Wednesday, October 10, 2012

Cartofi umpluți la cuptor, cu sos de mentă și usturoi


Puțini sunt cei care nu consumă cartofi. Fie că îi prăjim, îi facem natur sau piure, îi coacem sau îi adăugăm în ciorbe, de folosit tot îi folosim. Iar când consumul lor este frecvent, ai nevoie de noi idei de preparare. 
Iată una dintre ele:
Puneți la fiert, în coajă, câte un cartof mare pentru fiecare persoană. Când sunt aproape fierți, curățați-i de coajă, tăiați pe lung un capac cam de 0,5 centimetri la fiecare, și scobiți interiorul, lăsând de asemenea câte o margine de circa 0,5 centimetri.
Într-o tigaie, puneți la încins puțin ulei, în care adăugați 2 căței de usturoi tăiați feliți, un praf de sare, unul de piper și unul de cimbru uscat. Lăsați 1-2 minute să se aromatizeze uleiul, apoi adăugați 2 felii de mușchi file afumat și 3-4 ciuperci tăiate fideluțe, și 100-150 de grame de carne tocată (de pui, curcan sau vită). Acoperiți cu un capac și lăsați să fiarbă circa 10-15 minute. Adăugați puțină pastă de tomate și potriviți de sare și piper.


Umpleți fiecare cartof cu amestecul de carne, așezați câte o felie de cașcaval și puneți capacul. Radeți deasupra cașcaval și telemea și așezați cartofii într-o tavă unde ați pus câteva cubulețe de unt. Dați la cuptorul încins pentru 10 minute, până ce cașcavalul se topește și cartofii capătă o crustă aurie plăcută.
Serviți calzi, cu sos de smântână, usturoi și mentă.