Tuesday, February 21, 2012

Mărțișoare comestibile, din marțipan de casă

În fiecare an, de 1 martie, mă dădeam de ceasul morții de unde să cumpăr niște mărțișoare mai altfel, cu care să îmi surprind soția, rudele, colegele. Când eram mic (adică în școala generală), îmi plăcea să creez propriile mărțișoare, din traforaj sau mohair. 
Apoi am crescut și nu am mai avut timp de astfel de „prostii”. Până anul trecut, când m-am decis să unesc utilul cu plăcutul și am creat primele mele mărțișoare comestibile. Din marțipan făcut în casă și biscuiți trași în ciocolată. Iar succesul a fost garantat.



Dacă vreți să le încercați, aveți nevoie de 150 grame de migdale decojite, 200 grame de zahăr și o lingură de apă (de preferat de portocale sau de trandafiri, pentru un plus de aromă, însă merge și cu apă simplă). Migdalele le amestecați cu 50 grame de zahăr și le măcinați până obțineți o pastă fină. Restul de zahăr, împreună cu apa, îl puneți la fiert vreo 10 minute, la foc mic, până devine un sirop gros. Îl lăsați să se răcescă, apoi îl amestecați cu pasta de migdale și îl frământați bine, adăugând puțin câte puțin încă o lingură de apă, până obțineți un aluat moale. Pe care îl preparați apoi după propria imaginație (eu am făcut inimioare roșii și verzi, folosind colorant alimentar). După ce ați făcut formele pe care le doriți, lăsați-le la frigider cel puțin două ore.



PS: Anul ăsta voi încerca altceva, iar rețeta o să v-o dau după ce sunt gata!

Monday, February 13, 2012

Tort regal cu ciocolată


 Alune de pădure, stafide înmuiate în rom, scorțișoară, nuci caramelizate și multăăă, foarte multă ciocolată... Un adevărat delir pentru orice papilă gustativă...



Ingrediente:
Ptr. blat: 200 gr margarină (Rama), 150 gr zahăr, 5 ouă, 200 gr făină, 100 gr alune de pădure, 3 lingurițe praf de copt, 125 gr stafide înmuiate în rom, 100 gr ciocolată amăruie rasă
Ptr. cremă: 400 ml frișcă, 1 plic întăritor de frișcă, un praf scortișoară, 2 lingurițe cafea solubilă, 100 gr ciocolată cu lapte, 100 gr nuci caramelizate, 50 gr ciocolată rasă.

Mod de preparare:
Blatul: Se bate margarina cu zahărul și se înglobează unul câte unul ouăle. Se amestecă făina cu praful de copt, alunele măcinate și cacaua și se înglobează în margarină. Se adaugă ciocalata rasă și stafidele, se omogenizează bine compoziția și se pune la copt într-o formă tapetată cu hârtie de copt, la foc mic, în cuptorul încins, circa 50 de minute. După ce se scoate, se lasă să se răcorească în formă vreo 10 minute, apoi se scoate și se lasă să se răcească. Când e rece, se taie în două.
Crema: Se topește pe baie de abur ciocolata cu lapte. Frișca se bate bine, împreună cu plicul de întăritor, scorțișoara și nessul. Se înglobează treptat, omogenizându-se bine, în ciocolata topită, iar la final nucile caramelizate mărunțite. Se lasă la rece circa 10 minute, apoi se pune peste primul blat însiropat cu lichior de cafea. Se pune al doilea blat și se lasă la frigider vreo două ore. Se ornează cu frișcă şi flori din pastă de zahăr.

Mod de servire:
Se servește rece, alături de un cafe frape.

Sunday, February 12, 2012

Covrigei de casă

Nimic nu se compară cu gustul rafinat de chimen și cașcaval al covrigeilor de casă. Pe bune!




Ingrediente:
1 pachet margarină, 2 ouă, 2 linguri smântână, făină, sare, 1 lingură chimen, 100 gr cașcaval ras.

Mod de preparare:
Din margarină, gălbenușuri, sare, smântână, chimen și făină se frământă un aluat fraged, până se poate întinde. Din acest aluat se fac apoi covrigei (cu mâna sau cu forma, depinde ce aveți), care se ung cu albușurile bătute spumă moale, peste care se presară cașcaval ras din belșug. Covrigeii se așează într-o tavă tapetată cu hârtie și se dau la cuptorul încins, la foc potrivit, circa 15-20 de minute, până se rumenesc ușor.

Tips: Dacă nu aveți formă pentru covrigei, tăiați aluatul sub formă de bețe, obținând astfel niște delicioase sărățele de casă.


Tort cu ciocolată, vanilie și vișinată



Ingrediente:
Ptr. blat: 4 ouă, 150 gr unt, 150 gr zahăr, un praf sare, 75 gr ciocolată cu lapte, 100 gr migdale măcinate, 75 gr nuci măcinate, 50 gr pesmet, un praf de scorțișoară.
Ptr. cremă: ½ plic gelatină, 310 ml lapte, ½ plic budincă de vanilie, 50 gr zahăr, 325 ml frișcă, 40 ml vișinată, 50 gr ciocolată neagră, 50 gr unt

Mod de preparare:
Blatul: Bateți untul cu zahărul, apoi adaugați pe rând gălbenușurile și ciocolata topită. Înglobați apoi migdalele amestecate cu nuca, pesmetul și scorțișoara, iar la final albușurile bătute spumă cu un praf de sare. Turnați aluatul într-o formă tapetată cu hârtie de copt și coaceți aprox. 40 de minute, la foc potrivit, în cuptorul încins. După ce e copt, îl scoateți, îl lăsați să se răcească şi-l tăiaţi în trei. Înainte de umplere, însiropaţi uşor, cu puţină cafea neagră, primele două blaturi.
Crema: Pentru crema albă, înmuiați gelatina în 50 ml apă rece. Amestecați 3 linguri de lapte cu praful de budincă și turnați peste 220 de ml de lapte în care ați pus zahărul și care a început să fiarbă, lasând întregul amestec să dea puțin în clocot. Adăugați gelatina dizolvată și lăsați să se răcească. Când e rece, se pune vișinata și 200 ml de frișcă bătută și se omogenizează.
Pentru crema de ciocolată se încălzesc restul de frișcă (125 ml), de lapte (cca 60 ml) și ciocolata bucățele până se topește ciocolata. Se amestecă bine și se lasă să se răcorească, apoi se înglobează în untul bătut.
Peste primul blat se pune crema albă, apoi al doilea blat și crema de ciocolată. Se ornează cu cacao, ciocolată rasă și frișcă. Se lasă la rece cel puțin 2 ore.

Mod de servire
Se servește rece, cu un păhărel de vișinată (ptr doamne) și cognac (pentru domni).

Saturday, February 11, 2012

Tort de ananas


Încununarea unei petreceri reușite, acest tort este o nebunie de fructe, ideal pentru cei mici și cei mari, deopotrivă...




Ingredinte:
Ptr. blat: 5 ouă, 150 gr zahăr, 100 gr făină, 2 linguri amidon, 60 gr fulgi de cocos.
Ptr. cremă și decor: 500 gr compot de ananas,  200 ml compot de cireșe sau vișine, 1 lingură rom, 200 ml kefir, 500 gr frișcă, 1 pachet gelatină alimentară, 1 plic zahăr vanilat, 1 lingură zahăr pudră, 50 gr fulgi de cocos, câteva boabe de rodie.

Mod de preparare:
Blatul: Gălbenușurile se freacă cu zahărul și 3 linguri de apă, se adaugă făina cernută amestecată cu amidonul, apoi fulgii de cocos. Se înglobează cu grijă albușul bătut spumă cu un vârf de sare și se pune aluatul într-o formă tapetată cu hârtie de copt. Se coace circa 30 minute, la foc mic, în cuptorul încins. După ce e gata (știți voi, testul cu scobitoarea!), se scoate din formă și se lasă să se răcească, apoi se taie în trei. Fiecare blat se va însiropa ușor cu suc de ananas amestecat cu rom.
Crema: Kefirul se amestecă cu zahărul vanilat și cel pudră. Gelatina se pune la înmuiat în 100 ml suc de ananas, apoi se încălzește până se dizolvă, fără să înceapă să fiarbă. Se amestecă în crema de kefir și se dă la frigider pentru 5-10 minute. Bateți bine frișca și încorporați-o în cremă. În ¾ din crema astfel obținută adăugați jumătate din cantitatea de ananas bucăți mici și cireșele/vișinele din compot (fără sâmburi, evident!). Umpleți cu această cremă tortul, iar peste blatul de deasupra și pe lateral puneți partea de cremă oprită.

Mod de servire:
Presărați pe margini cele 50 gr de fulgi de cocos, iar deasupra ornați cu bucăți mari de ananas și boabe de rodie. Serviți rece, cu un pahar de suc proaspăt de portocale (pentru cei mici), sau de vin alb sec (pentru adulți).

Tort Belcolade

Un tort excelent, care poate satisface deopotrivă gustul iubitorilor de Diplomat și al celor care preferă torturile de ciocolată.




Ingrediente:
Ptr. blat: 6 ouă, 6 linguri zahăr, 1 plic cremă Ole de ciocolată
Ptr. cremă: 600 gr ciocolată albă, 1250 ml frișcă, 2 plicuri întăritor frișcă, 3 plicuri gelatină, 20 ml esență vanilie, 250 gr ciocolată amăruie, 500 gr vișine din compot.
Ptr. decor: 100 gr cremă de ciocolată, 50 gr ciocolată amăruie

Mod de preparare:
Blatul: Gălbenușurile se freacă cu zahărul, se adaugă plicul de cremă Ole, iar la final albușurile bătute spumă. Se toarnă într-o formă mare tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul încins, la foc mic, circa 30 de minute, până trece testul scobitorii. Se scoate din cuptor, se lasă 10 minute la răcorit, apoi se scoate din formă și se lasă să se răcească bine.
Crema: Gelatina se pune la înmuiat în 200 ml apă. 450 ml de frișcă se pun la fiert împreună cu ciocolata albă ruptă bucățele, pe baie de abur, și se amestecă până se topește ciocolata. Se adaugă gelatina înmuiată și se mai amestecă până se dizolvă, apoi se dă la răcit. 600 ml de frișcă, împreună cu plicurile de întăritor, se bat bine. Se adaugă apoi, puțin câte puțin, vanilie și crema de ciocolată răcită.
Separat, se fierb în 200 ml de frișcă lichidă, tot pe baie de abur, cele 250 gr de ciocolată amăruie, până se topește ciocolata. Se lasă să se răcească, apoi se bate cu mixerul până aproape își dublează volumul.
Forma în care s-a copt blatul se tapetează cu folie și se toarnă jumătate din crema albă. Se fac apoi niște dungi din crema neagră, între care se pun vișinele din compot. Deasupra se pune restul de cremă albă și apoi blatul însiropat cu zeama de la compot. Se dă la rece cel puțin 6 ore.
Tortul se răstoarnă apoi pe un platou și se ornează pe margini cu crema de ciocolată, iar deasupra cu ciocolata amăruie topită.

Mod de servire:
Tortul se servește rece, alături de un pahar de vin roșu sec sau de un pahar de cognac (whisky), după preferință.