Saturday, January 17, 2015

Totul sau aproape totul despre condimente şi ierburi aromatice (II)

Aşa cum am promis, încep seria articolelor în care prezint totul, sau aproape totul, despre condimente şi ierburile aromatice. Azi voi scrie despre anason, boia, busuioc şi unul dintre amestecurile clasice ale bucătăriei franceze, „Bouquet Garni“.


Anasonul stelat
Anasonul stelat este fructul unui mic copac din sud-vestul Chinei. Fructele în formă de stea sunt culese chiar înainte de coacere şi se usucă înainte de utilizare. Acestea au o aromă puternică, dulce. Anasonul stelat întreg este utilizat pentru aromarea ceaiurilor, marinatelor şi supelor, fiind element de bază în bucătăria asiatică. Anasonul stelat mărunţit este utilizat în patiserie şi este, de asemenea, un ingredient principal al amestecului clasic chinezesc „Five Spice Mix“.


Anasonul
Anasonul este disponibil uscat, întreg sau măcinat. Provine din Spania, Mexic sau Olanda, având o aromă de lemn dulce. Este utilizat cu precădere pentru torturi, prăjituri, dulciuri sau murături.


Boiaua de ardei (paprika)
Boiaua de ardei poate fi dulce, iute sau afumată. Este de culoare roşu închis, şi este utilizată atât pentru culoare, cât şi aromă. Este perfectă pentru fripturi, sosuri, grătare, ciorbe şi supe.


„Bouquet Garni“
Împreună cu „Fines Herbs“ şi „Herbes de Provence“, „Bouquet Garni“ este unul dintre amestecurile clasice de ierburi aromatice din bucătăria franceză. Acesta conţine măghiran, cimbru, rozmarin, pătrunjel şi frunze de dafin. În mod tradiţional, „Bouquet Garni“ este adăugat la gătirea mâncărurile într-un pliculeţ, ca cel de ceai, care va fi eliminat înainte de servire. Aroma sa completează felurile de mâncare pe bază de carne sau de roşii.


Busuiocul
Busuiocul poate fi găsit atât proaspăt, cât şi uscat. De asemenea, sunt foarte multe varietăţi de busuioc, cel mai răspândit şi utilizat fiind cel uşor dulce, cu un gust îndrăzneţ, uşor dulce şi o vagă tentă mentolată. Busuiocul proaspăt este foarte temperamental. După ce a fost tăiat,  trebuie să fiţi foarte atenţi la modul de păstrare. Astfel, fie îl menţineţi proaspăt, punându-l într-o pungă cu fermoar, cu tulpinile învelite într-un prosop de hârtie umedă, şi ţinându-l la frigider, fie îl congelaţi. Busuiocul merge foarte bine cu roşiile, cu brânza uşoară şi cu carnea de porc. Este ingredientul principal în sosul Pesto şi este folosit pe scară largă în bucătăria mediteraneeană şi în cea asiatică. Este foarte bun mărunţit şi amestecat în paste, cu puţin unt. De asemenea, completează foarte bine mâncărurile pe bază de cartofi sau ardei.

No comments:

Post a Comment