Monday, May 28, 2012

Cotlete de porc în sos roșu, cu vin



Așa cum v-am spus în postul anterior, am avut norocul de a mă număra printre cei 45 de bloggeri selectați pentru marea finală a concursului „Bucătar real-”. Unde trebuie să prezint o nouă mâncare, pe care să o fac în vasul PYROflam de 2 litri primit ca premiu.
Am stat și m-am tot gândit ce anume să gătesc, astfel încât să obțin două rezultate: o rețetă gustoasă și nepretențioasă, pe de o parte, iar pe de alta să văd care sunt calitățile reale ale vasului PYROflam. După consultarea cu membrii familiei, și după o deliberare îndelungată, am decis să fac cotlete de porc în sos roșu, cu puțin vin.
Pentru asta e nevoie de un kilogram de cotlet dezosat de porc, 1/2 cană de ulei de măsline, o cutie de pastă de tomate, 1/4 pahar de vin roșu, 1-2 frunze de dafin, boabe de piper, sare, 2 linguri de zahăr.


Carnea se spală ușor sun un jet de apă rece, apoi se taie felii nu mai groase de 1-1,5 centimetri. Punem jumătate din cantitatea de ulei în vasul PYROflam și lăsăm să se încingă, apoi punem bucățile de carne la prăjit ușor, cam 2-3 minute pe fiecare parte, până se rumenesc. 



După ce le-am prăjit pe toate, scurgem uleiul într-o tigaie, punem înapoi înăuntru bucățile de carne, le acoperim cu apă rece, punem capacul și lăsăm să fiarbă la foc mic vreo 30 de minute. Dacă e cazul, mai completăm pe parcurs cu apă, însă la final nu trebuie să fie mai multă apă în oală decât carne! 



(Acum e rândul să vorbesc un pic despre oală. Și am două puncte pozitive pe care vreau să vi le împărtășesc. În primul rând, nu a dat în foc, așa cum se întâmplă când folosesc oale emailate și închid capacul ermetic. În al doilea rând, faptul că aburii au rămas în vas au făcut ca timpul necesar fierberii cărnii să se reducă la jumate. Iar despre gust, nu vorbesc. Vă las să descoperiți singuri!)



În tigaia în care am turnat uleiul folosit la prăjirea cărnii turnăm diferența de ulei și punem la foc să se încingă. Adăugăm pasta de tomate, zahărul și sarea și amestecăm bine, lăsând să fiarbă 2-3 minute. Sosul îl turnăm apoi peste carne, în oala PYROflam, punem foile de dafin, piperul boabe și vinul. Amestecăm bine, punem capacul și lăsăm să dea câteva clocote, apoi stingem focul. Spre deosebire de vasele clasice de gătit, veți observa că în vasul PYROflam, mâncarea va continua să fiarbă 2-3 minute după ce ați stins focul, ceea ce face ca aromele ingredientelor să se întrepătrundă și să se evidențieze în același timp mai bine.


De servit, se poate servi cu orice garnitură (eu am servit cu garnitură de piure sau de orez), cu salată de varză cu mărar și zeamă de lămâie și un păhărel din vinul roșu folosit la gătit. (Când puneți vin în mâncare, întotdeauna să folosiți vin pe care îl consumați în mod curent, nu vinuri de slabă calitate, pentru că altfel riscați să ratați mâncarea!)


Friday, May 25, 2012

Am câștigat un nou premiu în bucătărie!

Ura! Am câștigat un nou premiu la gătit! Un vas PYROflam de 2 litri, la concursul „Bucătar real-”, cu rețeta „Rulouri de vitel, cu sos de praz și vin”.

Wednesday, May 16, 2012

Rulouri de pui cu ficăței și ciuperci


Mâncărurile de carne umplută au părut întotdeauna mai „domnești, mai boierești”. Aveai musafiri la masă și vroiai să impresionezi, făceai repede un „rulou”. „Vai, dar nu trebuia să te deranjezi atâta!”, veneau replicile de bun-simț ale invitaților. Numai că ideea de „complexitate” a unui astfel de preparat este mai degrabă un mit, decât o realitate. Pentru că, în fapt, rulourile se dovedesc a fi o mâncare mult mai ușor de făcut decât multe alte feluri așa-zis „ușoare, banale” (ca de exemplu ciorba de salată, sau ciorba de papară). Ca să vă dovedesc acest lucru, am gătit într-o zi obișnuită din săptămână aceste rulouri de pui cu ficăței și ciuperci, a căror preparare nu mi-a luat mai mult de 10-15 minute, iar la cuptor au stat apoi alte vreo 30. Altfel spus, în 45 de minute am pregătit o masă pentru care chiar nu „m-am deranjat atâta!”.



Aveți nevoie de un piept de pui, de 4-5 ficăței de pui, ¼ de conservă de ciuperci (sau de 2-3 ciuperci proaspete mai mari), 2 fire de ceapă verde, 1 cârnăcior subțire afumat, sare, piper, un praf de cimbru, un praf de busuioc, un praf de boia iute, câteva fire de mărar verde, 5 linguri ulei de măsline, 2 linguri ulei de susan, 4-5 felii de măr.

 
Spălați bine ficățeii și puneți-i într-un vas (de preferință ceramic. Aromele se păstrează mult mai bine, iar timpul de fierbere se reduce la jumătate!), împreună cu ceapa tocată feliuțe, ciupercile tocate mărunte și cârnăciorul tăiat cubulețe. Adăugați sare și piper după gust, condimentele și 3 căni cu apă. 



Acoperiți și puneți la fiert, la foc mare, pentru 7-8 minute. Cât timp fierbe ficatul, tăiați felii pieptul de pui (ar trebui să vă iasă vreo 8 bucăți), pe care le bateți ca pentru șnițele și le sărați. Luați de pe foc vasul în care au fiert ficatul și ciupercile, strecurați însă nu aruncați zeama! Cu o furculiță pasați compoziția fiartă, adăugați mărarul verde tocat mărunt (noi ne-am sădit într-un ghiveci, pe balcon, mărar și pătrunjel, astfel încât să avem tot timpul anului verdeață proaspătă în casă!) și cu o linguriță umpleți bucățile de piept ca pe clătitele cu carne. Rulați și prindeți cu scobitori. 


Într-o tavă puneți uleiul de măsline, așezați frumos rulourile, stropiți-le cu uleiul de susan și apoi acoperiți-le cu zeama în care ați fiert ficatul. Dacă e nevoie, completați cu apă călduță, până se acoperă complet carnea. Adăugați feliile de măr, puneți deasupra o folie de aluminiu și dați la cuptorul încins, la foc mediu, pentru circa 25 de minute. Scoateți folia și lăsați să se rumenească alte 5 minute.

Serviți  cu ce garnitură doriți, alături de un sos ardelenesc afumat și un pahar de vin alb de Jidvei.

Tuesday, May 15, 2012

Sos ardelenesc afumat

Am decis să încerc să „modernizez” puțin o serie de rețete mai „tradiționale”, din dorința de a păstra  vechile tradiții culinare românești, dar și de a aduce oarecum „la zi” aceste bunătăți. Așa a ieșit acest sos ardelenesc afumat. Creat, așa cum spunea Radu Anton Roman, „prin marile și celebrele cârciumi brașovene”. Și „împrospătat” ușor de mine, un „amator” al bucătăriei.



Pentru asta, aveți nevoie de 3 linguri muștar (Dijon sau cu hrean, după gust), 100 grame de făină, 200 grame smântână vârtoasă, 500 ml supă (de preferat de oase, dar merge și cea de legume), 3-4 linguri unt gras, 1 lingură oțet, sare, piper, zeama de la o lămâie, și 2 linguri de zahăr brun (pentru gustul de fum).
Se pune la topit zahărul brun, până se maronește ușor, și se stinge cu 100 ml de supă. Se amestecă bine, să se dizolve tot zahărul și se lasă la răcorit. Într-o altă cratiță puneți la topit untul, apoi adăugați făina desfăcută în 200 ml de supă, smântâna, zahărul topit și afumat, restul de supă, oțetul, sarea și piperul. Se dă în clocot, amestecând în continuu, apoi adăugați muștarul amestecat cu zeama de lămâie, omogenizați bine și lăsați să fiarbă totul la foc mic circa 10-15 minute, până se leagă ca lumea.

Acest sos merge perfect lângă orice preparat din carne de vită, pasăre sau iepure, asezonat, bineînțeles, cu un pahar de vin alb sec, din podgoriile Jidveiului.

Tuesday, May 8, 2012

Rulouri de viţel, cu sos de praz şi vin

O rețetă simplă, care îmbină aromele vițelului, baconului, prazului și vinului alb într-un mod care cu siguranță va înnebuni orice papilă gustativă. Iar când folosești la gătit și un vas Pyroflam®, aromele devin și mai puternice.

Pentru această rețetă ai nevoie de 10 felii de muşchi de viţel, 20 de felii de bacon, 3 ouă fierte tari, 3 castraveţi muraţi, 5 fire de praz, 250 ml de vin alb, 2 linguri pastă de tomate, și câte un praf de boia dulce, sare și piper.

Modul de preparare este simplu. Feliile de viţel se bat bine, ca pentru şniţel, se sărează şi se piperează. Pe fiecare bucată se adaugă câte 2 felii de bacon, 1/4 de ou fiert, 1/4 de castravete murat, se rulează şi se prind cu scobitori. Într-un vas Pyroflam® se încinge puţin ulei şi se pun rulourile, care se lasă la prăjit circa 1 minut pe fiecare parte, apoi se adaugă apă cât să le acopere şi se lasă la fiert, acoperite, circa o oră, completând din când în când cantitatea de apă.
Separat se căleşte prazul tăiat feliuţe, care se stinge cu pasta de tomate şi vinul alb. Se adaugă un vârf de cuţit de boia dulce, sare și piper după gust, se lasă să mai dea un clocot, apoi se stinge focul. După ce rulourile au fiert bine, se scot din apa în care au fiert şi se pun peste sosul de praz, se amestecă bine şi se lasă acoperite circa 5 minute, ca să se întrepătrundă aromele.

Se serveşte fierbinte, alături de o mămăliguţă vârtoasă şi salată de sfeclă roşie cu hrean.