Friday, March 2, 2018

Ruladă de bezea cu ciocolată albă și căpșuni, cremă Chantilly și coullis de căpșuni


În fiecare an, de ziua mea, casa se umple cu cei dragi sufletului meu. Pentru care încerc să găsesc și să gătesc cele mai bune și rafinate mâncăruri. Așa a fost și anul acesta, când pentru desert, am decis să înlocuiesc clasicul tort (rotund sau dreptunghiular, cu multă ciocolată...) cu o ruladă fină de bezea, umplută cu o cremă de ciocolată albă și căpșuni, servită cu un strat generos de cremă Chantilly și un coullis răcoros de căpșuni.

Pentru rulada de bezea, aveți nevoie de 6 albușuri, 200 grame de zahăr pudră, 2 linguri de mălai și 3 linguri de fistic prăjit și tocat. Preîncălziți cuptorul la 170 grade (poziția 3 la gaz). Tapetați cu hârtie de copt tava de la cuptor. Bateți albușurile cu mixerul până se întăresc, adăugați zahărul și bateți din nou. La final adăugați mălaiul și fisticul și înglobați ușor în bezea. 


Turnați bezeaua în tavă, uniformizați și dați la copt, la foc mic, circa 30 de minute, până bezeaua devine aurie. Scoateți din cuptor, acoperiți cu hârtie de copt și lăsați la răcit.
Pentru cremă, aveți nevoie de 200 grame de ciocolată albă, 200 ml frișcă lichidă, 50 grame de iaurt gras, 15 grame de unt și 300-400 grame de căpșuni. Ciocolata se topește pe baie de abur. Când este topită, se înglobează untul, apoi frișca bătută și la final iaurtul.

Foaia de bezea se scoate din tavă, se așează pe un fund de lemn pe hârtie de copt și se scoate hârtia pe care s-a copt. Se unge toată foaia cu crema de ciocolată. 

Se taie jumătate din cantitatea de căpșuni în jumătăți și se asează, în șiruri, peste cremă. Cealaltă jumătate se pune într-un blender, împreună cu 1 lingură de zahăr pudră, și se amestecă. Sosul obținut se toarnă peste șirurile de căpșuni, apoi se rulează (în hârtia de copt), și se dă la frigider pentru cel puțin o oră.
Cât timp stă rulada la frigider, faceți repede crema Chantilly - care nu este altceva decât o frișcă aromatizată cu multă vanilie, bătută moderat - și coullis-ul de căpșuni. Pentru acesta din urmă, aveți nevoie de circa o jumătate de kilogram de căpșuni (merg aici și cele congelate, ideea e să fie foarte aromate), 3 linguri de zahăr pudră și o lingură de zeamă de lămâie. Dacă folosiți căpșuni proaspete, puneți toate ingredientele în blender și pasați-le. Dacă folosiți căpșuni congelate, lăsați-le la dezghețat, puneți-le apoi într-un vas cu fundul gros, împreună cu zahărul, și lăsați-le să fiarbă 2-3 minute, apoi turnați compoziția în blender, adăugați zeama de lămâie și pasați.


La servire, puneți crema Chantilly deasupra, așezați câțiva căpșuni tăiați, fistic tocat și coullis-ul de căpșuni.


No comments:

Post a Comment