Sunday, December 25, 2011

Scorțișoara



O excelentă prăjitură pentru perioada Sărbătorilor de iarnă, care combină aroma ciocolatei cu savoarea scorțișoarei și mirosul nucii prăjite...

Ingrediente:
Pentru blat: 7 ouă, 250 grame de zahăr, 1 lingură scorțișoară, 140 grame nucă măcinată, 110 grame făină.
Pentru cremă: 250 grame zahăr, 2 ouă, 2 linguri cacao, 200 grame unt
Pentru glazură: 100 grame ciocolată albă, 50 grame ciocolată amăruie, 4 linguri ulei

Mod de preparare:
Blatul: Albușurile se bat spumă, apoi se adaugă zahărul, gălbenușurile, scorțișoara, nuca, făina și un praf de sare. Se amestecă bine până se omogenizează. Se toarnă apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu foarte puțin ulei, și se dă la cuptorul încins circa 30 de minute, până trece testul cu scobitoarea (după primele 10 minute reduceți focul). Lăsați să se răcească în tavă, apoi scoateți, îndepărtați hârtia și tăiați blatul în două.
Crema: Amestecați zahărul cu cacaua, adăugați ouăle și fierbeți compoziția la foc mic până se întărește. Apoi amestecați (când e ușor călduț, nu fierbinte!), cu 200 grame de unt frecat spumă. Turnați crema peste prima foaie și întindeți bine, apoi puneți cealaltă foaie și lăsați să se răcească.

Mod de prezentare:
După ce prăjitura s-a răcit bine, topiți pe baie de aburi ciocolata albă, amestecați-o cu 4 linguri de ulei și întindeți peste foaia de deasupra. Lăsați să se răcorească, apoi topiți și ciocolata neagră și cu ajutorul unei scobitori „pictați” glazura.

2 comments:

  1. te rog, ce dimensiune are tava? se taie in doua ca blatul de tort?
    multumesc
    raluca

    ReplyDelete
  2. E tava normala de prajituri, 33cm/23cm. Da, blatul se taie in doua ca cel de tort.

    ReplyDelete