Monday, March 9, 2015

Pui cremos cu sos de portocale

Dacă mi-ar cere cineva să îi argumentez de ce mă simt atât de atras de bucătăriile arăbești și nord-africane, sincer nu știu ce aș spune. Însă un lucru îmi este foarte clar: sunt fascinat de mâncărurile cu tentă arăbească. Poate și pentru că lumea acelei zone este fascinantă. Și nu mă refer aici la partea de fanatism religios, ci la amalgamul de bogăție-sărăcie pe care îl găsești acolo la tot pasul și care nu deranjează pe nimeni. Ba din contră! 
Din fascinația asta a mea pentru bucătăria arăbească, mai răsar din când în când și ceva rețete noi. Cum ar fi acest pui cremos în sos de portocale.

E nevoie de un pui întreg, dar fără spate (e păcat să îl irosiți la fripturi, când e perfect pentru o porție de ciorbă pentru 4 persoane!), 3 linguri ulei de măsline, 1 ceapă roșie, 2 portocale, 4 morcovi mari, 1 ardei gras roșu, 2 mere verzi, 5 crenguțe de cimbru, câte un praf de sare, piper roșu, piper verde, oregano, măghiran, ienibahar, scorțișoară măcinată și 2 cuișoare.

Ștergeți bine puiul, tăiați-l bucățele, pe care le puneți într-un castron. Adăugați în castron sarea, piperul roșu, piperul verde, oregano, măghiranul, ienibaharul și scorțișoara măcinată și frecați bine carnea, apoi acoperiți cu folie și lăasați la frigider 30 de minute. În tava de copt, puneți uleiul de măsline, crenguțele de cimbru, cuișoarele și portocalele, merele, morcovii, ardeiul gras și ceapa, tăiate rondele. Peste așezați carnea de pui și cam 0,5 litri de apă. Acoperiți tava cu folie și dați la cuptor, la foc potrivit, circa 30-35 de minute.

Scoateți tava, puneți pe o farfurie carnea și aruncați crenguțele de cimbru. Feliile de portocală, măr, morcov, ardei și ceapă le puneți într-un blender și le faceți pastă, peste care adăugați 5 linguri din zeamă și 2 linguri de zahăr.

Din sosul obținut, opriți câteva linguri pentru servire, restul turnați-l înapoi în tavă, puneți carnea și dați iarăși la cuptor pentru 20 de minute, până prinde carnea o crustă frumoasă.

No comments:

Post a Comment