Saturday, March 14, 2015

Tort de piersici cu ciocolată și iaurt

Pentru că ne plac și ne place să le facem, torturile nu ne prea lipsesc din casă. Nu contează dacă e vreun eveniment important sau nu, dacă avem invitați la masă sau suntem doar noi 3, când ne dorim ceva dulce facem rapid câte un tort. Cu ciocolată, cu fructe, cu iaurt, nu contează, numai tort să fie. Iar pentru că la începutul lui martie a fost ziua mea, am decis să încercăm o rețetă nouă: tort de piersici cu două creme, cu ciocolată și iaurt!

Pentru blat, e nevoie de 3 ouă, 50 grame zahăr pudră, 1 plic zahăr vanilat, 1 praf de sare, 90 grame de făină, 1 linguriță praf de copt, 2,5 ml esență de cafea sau ciocolată, 1 lingură migdale măcinate. Se separă ouăle, albușurile se bat cu sare, iar gălbenușurile cu zahărul pudră, zahărul vanilat și 3 linguri de apă fierbinte. Înglobați albușurile bătute în crema de gălbenușuri, apoi făina amestecată cu praful de copt și migdalele. Se toarnă compoziția în forma de tort (26 cm) tapetată cu hârtie de copt și se coace 15 minute la foc mediu (180 grade) în cuptorul preîncălzit. Se scoate din cuptor și din formă, se desprinde hârtia de copt și se lasă să se răcească bine.

Pentru crema de ciocolată, aveți nevoie de 10 grame gelatină, 200 grame iaurt, 5 linguri cacao, 1 plic zahăr vanilat și 200 ml frișcă. Se înmoaie gelatina. Iaurtul se amestecă cu 2 linguri cacao și zahărul vanilat. Se dizolvă gelatina și se înglobează în iaurt. Se bate frișca și se amestecă în crema de iaurt.

Blatul se unge cu 3 linguri cremă de ciocolată și se bagă înapoi în forma de copt. Se șprițează rozete din crema de iaurt, peste care se presară restul de cacao.

Pentru crema de piersici aveți nevoie de 10 grame gelatină, 350 grame iaurt, un compot de piersici și 250 ml frișcă. Se înmoaie gelatina. Piersicile, împreună cu 250 ml de zeamă, se blenduiesc bine, apoi se pun la fiert. Când sunt fierbinți, se oprește focul, se adaugă gelatina înmuiată și se amestecă până se dizolvă. Se lasă să se răcească puțin, apoi se adaugă iaurtul și frișca bătută. Crema se toarnă peste rozetele de ciocolată, se nivelează și se dă totul la rece minim 5 ore.

Se scoate tortul din formă și se ornează cu rozete de frișcă, pricomigdale (sau felii de piersică din compot) și fulgi de migdale.

No comments:

Post a Comment