Sunday, December 25, 2011

Tort de cafea




Un tort ideal pentru cei ce iubesc la fel de mult cafeaua și desertul...

Ingrediente:
Pentru blat: 70 grame de unt, 50 grame de zahăr, 2 ouă, 100 grame de făină, 1/2 plic praf de copt, 3 lingurițe de cacao, 1 linguriță de rom.
Pentru cremă: 200 grame ciocolată albă, 100 grame ciocolată amăruie, 2 lingurițe cafea solubilă, 400 grame frișcă.



Mod de preparare:
Bateți untul cu zahărul, cu mixerul sau cu telul, după propria alegere, apoi înglobați unul câte unul ouăle. Adăugați făina amestecată cu praful de copt și cacaua, iar la final romul. Amestecați până obțineți un aluat omogen, pe care îl dați la copt circa 25 de minute în forma de tort tapetată cu hârtie de copt. După ce trece testul scobitorii, scoateți-l din cuptor și lăsați-l să se răcească bine.
Ciocolata se topește pe baie de aburi, se adaugă puțin lichior de cafea și apoi se amestecă bine cu frișca bătută bine, în care ați dizolvat în prealabil lingurițele de cafea solubilă. crema astfel obținută se toarnă peste blatul însiropat ușor cu cafea și să de la rece minim 5 ore.



Mod de prezentare:
Tortul se decorează pe lateral cu krantz, iar deasupra se face un „capac” din ciocolată modelantă, pe care se așează arcuri făcute din ciocolată.


Scorțișoara



O excelentă prăjitură pentru perioada Sărbătorilor de iarnă, care combină aroma ciocolatei cu savoarea scorțișoarei și mirosul nucii prăjite...

Ingrediente:
Pentru blat: 7 ouă, 250 grame de zahăr, 1 lingură scorțișoară, 140 grame nucă măcinată, 110 grame făină.
Pentru cremă: 250 grame zahăr, 2 ouă, 2 linguri cacao, 200 grame unt
Pentru glazură: 100 grame ciocolată albă, 50 grame ciocolată amăruie, 4 linguri ulei

Mod de preparare:
Blatul: Albușurile se bat spumă, apoi se adaugă zahărul, gălbenușurile, scorțișoara, nuca, făina și un praf de sare. Se amestecă bine până se omogenizează. Se toarnă apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu foarte puțin ulei, și se dă la cuptorul încins circa 30 de minute, până trece testul cu scobitoarea (după primele 10 minute reduceți focul). Lăsați să se răcească în tavă, apoi scoateți, îndepărtați hârtia și tăiați blatul în două.
Crema: Amestecați zahărul cu cacaua, adăugați ouăle și fierbeți compoziția la foc mic până se întărește. Apoi amestecați (când e ușor călduț, nu fierbinte!), cu 200 grame de unt frecat spumă. Turnați crema peste prima foaie și întindeți bine, apoi puneți cealaltă foaie și lăsați să se răcească.

Mod de prezentare:
După ce prăjitura s-a răcit bine, topiți pe baie de aburi ciocolata albă, amestecați-o cu 4 linguri de ulei și întindeți peste foaia de deasupra. Lăsați să se răcorească, apoi topiți și ciocolata neagră și cu ajutorul unei scobitori „pictați” glazura.

Friday, December 9, 2011

Bulz îmbrăcat


Un bulz „altfel”, însă la fel de gustos. Mai ales când îl „îneci” în lapte bătut...

Ingrediente:
Mălai, sare, 400 grame de brânză de burduf, 50 grame de unt, 4 ouă, 100 grame de caşcaval ras, lapte bătut.

Mod de preparare:
Se face o mămăligă mai ţapănă, care se împarte în patru părţi egale, din care faceţi patru bulzuri (ştiţi voi, combinaţia clasică de mămăligă, brânză şi puţin unt). Bateţi cele patru ouă separat şi coaceţi patru omlete, nu foarte groase. Îmbrăcaţi fiecare bulz în câte o omletă şi aşezaţi-i unul lângă altul, într-o tavă. Presăraţi deasupra caşcavalul ras şi daţi la cuptorul încins pentru 5-6 minute, cât să se topească caşcavalul.

Mod de servire:
Se serveşte fierbinte, udat din belşug cu lapte acru şi alături de un păhărel de ţuică fiartă.

Thursday, December 8, 2011

Şniţele înăbuşite de vită

O mâncare excelentă pentru cei care își doresc ceva sănătos, sățios și în același timp spectaculos.

Ingrediente:
500 grame pulpă de vită/viţel, ulei, sare, piper





Mod de preparare:
Carnea se spală bine sub un jet de apă rece şi se taie felii cam de 1 cm grosime. Feliile se bat bine, se sărează şi se piperează, apoi se prăjesc separat, cîte 3 minute pe fiecare parte, în ulei încins. După ce le-aţi prăjit pe toate, turnaţi jumătate din cantitatea de ulei în care aţi prăjit într-o cratiţă, puneţi feliile de carne şi acoperiţi cu apă. Lăsaţi să fiarbă la foc mic circa 30-40 de minute, acoperit, până ce carnea e fiartă. Completaţi cu apă caldă dacă e nevoie. După ce carnea s-a fiert, mai lăsaţi pe foc circa 5 minute, fără capac, până scade zeama. Potriviţi de sare şi piper.


Mod de servire:
Se serveşte fierbinte, cu garnitură de piure sau pilaf şi cu salată de varză murată.

Monday, December 5, 2011

Viţel cu chili şi ananas


Pentru unii combinația fruct cu picant poate părea dezgustătoare, însă vă asigur ca nu este deloc așa. Ba dimpotrivă, contrastul dintre dulce și picant nu face decât să scoată în evidență cele două arome. 

Ingrediente:
500 grame carne de viţel, 2 fire de praz, ½ conservă de roşii în bulion, ½ gogoşar sau de ardei gras roşu, ½ conservă de ananas bucăţele, 3 ardei iuţi chili, sare, piper roşu, ulei.

Mod de preparare:
Carnea se spală bine sub un jet de apă rece, se taie cubuleţe şi se dă într-un clocot. Prazul se taie rondele şi se căleşte puţin în ulei, apoi se adaugă cubuleţele de carne şi puţin piper roşu. Se călesc circa 2 minute, apoi se acoperă cu 1,5 litri de apă şi se lasă să fiarbă circa 25 de minute, completându-se apa dacă e nevoie. Se adaugă gogoşarul/ardeiul gras tăiat cubuleţe şi se mai fierbe 10 minute. Se pun roşiile din bulion tăiate şi ananasul, se lasă la fiert 5 minute, se potriveşte de sare, apoi se adaugă ardeii iuţi tăiaţi rondele, se mai dă toată tocana într-un clocot, după care se ia de pe foc şi se presară deasupra o linguriţă cu pătrunjel verde tocat mărunt.

Mod de servire:
Tocana se serveşte călduţă, cu garnitură de cartofi fierţi sau cuşcuş şi salată de ardei cu varză, şi se stinge cu un pahar cu bere rece.