Friday, March 23, 2012

Porc cu rom pe pat de usturoi verde



Știu că sunt destule persoane care nu consumă porc, din considerente de „grăsime”. Nu mă apuc acum să intru în polemici legate de veridicitatea unor astfel de argumente. Este alegerea lor și le-o respect. Pentru cei care se ghidează după principiul „Cea mai bună carne de pasăre e porcul!”, am o rețetă după care cu siguranță o să vă lingeți degetele. Deci, să începem:

Ingrediente:
1 kg pulpă de porc (sau cotlet dezosat, după preferințe) - o bucată, nu felii, 5 fire de usturoi verde, 50 ml ulei de floarea soarelui, 50 ml ulei de măsline, 100 ml rom, 2 linguri miere, 2-3 linguri unt de arahide, sare, piper, boia iute, cimbru, măghiran, busuioc.

Mod de preparare:
Spălați bine carnea de porc, îndepărtați excesul de grăsime și crestați puțin bucata. Usturoiul verde îl spălați bine și îl tăiați în două pe lungime. Turnați în tavă uleiul de floarea soarelui, apoi așezați bucățile de usturoi astfel încât să acoperiți cât mai bine fundul tăvii. Udați apoi carnea cu un amestec format din rom, miere și ulei de măsline, presărați deasupra sare, piper, boia iute, măghiran și busuioc uscat și mărunțit, câteva fire de cimbru (verde dacă aveți, uscat dacă nu). Turnați un pahar cu apă rece, acoperiți cu folie de aluminiu și dați la frigider pentru 24 de ore.



Încingeți cuptorul bine, apoi reduceți focul la jumătate. Înainte de a băga la cuptor carnea, mai adăugați 2 pahare cu apă rece. Puneți înapoi folia și coaceți circa 40-45 de minute, verificând cam la fiecare 10 minute dacă mai are zeamă. După cele 45 de minute, îndepărtați folia, ungeți carnea pe deasupra cu unt de arahide (dacă nu aveți, ungeți-o cu unt simplu și stropiți cu puțină zeamă de lămâie),și mai lăsați la copt circa 10-15 minute, să prindă o crustă frumoasă deasupra.



Mod de servire:
Tăiați felii subțiri de friptură, pe care le așezați peste câțiva cartofi prăjiți. Zeama de la friptură, cu tot cu usturoiul verde, mixați-o 2-3 minute împreună cu 450 gr iaurt grecesc și o jumătate de linguriță de mentă creață și turnați din acest sos peste carne. Serviți cu o salată de vară cu roșii, ridichi, ceapă și usturoi verde și frunze de salată verde.

Sunday, March 18, 2012

Desert simplu, cu iaurt și sos de mure și căpșuni



Chiar dacă, așa cum îmi zic prietenii, specialitatea mea sunt torturile cu/de ciocolată, pentru masa de ziua mea am decis să merg pe un desert ușor și aromat, care să combine frișca cu un iaurt cremos, vanilie și un sos roșu aprins de mure și căpșuni.

Ingrediente (pentru 6-8 porții):
1 litru frișcă lichidă, 1 plic gelatină, 1/2 păstaie de vanilie, 160 grame de zahăr, 400 ml iaurt grecesc, 500 grame mure și căpșuni, 50-60 grame zahăr pudră.

Mod de preparare:
Frișca se pune la fiert împreună cu zahărul și păstaia de vanilie, circa 10 minute. Gelatina se înmoaie în câteva linguri de apă rece și se adaugă în frișca fiartă, luată de pe foc. Se amestecă bine cu telul până se dizolvă. Se lasă să se răcorească, apoi se adaugă iaurtul și se omogenizează. Se pune în forme și se dă la rece minim 3 ore.
Fructele se amestecă cu zahărul pudră și se blenduiesc. Se trece compoziția astfel obținută printr-o sită, pentru a obține un sos cremos, lipsit de „sâmbureii” murelor și ai căpșunelor.

Mod de servire:
Înainte de servire, se răstoarnă desertul pe farfurii și se asortează cu sosul de fructe.

Tips: Pentru o aromă deosebită, eu am pus fructe și în compoziția turnată în forme, având însă grijă să nu colorez desertul.

Friday, March 16, 2012

Budincă cu cartofi și brânză



Azi m-am jucat în bucătărie. Iar ceea ce a ieșit este budinca de mai jos. Din care soția mea a mâncat pe nerăsuflate 3 porții!

Ingrediente:
5 cartofi medii, 2 ouă, 150 grame brânză (telemea+burduf), 100 ml lapte bătut, 4 linguri făină, 1/2 linguriță praf de copt, sare, piper


Mod de preparare:
Fierbeți cartofii în coajă, curățați-i și dați-i pe răzătoare. 

Amestecați-i cu brânza rasă și așezați-i într-un vas de yenna, uns cu unt. 

Turnați peste amestecul rezultat din amestecarea ouălelor, laptelului bătut, făinei și prafului de copt.

Dați totul la cuptorul încins, la foc mic, pentru 10 minute.


Mod de servire:
Se servește cald, cu smântână sau lapte bătut.

Thursday, March 8, 2012

Mucenici copți


Cu ocazia sărbătorii creștine a Sfinților 40 de Mucenici, soția mea pregătește cei mai buni mucenici copți pe care i-am mâncat vreodată. Pe bune!

Ingrediente: 500 grame de făină 000, 250 ml lapte, 100 grame zahăr, 50 ml ulei, 1 cub de unt, 2 ouă, 1/2 cub de drojdie, coajă de lămîie, esență de rom, miere, nucă măcinată

Mod de preparare: Făina, drojdia înmuiată în lapte călduț, laptele în care s-a dizolvat zahărul, ouăle, coaja de lămâie, esența de rom și uleiul călduț (în care s-a topit și cubul de unt) se frământă până se obține un aluat care se desprinde de pe mâini. 

Dacă aluatul e prea moale, se mai adaugă treptat puțină făină. După ce e gata (adică cam după 10-15 minute de frământat bine), se lasă la dospit cam o oră.

Din aluat se fac opturi, care se coc în tava tapetată cu hârtie de copt până se rumenesc ușor deasupra.
Imediat ce se scot din tavă, sescufundă în miere și apoi se tăvălesc în nucă măcinată.

Mod de servire:
Se servesc reci, alături de un pahar de vin roșu (pentru adulți), sau de lapte cald (pentru cei mici).