Monday, March 28, 2011

Chifteluţe de cartofi


Zilele trecute m-a întrebat cineva dacă nu ştiu nişte reţete de mâncăruri de post care să arate şi bine şi care să nu fie nici greu de făcut. Aşa mi-am adus aminte că bunica din partea mamei făcea în postul Paştelui nişte chifteluţe de cartofi senzaţionale, pe care le „arunca” apoi într-un sos de roşii picant, cu mult usturoi şi ardei iute, şi o mână de măsline ca să mai taie din iuţeală.
Ştiu că fierbea cartofii în coajă până aproape erau fierţi, îi trecea rapid pe sub un jet de apă rece şi îi decojea. Îi zdrobea apoi cu furculiţa, adăuga sare şi pătrunjel verde tocat mărunt-mărunt, puţin piper şi făină cât să iasă un aluat un pic mai gros decât ăla de clătite. Din compoziţia asta făcea rotocoale pe care le trecea prin pesmet proaspăt şi le arunca pentru 2-3 minute în tuciul plin cu ulei încins. Le scotea şi le lăsa într-o sită lşa scurs, timp în care prepara sosul, din puţin ulei folosit la prăjitul chiftelelor, o sticlă de suc de roşii, 2 ardei iuţi tocaţi fin de tot şi 6 căţei de usturoi zdrobiţi. După ce sosul dădea de 2 ori în clocot, adăuga o lingură sănătoasă de zahăr şi un pumn de măsline negre, amesteca puţin şi stingea focul. Ne punea apoi chiftelele în farfurie, turna vârtos nişte sos deasupra şi ne îndemna să mâncăm alături de o salată verde şi un boţ de pâine de casă, cu cartofi, cum altfel.
Poftă mare vă doresc!


Ingrediente: 5-6 cartofi mari, 1 legătură pătrunjel verde, 250 ml suc de roşii, 2 ardei iuţi, 5-6 căţei de usturoi, 150 grame de măsline negre, sare, piper, zahăr, pesmet şi făină.

Thursday, March 17, 2011

Fructe confiate în sos de ciocolată și fistic

Pentru persoanele care adoră fructele confiate, iată o rețetă cu care vă puteți impresiona musafirii.



Ingrediente:
300 grame de fructe confiate (caise, curmale, prune afumate, smochine), 100 grame de ciocolată albă, un cub de unt, 50 grame fistic tocat, 50 grame migdale tocate.

Mod de preparare:
Ciocolata se topește pe baie de abur. Când e topită se adaugă untul și se omogenizează. Fructele confiate se trec cu un capăt prin ciocolata topită, apoi prin fisticul sau migdalele tocate mărunt. Se așează pe o folie de aluminiu și se lasă să se răcească.

Tips: Cei care doresc ceva dulce, dar țin post, pot înlocui ciocolata și untul cu un amestec din 50 grame margarină topită în care se toarnă 150 grame de zahăr pudră.

Sunday, March 6, 2011

Eclere de casă

Aceste minunate eclere de casă sunt un desert ușor de făcut și extrem de apreciat de orice cunoscător într-ale cofetăriei. Așa încât vi le recomand din tot sufletul.



Ingrediente:
200 grame făină, 100 ml ulei, 1 cană de apă, 1/2 linguriță sare, 4 ouă, 1 litru lapte, 200 ml frișcă, 2 plicuri budincă.

Mod de preparare:
Uleiul se fierbe împreună cu sarea și apa, se adaugă făina, se amestecă bine să nu facă cocoloașe, și se lasă să fiarbă până se face ca o mămăligă de tare. După ce s-a  răcit, se adaugă ouăle și se bate compoziția bine. Se fac forme rotunde și se coc în tava unsă până se rumenesc frumos deasupra și sunt uscate bine.


Mod de servire:
Eclerele se umplu când sunt reci cu budincă și frișcă și, după gust, se ornează cu glazură de ciocolată.

Friday, March 4, 2011

Beţe cu nucă

Aceste minunăţii culinare, care ţi se topesc pur şi simplu în gură, le-am gustat prima dată la soacra mea. Combinaţia de nucă şi coajă de lămâie, coapte în cuptor, este de-a dreptul ireală. Şi pentru că nu ai nevoie de nu ştiu ce experienţă în bucătărie pentru a prepara aceste minunăţii, ci doar foarte multă atenţie şi un pic de răbdare, sfatul meu este ca beţele cu nucă să nu vă lipsească de pe masă, dacă vreţi să vă impresionaţi musafirii în ocaziile speciale pentru dumneavoastră.

Ingrediente:
3 căni de ceai cu nucă măcinată, îndesată bine, 1 cană şi jumătate de zahăr pudră, 100 grame zahăr tos, 2 ouă, esenţă de rom şi coajă de lămâie.

Mod de preparare:
Din nucă, zahărul pudră, un ou întreg plus gălbenuşul de la cel de-al doilea ou, esenţa de rom şi coaja de lămâie se face un aluat care să se poată întinde (dacă este prea moale, mai adăugaţi puţină nucă). Dreptunghiul obţinut prin întinderea aluatului se unge cu albuşul rămas bătut tare cu cele 100 de grame de zahăr tos. Se taie apoi beţe cam de 1 centimetru lăţime şi se dau la cuptor, într-o tavă unsă şi tapetată, până se întăreşte bezeaua. UŞA CUPTORULUI RĂMÂNE DESCHISĂ PE TOATĂ DURATA COACERII!

Mod de servire:
Beţele se lasă în tavă până se răcesc complet. Se pot servi simple sau cu sos de ciocolată.

Tort „Queen Lidia”




Un tort care combină aroma inconfundabilă a migdalelor cu textura untoasă a cremelor de ciocolată amăruie cu alune de pădure, ciocolată albă cu portocale confiate şi un strop de Pina Colada şi ciocolată cu lapte şi ness. Totul îmbrăcat într-o coroană de ciocolată cu fistic, migdale şi alune de pădure.



Ingrediente:
Pentru blat: 300 grame biscuiţi digestivi cu fulgi de cacao, 100 grame de unt, 100 grame de migdale tocate, esenţă de migdale.
Pentru creme: 3 ciocolate amărui, 3 ciocolate albe, 2 ciocolate cu lapte, 400 ml frişcă lichidă, 100 grame de unt, 50 grame de alune de pădure tocate, coajă rasă de portocală, portocale confiate, 2 linguriţe de cafea solubilă, 1 lingură de Pina Colada
Pentru coroană: 3 ciocolate (1 albă, 1 cu lapte, 1 amăruie), 40 grame de migdale tocate, 40 de grame de alune de pădure tocate, 40 de grame de fistic tocat.

Mod de preparare:
Pentru blat: Biscuiţii se zdrobesc cu ajutorul unui sucitor şi se pun într-un castron, împreună cu migdalele tocate şi 2-3 picături de esenţă de migdale. Se topeşte untul pe baie de aburi şi se toarnă peste biscuiţi. Se amestecă bine compoziţia şi se aşează apoi în forma de tort tapetată pe fund cu hârtie pergament. Se dă la rece.
Pentru creme: Ciocolata amăruie se rupe bucăţele şi se pune la topit pe baie de aburi cu 2 linguri de apă. După ce s-a topit, se înglobează 35 de grame de unt, alunele de pădure tocate şi 150 ml de frişcă bătută. Se toarnă compoziţia peste blat şi se dă la rece. Se procedează la fel şi pentru crema de ciocolată albă (în care se înglobează coaja de portocală, portocalele confiate şi lingura de Pina Colada), respectiv pentru cea de ciocolată cu lapte (în care se adaugă linguriţele de ness, şi doar 30 grame de unt şi 100 ml frişcă). După ce s-a turnat şi ultimul strat de cremă (ciocolata cu lapte şi ness), se lasă tortul la rece 12 ore.
Pentru coroană: Se topeşte fiecare ciocolată pe baie de abur, după care se întinde pe câte un fund de lemn îmbrăcat în folie de aluminiu, se presară pe una migdalele, pe alta alunele şi pe ultima fisticul şi se dă la rece 5-6 minute. Se încinge lama unui cuţit şi se taie fâşiile de ciocolată, care se lipesc de tort cu puţină ciocolată topită.

Thursday, March 3, 2011

„Ziua porţilor deschise” la Bucătăria lui Radu

Pe 2 martie a fost ziua mea. Aşa încât am decis să îmi delectez colegii de muncă cu o parte dintre bunătăţile pe care le gătesc constant.
Aşa încât am început, la aperitive, cu nişte clătite cu şuncă, ciuperci şi cascaval gratinate cu smântână, nişte mini-pizze surpriză şi am terminat cu coşuleţe cu salată de măr şi şuncă şi sărăţele cu chimen şi telemea.



La „desert”, le-am aţâţat papilele gustative cu nişte eclere de casă senzaţionale, i-am anesteziat cu mini-tarte cu fructe şi cremă de mascarpone şi lime, i-am readus la viaţă cu fructe confiate glasate în ciocolată albă şi glazurate cu fistic, migdale sau fulgi de ciocolată amăruie, pentru a-i face apoi să creadă că au ajuns în Rai gustând din delicioasele bastonaşe de nucă şi portocale.



Şi cum de la un astfel de regal gastronomic nu putea lipsi „la piece de resistance”, le-am servit la sfârşit un tort „Queen Lidia” care a combinat aroma inconfundabilă a migdalelor cu textura untoasă a cremelor de ciocolată amăruie cu alune de pădure, ciocolată albă cu portocale confiate şi un strop de Pina Colada şi ciocolată cu lapte şi ness. Totul îmbrăcat într-o coroană de ciocolată cu fistic, migdale şi alune de pădure.

O parte din reţete le găsiţi deja postate, pentru celelalte am să vă invit să reveniţi pe blog în fiecare din zilele următoare, pentru a le descoperi.