crema de frișcă, amestecând bine, 

iar la final se înglobează jumătate din cantitatea de căpșuni (zdrobiți ușor cu furculița).

Pe fundul cupelor se pun câțiva căpșuni și sos de lichior, se adaugă crema de frișcă cu bezele, iar deasupra se pun din nou căpșuni și se stropește totul cu sos.

No comments:

Post a Comment