Monday, January 6, 2014

Friptura aromata de porc

Nu sunt un mare fan al carnii de porc, pe care o consum cam de 4-5 ori pe an. Poate tocmai de aceea atunci cand o consum imi place sa ma joc cu aromele, sa le combin astfel incat sa-mi las papilele gustative in extaz dupa ce termin. Pentru ca nu stiu din ce motiv cica nu e bine sa consumi carne de pasare in noaptea de Anul Nou, am decis sa ne delectam, la cumpana din ani, cu o friptura de porc. 



Asa ca am trecut la treaba si am facut rapid un bait din cateva linguri de ulei de susan amestecat cu ulei de masline, putina sare, un praf de piper, niste iz de cimbru si busuioc si zeama de la o jumatate de portocala. Am sapunit bine feliile de pulpa de porc cu amestecul asta, apoi le-am asezat una langa alta intr-o tava stropita din belsug cu ulei de masline. Am presarat deasupra mirodenii fara numar - rozmarin, scortisoara, cimbru, busuioc, oregano, maghiran, sare, piper de toate culorile -, am zdrobit 3 catei de usturoi si i-am aruncat si pe astia peste carne, am stors si cealalta jumatate de portocala, cu tot cu pulpa, si am zvarlit-o si pe asta deasupra. Am completat cu 3 pahare de apa calduta si am inecat apoi totul in 300 de mililitri de vin alb sec.
Am pornit cuptorul la maxim si am bagat tava, lasand-o asa vreo 15 minute, apoi am redus focul la minim si am lasat carnea sa se perpeleasca in sucul ala inca vreo 30-40 de minute, invartind-o din cand in cand. 



Iar la miezul noptii am servit-o alaturi de niste cartofi impanati cu muschiulet afumat si cas, o minune, nu alta! Daca nu credeti, luati de va convingeti!



No comments:

Post a Comment