Monday, May 28, 2012

Cotlete de porc în sos roșu, cu vin



Așa cum v-am spus în postul anterior, am avut norocul de a mă număra printre cei 45 de bloggeri selectați pentru marea finală a concursului „Bucătar real-”. Unde trebuie să prezint o nouă mâncare, pe care să o fac în vasul PYROflam de 2 litri primit ca premiu.
Am stat și m-am tot gândit ce anume să gătesc, astfel încât să obțin două rezultate: o rețetă gustoasă și nepretențioasă, pe de o parte, iar pe de alta să văd care sunt calitățile reale ale vasului PYROflam. După consultarea cu membrii familiei, și după o deliberare îndelungată, am decis să fac cotlete de porc în sos roșu, cu puțin vin.
Pentru asta e nevoie de un kilogram de cotlet dezosat de porc, 1/2 cană de ulei de măsline, o cutie de pastă de tomate, 1/4 pahar de vin roșu, 1-2 frunze de dafin, boabe de piper, sare, 2 linguri de zahăr.


Carnea se spală ușor sun un jet de apă rece, apoi se taie felii nu mai groase de 1-1,5 centimetri. Punem jumătate din cantitatea de ulei în vasul PYROflam și lăsăm să se încingă, apoi punem bucățile de carne la prăjit ușor, cam 2-3 minute pe fiecare parte, până se rumenesc. 



După ce le-am prăjit pe toate, scurgem uleiul într-o tigaie, punem înapoi înăuntru bucățile de carne, le acoperim cu apă rece, punem capacul și lăsăm să fiarbă la foc mic vreo 30 de minute. Dacă e cazul, mai completăm pe parcurs cu apă, însă la final nu trebuie să fie mai multă apă în oală decât carne! 



(Acum e rândul să vorbesc un pic despre oală. Și am două puncte pozitive pe care vreau să vi le împărtășesc. În primul rând, nu a dat în foc, așa cum se întâmplă când folosesc oale emailate și închid capacul ermetic. În al doilea rând, faptul că aburii au rămas în vas au făcut ca timpul necesar fierberii cărnii să se reducă la jumate. Iar despre gust, nu vorbesc. Vă las să descoperiți singuri!)



În tigaia în care am turnat uleiul folosit la prăjirea cărnii turnăm diferența de ulei și punem la foc să se încingă. Adăugăm pasta de tomate, zahărul și sarea și amestecăm bine, lăsând să fiarbă 2-3 minute. Sosul îl turnăm apoi peste carne, în oala PYROflam, punem foile de dafin, piperul boabe și vinul. Amestecăm bine, punem capacul și lăsăm să dea câteva clocote, apoi stingem focul. Spre deosebire de vasele clasice de gătit, veți observa că în vasul PYROflam, mâncarea va continua să fiarbă 2-3 minute după ce ați stins focul, ceea ce face ca aromele ingredientelor să se întrepătrundă și să se evidențieze în același timp mai bine.


De servit, se poate servi cu orice garnitură (eu am servit cu garnitură de piure sau de orez), cu salată de varză cu mărar și zeamă de lămâie și un păhărel din vinul roșu folosit la gătit. (Când puneți vin în mâncare, întotdeauna să folosiți vin pe care îl consumați în mod curent, nu vinuri de slabă calitate, pentru că altfel riscați să ratați mâncarea!)


No comments:

Post a Comment