Sunday, November 23, 2014

Tort cu mousse de ciocolată albă și portocale

Combinațiile dintre ciocolată și fructe sunt preferatele noastre. Indiferent de ciocolată - amăruie, cu lapte sau albă (deși unii cârcotași spun că ciocolata albă nu e de fapt ciocolată!) - sau de fructe (deși avem și noi, ca toată lumea, preferatele noastre). Și tot încercând, și tot exersând, a ieșit acest tort cu mousse de ciocolată albă și portocale. Care s-a potrivit de minune cu cea de-a 12-a aniversare a căsătoriei noastre.



Ingrediente pentru blat (26cm)
4 oua, 4 linguri cu apa, 4 linguri cu ulei, 120 grame de zahar, 120 grame de faina, 2 linguri cacao neagra, 1 lingurita praf de copt, un varf de sare, un varf de scortisoara.


Se separă ouăle. Albușurile se bat spumă, se adaugă zahărul și se bat din nou. Dupa ce albusurile sunt din nou tari, se adauga, pe rand, cele 4 linguri de apa. Gălbenușurile se freaca spuma cu uleiul, apoi se inglobeaza in albusul batut. Faina, cacaua, praful de copt si scortisoara se amesteca impreuna, apoi se inglobeaza in albus si se omogenizează. Se toarnă in forma de tort tapetata cu hartie si se dă la copt în cuptorul încins, la foc potrivit, până se rumenește ușor deasupra (testul scobitorii trebuie trecut!) Se lasă să se răcească și se taie în trei.

Ingrediente pentru mousse-ul de ciocolata
200 grame ciocolata alba (neaparat cu unt de cacao!), 20 grame de unt, 300 ml frisca lichida, zeama si pulpa de la 2 portocale, 2 pliculete de zahar vanilat, 5 grame de gelatina.


Gelatina se pune la inmuiat cu 5 linguri de apa. Separat, se topeste pe baie de abur ciocolata. Se adauga untul si se omogenizeaza bine. Se bate frisca si se imparte in 2 parti. Prima se combina cu ciocolata topita si se omogenizeaza. Se adauga gelatina topita, zaharul vanilat, 2 linguri de zeama si toata pulpa de portocale si se amesteca bine. Se inglobeaza si restul de frisca. Crema se da la frigider pentru 10 minute.

Asamblare
In forma de tort, puneti primul blat, care se insiropeaza cu zeama de portocale in care ati picurat o lingurita de cognac sau whisky. Adaugati apoi o portie generoasa din mousse-ul de ciocolata cu portocale. Continuati aceeasi operatiune cu blatul doi si blatul trei, peste care insa adaugati doar un strat subtire de crema. Dati tortul la frigider pentru cel putin 3 ore. Il scoateti din forma si il imbracati tot in frisca, apoi il ornati felii de portocale si inimioare de zahar.

No comments:

Post a Comment