Crema de zahăr ars face parte, fără îndoială, din
categoria selectă a „deserturilor copilăriei“. Se face simplu, cu puține
ingrediente, este ușor și răcoros și merge excelent după o masă copioasă.
Evident că sunt o sumedenie de rețete pentru crema de zahăr ars, și evident că
eu o să susțin că a mea este cea mai bună! Iar dacă nu mă credeți, încercați-o!
Ca și ingrediente, aveți nevoie de 1 litru de lapte, 8
ouă, o cană de zahăr pentru cremă, ¾ de cană de zahăr pentru caramel, 1 plic
zahăr vanilat, un praf de sare, un praf de cardamom, un praf de ghimbir, un
praf de amestec de scorțișoară și cuișoare, coaja rasă de la o portocală și 5
ml esență de portocale.
Puneţi zahărul pentru caramel și maestecul de cuișoare
și scorțișoară măcinate într-o cratiţă înaltă şi lăsaţi-l pe foc, să se
topească până capătă o culoare maronie (dar nu-l ţineţi prea mult pe foc pentru
că o să devină amărui). După ce s-a topit, luaţi cratiţa de pe foc, iar cât
timp este lichid zahărul caramelizat, distribuiţi-l uniform pe pereţii vasului,
iar apoi lăsaţi-l să se răcească. Separat,
bateţi ouăle până devin spumă, apoi adăugaţi treptat cana de zahăr pentru cremă,
zahărul vanilat, sarea, cardamomul și ghimbirul. Adăugaţi laptele şi mixaţi
continuu, apoi puneți esenţa și coaja de portocală Turnaţi compoziţia în
cratiţa tapetată cu caramelul întărit, puneţi cratiţa într-o tavă umplută pe
jumătate cu apă fierbinte și dați la cuptor, la foc mic, pentru circa 1 oră şi
jumătate, până când va fi bine rumenită şi legată.
Lăsaţi crema de zahăr ars să se răcească bine. Dacă
aveţi oaspeţi şi doriţi să-i impresionaţi, răsturnaţi crema de zahăr ars pe un
platou înalt ca să nu se irosească siropul şi turnați peste frişcă.
No comments:
Post a Comment