Monday, October 31, 2011

Portofele cu mere



Prăjiturile cu mere au fost întotdeauna preferate mele, indiferent cu ce tip de aluat erau făcute. Însă, de departe, cea mai bună combinație o reprezintă merele și aluatul de cozonac.

Ingrediente:Pentru aluat: 500 grame de făină 000, 250 ml lapte, 100 grame zahăr, 50 ml ulei, 2 ouă, 1/2 cub de drojdie, coajă de lămîie, esență de rom
Pentru umplutură: 500 grame de mere, 100 grame de zahăr, 1/2 linguriță scorțișoară rasă, 1/2 linguriță cuișoare praf, 50 grame stafide înmuiate în rom

Mod de preparare:Aluatul: Făina, drojdia înmuiată în lapte călduț, laptele în care s-a dizolvat zahărul, ouăle, coaja de lămâie, esența de rom și uleiul călduț se frământă până se obține un aluat care se desprinde de pe mâini. Dacă aluatul e prea moale, se mai adaugă treptat puțină făină. După ce e gata (adică cam după 10 minute de frământat bine), se lasă la dospit cam o oră.
Compoziția: Merele se curăță de coajă, se dau sub un jet de apă rece și se taie cubulețe. Se așează apoi într-o cratiță, împreună cu zahărul, și se pun la foc circa 10 minute. Se adaugă praful de scorțișoară și cel de cuișoare și se amestecă bine. Se ia de pe foc și se adaugă stafidele scurse.
După ce a dospit, din aluat se întind pătrețele, care se umplu cu compoziția de mere, se împăturesc, se ung cu albuș de ou și se dau la cuptorul încins, la foc mic, până se rumenesc.



Mod de servire:Se servesc reci, pudrate cu zahăr pudră.

Vițel în sos de morcovi și păstârnac



Această rețetă s-a născut dintr-o joacă. Făcusem o supă de vită și îmi rămăseseră o grămadă de morcovi, păstârnac și țelină fierte și un castron sănătos de carne de vițel. Pe care le-am combinat și asezonat cu puțin suc de roșii, iar ce a ieșit a fost mai mult decât delicios. De ce spun asta? Pentru că barometrul meu în materie de mâncare, fiica mea, nu dă greș niciodată. Iar când ea cere supliment la o mâncare, înseamnă că chiar a fost bună...

Ingrediente:
Cam 500 grame carne de vită/vițel (de preferat rasol), 5 morcovi mari, 2 păstârnaci, 1 țelină, 1 ceapă mare, 200 ml suc de roșii, 2 linguri de ulei, 1/2 linguriță chimen pisat, sare și piper după gust.

Mod de preparare:
Carnea se spală sub un jet de apă rece, apoi se pune la fiert cu 5 litri de apă, într-o oală sub presiune, împreună cu morcovii, păstârnacul, țelina și ceapa curățate de coajă, spălate bine și tăiate în patru. Se lasă să fiarbă cam 40 de minute, până se fierbe bine carnea. Se scurg bine, oprindu-se 1/2 cană de zeamă. Legumele se pun în blender și se amestecă bine, până devin pastă. Într-o cratiță încingeți 2 linguri de ulei, puneți chimenul pisat și amestecați puțin, apoi adăugați legumele pasate. Puneți sucul de roșii și completați cu zeama de supă păstrată. Adăugați carnea, acoperiți cratița și lăsați să fiarbă cam zece minute.

Mod de servire:
Se servește caldă, cu garnitură de paste și un pahar de vin roșu sau de bere neagră, după gust.

Sunday, October 30, 2011

Luado Chocolate, locul ideal pentru cunoscătorii ciocolatei belgiene

Pentru un pasionat mâncător de ciocolată, așa cum mă consider eu, Brașovul nu îmi oferea prea multe alternative. Sau, ca să fiu și mai corect, nu îmi oferea niciun fel de alternativă.
Până azi. Când am avut plăcerea și onoarea de a fi invitat, de fostul meu coleg de bancă din liceu, Dorian, la lansarea celei mai noi afaceri a sa. Dar, mai ales, a soției sale.
LUADO CHOCOLATE este, începând de azi, locul pe care brașovenii iubitori de ciocolată bună - dar și turiștii aflați în trece prin orașul de la poalele Tâmpei - nu trebuie să îl rateze. Pentru că vor găsi aici cele mai bune bomboane de ciocolată din România. Și când spun din România, nu glumesc deloc. Bomboane cu mentă, marțipan, fondant, alune, nuci, caise confiate și zeci de alte combinații excelente vă așteaptă să le gustați.
Bineînțeles, mă veți întreba unde puteți găsi toate aceste minunății? Ei bine, ca orice lucru de calitate, producția nu este la scară industrială. Deci, nu vă așteptați să vă dau adresa vreunei cofetării sau alte locații de acest gen.
Celor care doresc să își desfete papilele gustative cu aromele senzaționale ale celor mai bune praline din România, făcute cu cea mai fină ciocolată belgiană, nu le pot oferi decât atât: http://www.luado.ro/
Și, credeți-mă, merită...


Cartofi cu sos de brânză


Ușoară, delicioasă și extrem de sățioasă, această combinație de cartofi, brânză și smântână reprezintă garnitura perfectă pentru o friptură înnăbușită de vită sau porc. Iar pentru cei care s-au săturat de atâta carne, este o rețetă care nu trebuie ignorată.

Ingrediente:500 grame de cartofi, 100 grame telemea, 100 grame cașcaval, 100 ml smântână, 2 linguri parmezan, sare, piper

Mod de preparare:Cartofii se curăță, se taie cubulețe și se fierb. Când sunt gata, se scurg de apă și se amestecă cu smântâna, telemeaua și cașcavalul ras. Se potrivesc de sare și piper. Deasupra se presară parmezanul ras.

Mod de servire:Cartofii cu sos de brânză se servesc fierbinți, simpli sau ca și garnitură la friptura de vită sau porc, alături de o salată de castraveți murați (sau de murături asortate, după gust), și un pahar de vin alb.

Saturday, October 29, 2011

Desert cu iaurt și sos de fructe


Un desert excelent pentru a încheia „en fanfare” un prânz/o cină în familie, care îmbină finețea și răcoarea unui iaurt cu textura cremoasă a friștii, totul scăldat apoi într-un sos aromat de fructe.

Ingrediente:10 pișcoturi, 300 grame de iaurt cu fructe (piersici), 100 grame de iaurt natural, 150 ml frișcă, 1 plic zahăr vanilat, 200 grame piersici din compot, 1 lingură de zahăr, 4 linguri zeamă de compot

Mod de preparare:Piersicile și cele 4 linguri de compot se pasează în blender până se obține un sos cremos. Iaurturile se freacă bine cu zahărul vanilat. Frișca se bate bine și se amestecă apoi cu compoziția de iaurt, omogenizându-se cu ajutorul unei linguri. Pișcoturile se rup în trei și se înmoaie în sosul de piersici.
În niște cupe de înghețată, se pune un strat de pișcoturi, apoi se acoperă cu câte 2-3 linguri de cremă de iaurt. Dacă folosiți cupe înalte, alternați straturile până ajungeți la vârf (un strat de pișcoturi, unul de cremă, etc)

Mod de servire:Cupele se lasă la frigider cel puțin 30 de minute, să se răcească. Înainte de a le servi, turnați peste fiecare cupă puțin din sosul de piersici rămas, în care ați mai adăugat o lingură de zahăr și ați amestecat până s-a topit.

Tips: Puteți folosi și fructe proaspete, în special căpșuni sau fructe de pădure. În acest caz, zeama de compot nu mai e necesară, întrucât fructele au ele suficientă zeamă.

Saturday, October 22, 2011

Lasagna Radu

lasagna cu 3 feluri de carne si sos de branza albastra, ca in bucatarialuiradumailat

Bucătăria italiană a reprezentat pentru mine, întotdeauna, spațiul cel mai bun pentru inovare. Și aceasta pentru că îți permite să te joci de fiecare dată când gătești. Bineînțeles, cu niște limite. Iar lasagna este, alături de pizza și paste, tărâmul perfect pentru inovații. Te poți juca fără frică cu alimentele și poți combina după propriul gust condimentele. Eu asta am făcut, iar ceea ce a ieșit am botezat simplu „Lasagna Radu”...

Ingrediente:
300 grame carne tocată de pui sau curcan, 300 grame de șuncă, 200 grame cârnăciori de casă semiafumați (sau cabanos semiafumat), 1 conservă de ciuperci, 200 grame telemea veche de oaie, 200 grame de cașcaval, 300 ml smântână, 2 roșii, 2 cepe potrivite, 3 linguri de pastă de tomate, 1 lingură muștar, 100 ml lapte, sare, piper, 1 linguriță pătrunjel verde tocat, 1 linguriță mărar verde tocat, 1/4 linguriță cimbru, 1/4 linguriță mentă verde, 1/4 linguriță busuioc, 1/4 linguriță oregano, 50 grame de unt, 1 cutie foi de lasagna (12 bucăți), 100 grame de brânză albastră, 200 ml ulei.

Mod de preparare:
Ceapa se toacă mărunt și se împarte în două părți egale, punându-se la călit în două tigăi în care ați pus câte 100 ml de ulei. După ce ceapa este sticlită, în prima tigaie adăugați carnea tocată și 1/2 cutie de ciuperci tocate mărunt, amestecați bine, iar apoi lăsați la foc mic, acoperind tigaia, circa 15 minute. În cea de a doua tigaie adăugați peste ceapă șunca, cârnăciorii de casă și cealaltă jumătate de conservă de ciperci, tocate toate mărunt. Acoperiți și lăsați și această tigaie la foc mic circa 10 minute.
După ce au trecut cele 15 minute, adăugați în prima tigaie 2 linguri de pastă de tomate diluate cu un sfert de pahar de apă, pătrunjelul verde, cimbrul și menta, potriviți de sare și piper și mai lăsați să fiarbă 5 minute, apoi luați de pe foc și adăugați telemeaua rasă fin, amestecând bine.
În cea de a doua tigaie, în care aveți amestecul de șuncă și cârnăciori, adăugați 1 lingură de paste de tomate nediluată, muștarul, mărarul, busuiocul și oregano, potriviți de sare și piper, amestecați și lăsați la fiert încă 5 minute. Luați apoi de pe foc și adăugați cașcavalul ras, omogenizând foarte bine compoziția.
Ungeți fundul unui vas termorezistent dreptunghiular, așezați 4 foi de lasagna, cu capetele ușor suprapuse, și turnați apoi compoziția de carne tocată, având însă grijă să nu vărsați prea multă grăsime din cea obținută în urma preparării. Se așează apoi roșiile tăiate felii, iar deasupra un nou strat de foi de lasagna, peste care se toarnă ușor cam 1/3 din sosul de smântână amestecată cu laptele. Se toarnă compoziția de șuncă, având iarăși grijă la cantitatea de grăsime, apoi se așează ultimul strat de foi. Se toarnă restul sosului de smântână, apoi se rade brânza albastră.
Se dă la cuptorul încins, pentru circa 15 minute.



bucatarialuiradumailat.blogspot.com


Mod de servire:
Se servește caldă (nu fierbinte!), cu sos de roșii și un pahar de vin alb demidulce.

Tuesday, October 11, 2011

Curcan cu sos roșu și usturoi


O mâncare ușoară, dietetică, pe care o va adora toată lumea. Mai ales cei mici...

Ingrediente:
500 grame de carne de curcan, 1 ceapă, 2 ardei grași roșii, 2 gogoșari, 3 roșii coapte, 5-6 căței de usturoi, sare și piper după gust.

Mod de preparare:
Carnea se spală sub jet de apă rece și se taie cubulețe. Se încinge uleiul și se pune carnea, lăsând-o puțin, să se albească, apoi se adaugă ceapa tocată mărunt. Între timp, ardeii, gogoșarii și roșiile se dau prin blender până se obține o pastă, care se adaugă peste carne împreună cu un pahar cu apă, se acoperă oala și se lasă totul să fiarbă la foc mic aproximativ 30 de minute. Se adaugă usturoiul, se potrivește de sare și piper și se mai lasă să dea un clocot.

Mod de servire:
Se servește fierbinte, cu pilaf de orez și murături asortate sau salată verde, în funcție de anotimp.

Sunday, October 2, 2011

Ardei copți cu roșii și usturoi

O excelentă salată de toamnă, care poate deveni, în perioada posturilor, și o excelentă mâncare de post.

Ingrediente:
1 kg de ardei kapia, 3 roșii, 4-5 căței de usturoi, 4 linguri de ulei, 1 lingură de zahăr, 1 linguriță de oțet, sare și piper după gust.

Mod de preparare:
Ardeii se coc, se curăță de coajă și se lasă să se scurgă bine într-o sită. Uleiul se încinge într-o tigaie, se adaugă 3 căței de usturoi tăiați felii subțiri și se călesc circa 2 minute, apoi se adaugă roșiile cubulețe și se lasă să fiarbă la foc mic 5-6 minute. Se adaugă zahărul, sarea și piperul, se amestecă bine și se mai lasă la fiert vreo 5 minute. Sosul se lasă să se răcorească, apoi se răstoarnă într-un castron, se adaugă restul de usturoi pisat și oțetul și se amestecă bine. Se așează apoi unul câte unul ardeii, având grijă să se acopere cu sosul.

Mod de servire:
Se servesc foarte bine răciți (ar trebui lăsați 30-40 de minute la frigider) când sunt serviți pe post de salată, sau ușor călduți, ca mâncare de post.