Friday, July 22, 2011

Tort Red Velvet


Un tort uşor, elegant şi cu o aromă aparte, dată de cafeaua cu alcool.

Ingrediente:Pentru blat: 2 1/2 căni de făină, 1 1/2 căni de zahăr, 1 linguriţă praf de copt, 1 linguriţă de sare, 1 linguriţă cacao, 1 1/2 căni de ulei, 1 cană lapte bătut (la temperatura camerei), 2 ouă mari (la temperatura camerei), 2 linguri de colorant alimentar roşu lichid, 1 linguriţă de oţet alb distilat, 1 linguriţă esenţă de vanilie.
Pentru crema ganache: 300 grame ciocolată menaj, 250 ml frişcă.

Mod de preparare:Într-un castron mare, cerneţi împreună făina, zahărul, praful de copt, sarea şi cacaua. Într-un alt castron mare amestecaţi împreună uleiul, laptele bătut, ouăle, coloranţii alimentari, oţetul şi vanilia. Folosind un mixer, se amestecă ingredientele uscate în ingrediente umede până se formează un aluat neted. Împărţiţi aluatul de tort în mod egal în trei forme de copt, unse în prealabil cu ulei şi tapetate cu făină. Coaceţi-le până când aluatul se desprinde de marginea formei şi trece testul scobitorii (aproximativ 30 de minute, la foc mediu). Scoateţi formele din cuptor, dezlipiţi complet marginile aluatului de formă cu ajutorul unui cuţit pe care îl treceţi de-a lungul muchiei, scoateţi blaturile din forme şi lăsaţile să se răcească complet.
Cât timp blaturile se află la copt, încălziţi ciocolata mărunţită bine, împreună cu frişca lichidă, pe bain-marie, la foc mic. Când ciocolata începe să se topească, amestecaţi întruna ca să se topească uniform şi pentru a evita prinderea ei de fundul vasului. Crema obţinută se pune la frigider cam 3 ore, ca să se întărească bine. După ce se scoate crema din frigider, se amestecă bine folosind o spatulă sau mixerul.
Se aşează pe un platou prima foaie de blat, se însiropează uşor cu cafea şi alcool (cognac, vişinată, rom, whisky) şi se pune deasupra cremă de ciocolată, cam 1 cm grosime. Se aşează apoi uşor al doilea blat, se însiropează, apoi se pune iarăşi cremă de ciocolată cam 1 cm grosime, ultimul strat fiind cea de a treia foaie de blat, însiropată.

Mod de decorare:Se acoperă întregul tort cu crema rămasă şi se aşează de jur-împrejur pişcoturi înmuiate foarte uşor în cafea şi alcool. Se presară deasupra fulgi de ciocolată sau krantz.

Tort Maia

Un tort excelent pentru copii, care combină rafinamentul mandarinelor, ananasului şi piersicilor cu aroma inconfundabilă a kefirului. 



Ingrediente:
ptr. blat: 250 grame făină, 1 praf de copt, 4 ouă, 1 pachet de unt/margarină, 250 grame de zahăr, 3 linguri lapte, un vârf de sare.
ptr. cremă: 1/2 compot de ananas, 1/2 compot de mandarine, 1/2 compot de piersici, 600 ml kefir, 200 ml frişcă, 100 grame de zahăr, 10 grame gelatină
ptr. decor: pastă de zahăr, bomboane decor argintii

Mod de preparare:
Gălbenuşurile, zahărul, untul, făina şi praful de copt se amestecă bine, apoi se adaugă sarea şi laptele. Albuşurile se bat spumă şi se încorporează treptat în aluat. Se unge cu puţin unt o formă de tort tapetată cu hârtie de copt, se toarnă aluatul şi se coace la foc potrivit, în cuptorul încins în prealabil, cam 20-25 de minute (e gata când trece testul scobitorii!). După ce se răceşte, se taie în două.
Separat, se pune gelatina la înmuiat 10 minute în 100 ml de zeamă de compot, apoi se pune la topit pe bain-marie. Kefirul se amestecă cu zahărul şi cu 4-5 linguri de compot. Se adaugă apoi gelatina topită şi se amestecă bine. Fructele se taie cubuleţe şi se aruncă în kefir. Frişca se bate tare, apoi se înglobează în crema de fructe.
În forma de tort se aşează blatul de jos, se toarnă crema, apoi se pune blatul de sus şi se dă la frigider cel puţin 4 ore.

Mod de decorare:
După ce crema s-a întărit, se scoate din formă şi se unge tot tortul cu o cremă de unt, se pune desenul din pastă de zahăr şi se ornează cu bomboane colorate.

Plăcintă de cartofi cu mozzarella și cașcaval


Pentru cei care iubesc combinația cartof-brânză, această plăcintă va fi o încântare. Cu atât mai mult cu cât lasă loc de multe inovări...

Ingrediente:
5-6 cartofi mari, 200 grame de cașcaval mai tare, 100 grame de mozzarella, 100 ml lapte, 100 ml smântână pentru gătit, sare, piper, 2 lingurițe de unt.

Mod de preparare:
Cartofii se fierb în coajă, se curăță și se taie rondele. Se unge un vas termorezistent cu unt, se presară puțin lapte, apoi se așează un strat de cartofi, un strat de cașcaval ras, iar cartofi, apoi un strat de mozzarella, cartofi, iar ultimul strat va fi de cașcaval ras. Laptele se amestecă cu smântâna, sarea și piperul și se toarnă peste cartofi. Se dă la cuptor pentru circa 10 minute.

Mod de servire:
Se servește caldă, ca și garnitură la friptura de pasăre sau la șnițelele înăbușite de vițel.

Tips: Plăcinta poate fi servită și ca aperitiv, dacă puneți în ea feliuțe de șuncă afumată sau kaizer.

Ciorbă de burtă a la tata


De când mă ştiu, sunt fan declarat al ciorbei de burtă. Pe peste tot pe unde merg prin ţară, comand ciorbă de burtă. Însă, cu părere de rău trebuie să o spun, nicăieri nu am mâncat o ciorbă la fel de gustoasă şi de bogată precum cea pe care o făcea tata. Iar reţeta asta e moştenire de la el.

Ingrediente:2 kg de burtă de vită (de preferat nu din aceea prefiartă), 1 genunchi de vită, 1 rasol de vită de vreo jumătate de kilogram, 6 morcovi sănătoşi, 1 pătrunjel rădăcină, 1 păstârnac, 1 ţelină medie, 2 cepe mari, 10 gălbenuşuri, 500 gr. de smântână grasă, 4 jumătăţi de gogoşari în oţet, sare, piper boabe, 1 foaie de dafin, usturoi, oţet.

Mod de preparare:Burta, genunchiul şi rasolul se spală bine şi se pun la fiert împreună cu morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina şi cepele curăţate şi tăiate jumătăţi, într-o oală de 15 litri, acoperită cu cap, completând cu apă când este cazul. După circa 2-2,5 ore, se strecoară zeama, se adaugă boabele de piper, foaia de dafin şi usturoiul pisat şi să mai lasă la fiert aproximativ 10 minute, după care se strecoară din nou. Între timp, burta se taie fâşii subţiri, cam de 0,5 cm lăţime, iar tendoanele de pe genunchi şi carnea de pe rasol se taie cubuleţe. Fâşiile de burtă şi carnea se toarnă înapoi peste zeamă şi să dau din nou într-un clocot, după care se stinge focul. Gălbenuşurile se freacă bine 4 linguri de oţet şi cu 3 căţei de usturoi pisaţi. Se adaugă smântâna, apoi, puţin câte puţin, 2 polonice de zeamă. Dresura astfel obţinută se toarnă peste ciorbă, împreună cu gogoşarii fideluţă, şi se omogenizează.

Mod de servire:Se serveşte fierbinte, cu ardei iute şi un pahar de ţuică de prune.