Tuesday, April 5, 2011

Tort de post, cu biscuiţi şi fructe

O colegă de serviciu m-a întrebat astăzi dacă nu cumva am o reţetă de tort de post, care nu se coace, că este ziua băiatului ei (împlineşte 2 ani!) şi vrea să îi facă un tort, dar în acelaşi timp să respecte şi postul. Şi aşa a luat naştere această reţetă. Aveţi, aşadar, nevoie de 300 grame de biscuiti de post, 1 plic de budincă de vanilie/frişcă, 1 plic de budincă de ciocolată, 1 litru lapte de soia, 500 ml frişcă vegetală, fructe proaspete (banane, kiwi) sau din compot (piersici, ananas), gem de caise.
Pe un platou, se pune un strat de biscuiţi înmuiaţi uşor în zeama de compot, se ung cu gem şi peste se aşează un nou strat de biscuiţi, astfel încât să acopere spaţiile dintre biscuiţii de jos. Se toarnă deasupra crema făcută din plicul de budincă de ciocolată (preparată cu lapte de soia sau suc de fructe, la alegere) şi 200 ml de frişcă bătută. Se pune deasupra un nou „blat” de biscuiţi făcut după aceeaşi reţetă, iar peste crema din budinca de vanilie, 2 banane foarte coapte zdrobite şi 150 ml de frişcă bătută. Se ornează cu restul de frişcă şi bucăţi de fructe şi se dă la frigider circa 2 ore.

Primul concurs de gătit la care urc pe podium!

S-a terminat concursul de pe Decoblog, unde am participat cu Tortul „Queen Lidia”. Spre suprinderea mea, am ocupat un onorant loc 3! Este, de altfel, primul meu premiu în gastronomie. Şi sper că nu şi ultimul!
Aşa încât, ţin să vă mulţumesc pentru voturi, pentru încredere, pentru sprijin. Dacă nu eraţi voi, prietenii mei de pe blog, poate că nu mergeam atât de departe. Însă acum sunt mai motivat decât oricând şi va trebui să demonstrez că merit încrederea şi sprijinul vostru.
Vă mulţumesc!

PS. Acesta e linkul care m-a făcut astăzi fericit şi mândru în acelaşi timp: http://www.decoblog.ro/2011/04/castigatorii-concursului-de-retete-decorix-din-martie.html

Lichiu cu varză

Copil fiind, aşteptam cu mare nerăbdare vacanţele, ca să fug la ţară, la Micăsasa, lângă Blaj. Unde de fiecare dată tişa ne aştepta cu un lichiu fierbinte şi o cană de lapte proaspăt muls. Pentru cine nu ştie, lichiul este un fel de plăcintă din aluat de pâine, cu umplutură de varză şi puţin ardei iute. Sau, pentru cine dorea desert, umplută cu pere, mere sau prune. Un deliciu!
După ce am mai crescut şi am început să mă joc prin bucătărie, „gătind”, am rugat-o pe mătuşa mea să îmi arate şi mie cum se face lichiul. Nu de alta, dar este o mâncare excelentă pentru post! Şi uite aşa am aflat că tehnologia nu este deloc complicată. Iei cam 500 de grame de aluat de pâine cu cartofi, îl întinzi ca pe foaia de plăcintă şi îl ungi cu 2-3 linguri de ulei. Toci separat o varză micuţă, un ardei iute (dacă îţi place!), o freci bine cu puţină sare, piper şi nişte boia de ardei şi o presari peste foaia de aluat. Împătureşti, aşa ca la pizza Calzone, şi o dai la cuptor cam 40 de minute, la foc potrivit. Bineînţeles, cuptorul îl incingi în prealabil!
Dacă vrei să îl faci cu umplutură de pere, mere sau prune, atunci în loc de ulei presari pe foaia de aluat zahăr, pui apoi furctele tăiate feliuţe subţiri, puţină scorţişoară, încă un praf de zahăr deasupra şi împătureşti.
Credeţi-mă, după ce iei prima îmbucătură, poţi să juri că ai murit şi ai ajuns în Rai!