Saturday, February 27, 2016

Pui la capac cu ghimbir, nucșoară, lămâie și ulei cu busuioc

Carnea de pui este una dintre cele mai ușor de gătit cărnuri. Asta la prima vedere. Pentru că în realitate este una extrem de pretențioasă, uscându-se foarte repede, dacă nu ești atent. Însă gătind-o la capac, nu vei da niciodată greș, iar friptura va ieși de fiecare dată fragedă și suculentă. În seara asta am decis să înlocuiesc tradiționalele condimente pe care le folosesc la puiul la capac (ulei de floarea soarelui, cimbru, boia dulce), cu o combinație ușor mai exotică: ghimbir, nucșoară, lămâie și ulei de măsline cu busuioc. Rezultatul? Un deliciu care a dispărut pur și simplu din farfurii.

Aveți nevoie (pentru 4-6 persoane), de un pui mărișor (așa, cam la 1,6-1,8 kilograme), sare, piper, 2 cm de ghimbir proaspăt, nucșoară, o lămâie și 10-15 ml de ulei de măsline cu busuioc. Ștergeți bine puiul cu un prosop de hârtie și frecați-l bine cu sare. Presărați apoi piper după gust și așezați-l pe o oală potrivită, umplută pe jumătate cu apă și acoperită cu capacul pus invers. Radeți ghimbirul pe tot puiul, apoi un sfert de nucșoară. Tăiați lămâia în două și umpleți cu ea puiul. Pulverizați uleiul peste pui și dați la cuptorul încins, la foc mic, pentru circa 1,5 ore. După aproximativ 35 de minute de la introducerea puiului în cuptor, stropiți-l cu 100 ml de apă.

Se servește fierbinte, cu ce garnitură preferați dumneavoastră. (Noi am servit cu jumătăți de cartof la cuptor, cu chilli și ulei de trufe albe).

No comments:

Post a Comment