Thursday, January 4, 2018

3 chocolate and coffee cream mini-tart

Pentru cei mai mulți dintre noi (pentru mine unul, sigur!), perioada Sărbătorilor de iarnă este cea mai frumoasă perioadă din an. Bucuria care plutește peste tot în jur, veselia din piețele publice, luminile strălucitoare din oraș și din casă, miresmele bucatelor de Crăciun și euforia cadourilor de sub brad nu pot fi egalate de nimic. Și de fiecare dată la finalul acestor sărbători mi-aș dori ca ele să nu se termine niciodată.
Și… am reușit! Minitartele cu cremă de cafea și trei tipuri de ciocolată îmi recreează atmosfera de Crăciun de fiecare dată când le fac! Nu mă credeți? Încercați-le și vorbim după aceea!



Ingrediente (pentru circa 30-40 de buc):
Pentru aluat: 450g făină, 200g margarină, 100g zahăr (tos au pudră, după preferință), un praf de sare, 2 gălbenușuri, esență de vanilie, ½ lingurițe coajă rasă de lămâie, un praf de scorțișoară, un praf de cuișoare.
Pentru crema de ciocolată amăruie: 100g ciocolată amăruie, 10g unt, o lingură vișinată, 80 ml frișcă lichidă, un praf de cardamom
Pentru crema de ciocolată cu lapte: 100g ciocolată cu lapte, 10g unt, o lingură unt de arahide, 80 ml frișcă lichidă
Pentru crema de cafea: 100g ciocolată albă, 10g unt, o lingură cafea solubilă, o lingură krantz mărunțit, 80 ml frișcă lichidă
Pentru crema de ciocolată albă: 100g ciocolată albă, 10g unt, o lingură whisky, lichior de ouă, lichior de lămâie sau cognac, 80 ml frișcă lichidă, un praf de amestec de scorțișoară și cuișoare
Pentru decor: vișine din vișinată, nuci caramelizate, alune de pădure, fulgi de migdale, cârlionți de ciocolată

Margarina se mixează 1-2 minute cu făina și zahărul, apoi se adaugă pe rând gălbenușurile, mixând puțin după fiecare. Dacă aluatul este prea tare, puteți adăuga o lingură cu apă rece. Puneți și esențele, mai amestecați 10-15 secunde, apoi răsturnați aluatul pe o folie de plastic, strângeți-l bine și dați-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
După ce îl scoateți din frigider, tapetați masa de lucru cu făină, puneți aluatul și întindeți-l cam de 0,5 centimetri grosime. Tăiați forme rotunde, de mărimea formelor de copt.
Așezați rondelele de aluat în formele unse cu grăsime și tapetate cu făină, înțepați-le cu o furculiță și dați-le la copt circa 20 de minute, la foc potrivit, până se rumenesc ușor.
Scoateți-le din forme și lăsați-le la răcit până a doua zi.
Pentru crema de ciocolată, topiți pe baie de abur ciocolata bucățită, iar când s-a topit adăugați untul și, acolo unde e cazul, alcoolul, praful de condiment și untul de arahide, și amestecați bine. Înglobați apoi frișca bătută (dar nu foarte tare!) și cu poșul umpleți generous cojile de aluat. Pentru crema de cafea, amestecați frișca lichidă cu cafeaua solubilă înainte să o bateți!

Ornați apoi după cum urmează (sau după propriul gust!):
-          Cu vișine din vișinată și cârlionți de ciocolată albă tartele cu cremă de ciocolată amăruie.
-          Cu alune de pădure și cârlionți de ciocolată albă tartele cu cremă de ciocolată cu lapte.
-          Cu nuci caramelizate și cârlionți de ciocolată cu lapte tartele cu cremă de cafea.
-          Cu fulgi de migdale și cârlionți de ciocolată amăruie tartele cu cremă de ciocolată albă.

1 comment:

  1. Suna foarte bine. Am sa le incerc in week-end!

    ReplyDelete