Friday, March 23, 2012

Porc cu rom pe pat de usturoi verde



Știu că sunt destule persoane care nu consumă porc, din considerente de „grăsime”. Nu mă apuc acum să intru în polemici legate de veridicitatea unor astfel de argumente. Este alegerea lor și le-o respect. Pentru cei care se ghidează după principiul „Cea mai bună carne de pasăre e porcul!”, am o rețetă după care cu siguranță o să vă lingeți degetele. Deci, să începem:

Ingrediente:
1 kg pulpă de porc (sau cotlet dezosat, după preferințe) - o bucată, nu felii, 5 fire de usturoi verde, 50 ml ulei de floarea soarelui, 50 ml ulei de măsline, 100 ml rom, 2 linguri miere, 2-3 linguri unt de arahide, sare, piper, boia iute, cimbru, măghiran, busuioc.

Mod de preparare:
Spălați bine carnea de porc, îndepărtați excesul de grăsime și crestați puțin bucata. Usturoiul verde îl spălați bine și îl tăiați în două pe lungime. Turnați în tavă uleiul de floarea soarelui, apoi așezați bucățile de usturoi astfel încât să acoperiți cât mai bine fundul tăvii. Udați apoi carnea cu un amestec format din rom, miere și ulei de măsline, presărați deasupra sare, piper, boia iute, măghiran și busuioc uscat și mărunțit, câteva fire de cimbru (verde dacă aveți, uscat dacă nu). Turnați un pahar cu apă rece, acoperiți cu folie de aluminiu și dați la frigider pentru 24 de ore.



Încingeți cuptorul bine, apoi reduceți focul la jumătate. Înainte de a băga la cuptor carnea, mai adăugați 2 pahare cu apă rece. Puneți înapoi folia și coaceți circa 40-45 de minute, verificând cam la fiecare 10 minute dacă mai are zeamă. După cele 45 de minute, îndepărtați folia, ungeți carnea pe deasupra cu unt de arahide (dacă nu aveți, ungeți-o cu unt simplu și stropiți cu puțină zeamă de lămâie),și mai lăsați la copt circa 10-15 minute, să prindă o crustă frumoasă deasupra.



Mod de servire:
Tăiați felii subțiri de friptură, pe care le așezați peste câțiva cartofi prăjiți. Zeama de la friptură, cu tot cu usturoiul verde, mixați-o 2-3 minute împreună cu 450 gr iaurt grecesc și o jumătate de linguriță de mentă creață și turnați din acest sos peste carne. Serviți cu o salată de vară cu roșii, ridichi, ceapă și usturoi verde și frunze de salată verde.

1 comment: