Tuesday, December 1, 2015

Cozonac uriaș

Pentru noi, Crăciunul fără miros de cozonac cald în casă parcă nu prea e Crăciun, Am încercat, în timp, mai multe rețete, însă niciuna nu îndeplinea cele trei condiții de bază: pufos, șuvițos și gustos. Până am descoperit, la poalele Penteleului, acești cozonaci împletiți uriași. 



Pentru doi cozonaci aveți nevoie de 1,12 kg făină 000 pentru cozonaci (noi folosim numai Grania verde), 60 gr drojdie proaspătă, 4 ouă, 250 gr zahăr, 300 ml lapte, coaja de la o lămâie și 150 ml ulei.
Pentru început, faceți maiaua: zdrobiți cu furculița drojdia într-un castronel, adăugați puțină apă călduță și presărați niște făină, Amestecați ușor, acoperiți și dați deoparte, la crescut.
Într-un vas puneți la încălzit laptele și zahărul, până se topește, adăugați coaja de lămâie, și lăsați să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Cerneți făina într-un castron și adăugați maiaua. Frământați puțin, apoi adăugați ouăle bătute bine cu un strop de sare, și amestecați. Turnați apoi, treptat, laptele, și frământați bine circa 10 minute. Se încorporează apoi uleiul, in șarje de câte 50 ml. (Uleiul se toarnă pe marginea vasului, nu direct pe aluat!). După ce s-a înglobat tot uleiul, se frământă puternic aluatul pentru încă cel puțin 10 minute, până când face bășici de aer când îl întinzi în aer. Se lasă la crescut cel puțin 2 ore, să-și dubleze volumul.

După ce a crescut suficient, se împarte compoziția în două, iar fiecare jumătate din nou în două. Pe blatul de lucru se pune puțin ulei, și se întind primele două jumătăți. 


Puneți pe fiecare nucă cu zahăr, nucă cu zahăr și cacao, rahat, fructe confiate, ce doriți, după propriul gust. De exemplu, noi am pus, o dată, și brânză de vaci cu stafide și portocală confiată. Rulați, apoi împletiți cele două jumătăți. Puneți-le în forma de copt tapetată cu hârtie și lăsați la crescut pentru alte 20 de minute. Dați drumul la cuptor, la foc mediu, să se încingă.

Băgați cozonacii la cuptor, reduceți focul la potrivit spre mic, și lăsați la copt vreo 20 de minute, până devin ușor aurii. Cu 5 minute înainte de a scoate cozonacii din cuptor, faceți un sirop de zahăr, cu care ungeți cozonacii după ce i-ați scos din cuptor, apoi îi pudrați cu zahăr tos.

Dacă rezistați, lăsați-i să se răcească înainte să îi devorați! Noi nu prea reușim!

No comments:

Post a Comment