Tuesday, May 17, 2011

Smoothie de banane, pere şi gheaţă

De ceva ani buni mă lupt, spre ruşinea mea, cu câteva kilograme în plus. Atât de „câteva”, încât foştii mei colegi de liceu se uită la mine ca la a opta minune a lumii când ne întâlnim pe stradă. Şi nu am cum să nu le dau dreptate, în condiţiile în care pur şi simplu mi-am dublat dimensiunile din 1992 până acum.
Dar să revin. Aşa cum spuneam, de ceva ani buni încerc să găsesc o modalitate sănătoasă şi care nu se bazează pe principiul „înfometează-te şi slăbeşti” pentru a reveni, cât de cât, la o greutate normală. Evident, nici prin cap nu îmi trece să mă gândesc că aş putea reveni la „dimensiunile” de la sfârşitul liceului, pentru că pe atunci puteam intra liniştit în categoria subnutriţilor. Însă mi-am propus ca până la sfârşitul lui octombrie să dau jos între 20 şi 25 de kilograme. Dacă voi reuşi, rămâne de văzut.
Primul pas l-am făcut deja: beau în fiecare zi, dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara, înainte de culcare, câte un pahar de smoothie de banane, pere şi gheaţă. Iar primul efect este că nu mai simt nevoia de a da pe gât pet-ul de pepsi zilnic şi nici de a devasta frigiderul. Pur şi simplu mă satură. Iar prepararea este foarte simplă: amesteci în blender 2 banane, 1/2 cană de pere tăiate cubuleţe, 1/2 cană de cuburi de gheaţă şi 2-3 frunze proaspete de mentă.

Monday, May 16, 2011

Salată de primăvară

Această salată este una dintre favoritele mele, pentru că îndeplineşte în acelaşi timp trei condiţii esenţiale: este săţioasă, este sănătoasă şi are şi un aspect plăcut.

Ingrediente: 1 salată micuţă, creaţă şi roşcată, 2 fire de ceapă de arpagic, 5-6 ridichi medii, 1 ardei gras, 250 grame de roşii cherry, 1 morcov potrivit, 1/4 rădăcină de ţelină, 1 măr, 200 grame de struguri negrii, 2 linguri de boabe de porumb, 1 file de piept la grătar, crutoane de pâine cu usturoi şi busuioc, ulei de măsline, oţet, 1 linguriţă de zahăr brun, sare, piper, pătrunjel verde, 2 linguri de iaurt de capră.
 
Mod de preparare:
Salata, ceapa, ridichile, mărul şi ardeiul gras se spală bine şi se taie felii subţiri. Morcovul şi ţelina se curăţă, se trec sub jet de apă rece şi se dau pe răzătoarea mare. Grătarul de pui se taie cubuleţe, iar roşiile şi strugurii jumătăţi. Se amestecă toate ingredientele într-un bol de sticlă, apoi se adaugă porumbul. Din uleiul de măsline, oţet, zahăr şi 2 linguri de apă se face un sos, în care se adaugă la sfârşit sarea, piperul şi iaurtul de capră.
 
Mod de servire:
Salata se serveşte rece, garnisită cu pătrunjel verde din belşug, cu crutoane şi sosul de iaurt.
 
Tips: Pentru ca crutoanele să fie delicioase, ungeţi pâinea cu usturoi din belşug, cu unt şi presăraţi deasupra busuioc proaspăt tocat fin. Daţi la cuptor, în tavă, circa 15 minute, până se rumeneşte uşor pâinea, apoi tăiaţi-o cubuleţe.