Mâncarea este întotdeauna mai bună atunci
când este condimentată corespunzător. Iar după ce vă însușiți informațiile de
bază despre condimente și plantele aromatice, vă veți bucura cu adevărat de
gătit. Iar mâncarea va avea cu siguranță un gust și o aromă mai bune, și vă
veți impresiona prietenii, familia, colegii.
Dacă aveți sugestii legate de modul/moduri de
a folosi un anumit condiment sau anumite ierburi aromatice, sau despre condimente
care ar trebui adăugate, nu vă sfiiți, aveți la dispoziție secțiunea de
comentarii. Nu de alta, dar atunci când există colaborare, lucrurile sunt mai
bune, nu?
Generalități
Cele mai multe ierburi aromate pot fi găsite
uscate sau proaspete și poate fi folosite în ambele variante, fără probleme. Vorbim
aici despre frunze, semințe, coajă, rădăcini, etc. În varianta uscată, unele
dintre ele sunt considerate în mod normal un condiment. Ierburile proaspete
sunt ideale pentru garnituri , oferind o aromă îndrăzneață. Având proprietăți aromatice
puternice, sunt perfecte și pentru fripturi și sote-uri, sau tocate și
amestecate în diferite alimente, cum ar fi piureul de cartofi.
Ierburile proaspete pot fi cumpărate la
ghiveci și păstrate la loc luminos și răcoros, sau tăiate și ținute la frigider,
în pungi cu fermoar și cu un prosop de hârtie umedă înfășurat în jurul tulpini.
Pătrunjelul, coriandrul și busuiocul, toate se păstrează frumos și proaspete cu
această metodă!
Ierburile uscate sunt ideale atunci când sunt
utilizate cu ulei (sau unt, grăsime) sau apă. În acest fel ele pot uleiul sau
infuza lichidul de gătit. Pentru a trezi aromele acestora, striviți-le ușor
între degete înainte de a le folosi. Sau zdrobiți-le într-un mojar! Pentru că
cele mai multe dintre ierburile aromatice își pierd din aromă atunci când sunt
uscate (cum este cazul busuiocului, salviei sau oregano-ului), tendința este să
folosim o cantitate mai mare pentru a obține o aromă puternică. De aceea este
important să gustați mereu din mâncare, și să adăugați puțin câte puțin din
aceste ierburi, până obțineți gustul dorit.
Condimentele sunt
aproape întotdeauna folosite în stare uscată. Acestea pot fi găsite întregi
(piper, nucșoară, scoarță de scorțișoară, diverse semințe, rădăcini) sau
măcinate/zdrobite. Pentru că sunt mult mai aromate decât ierburile,
condimentele au tendința de a acoperi restul mirodeniilor, de aceea trebuie
avută foarte mare grijă la folosirea lor. În ceea ce privește depozitarea
condimentelor, cel mai bine este să fei ținute departe de aer, căldură, și
lumina soarelui. Vor dura mai mult în acest fel.
De săptămâna viitoare, voi publica, în ordine alfabetică, câte ceva despre aproape toate condimentele și ierburile aromatice!
No comments:
Post a Comment