Cardamomul
Cardamomul are un gust dulce-picant, extrem
de aromat. Cardamomul vine în două variante comune: negru și verde. Ambele pot
fi găsite sub formă de pudră sau păstăi. Cei mai snobi consideră că cardamomul
este cel mai bun proaspăt măcinat, și nu cumpărat gata măcinat. Știți cum e,
fiecare cu părerea lui.
Cardamomul este peste tot în bucătăria
indiană (în special curry!) și este folosit în toată lumea în aluaturi. Este,
de asemenea, un ingredient-cheie al Chai, o varietate de ceai negru
condimentat.
„Cajun Mix“
Este unul dintre cele mai
populare amestecuri de condimente din Statete Unite, folosit în special pentru pentru cărnuri (pui, porc, vita sau
miel) fripte sau prăjite la grătar, tigaie sau în cuptor. Amestecul conține
boia dulce, boia iute, pudră de ceapă, pudră de usturoi, oregano, cimbru, sare
și piper negru.
Caperele
Caperele reprezintă mugurii-floare ai unui
arbust care crește în zona Mării Mediterane și se folosesc murate în saramură.
Caperele sunt folosite pe scară largă în bucătăriile italiană și grecească,
fiind utilizate la mâncărurile cu pește, pui, cartofi și fructe de mare.
Chimenul
Chimenul, sau chimionul, poate fi găsit pudră
sau semințe. Are o aromă foarte puternică și un gust care nu se poate compara
cu nimic altceva. Pământesc și iute sunt cele două moduri care descriu cel mai
bine aroma chimenului!
Pudra de chimen este folosită la curry, supe,
tocănițe, cu fasole, la taco etc, în vreme ce semințele sunt ideale sotate în
puțin unt sau ulei de măsline. Chimenul este ingredient de bază în bucătăriile
grecească, turcească, arăbească, indiană și mexicană
Chives
Chives sunt frunzele cărnoase ale unei plante
indigene din Europa și America de Nord, din aceeași familie cu ceapa și usturoiul.
Acesta este utilizat pe scară largă pentru aromatizarea salatelor și preparatelor
din legume, în special cartofi. Merge bine, de asemenea, cu brânza sau sosurile
cu maioneză.
Cimbrul
Cimbrul este mai frecvent găsit uscat, însă este
disponibil și proaspăt. Aroma este similară cu a rozmarinului, dar nu la fel de
puternică, și, la fel ca busuiocul, poate fi găsit și cu aromă de lămâie. Cimbrul
merge foarte bine cu legumele rădăcinoase, cu sosurile de unt, cu mâncărurile
pe bază de sos de roșii, sau cu carnea de pasăre sau porc la tavă sau pe
grătar. Iar cimbrul verde este condimentul perfect pentru mâncărurile de fasole
verde.
Coriandrul
Coriandru poate fi găsit atât în varianta
proaspătă, cât și uscat. Are o aromă puternică de citrice, fiind ușor piperat.
În combinație cu oregano uscat, este ideal pentru carnea de porc. Este folosit
în special în bucătăria indiană, cubaneză și mexicană.
Curcuma
(Turmericul)
Curcuma este de culoare
portocaliu închis, cu un gust amar, ușor picant. Este folosită în multe pulberi
de curry, pentru culoare și gust. De asemenea, poate fi adăugată la supe și
tocănițe, pentru a obține o culoare mai puternică.
No comments:
Post a Comment