Despre vacanţele petrecute la Ţânţari (o mică aşezare aflată la 20 de km de Braşov, în drumul spre Făgăraş, în apropierea Deltei dintre munţi), la bunica din partea mamei, îmi aduc întotdeauna aminte cu plăcere. Cu siguranţă îmi va fi mereu dor de mirosul de pâine de casă (cu cartofi, cum altfel!), sau de cea mai bună mâncărică de fasole verde care mi-a fost dat să o mănânc vreodată.
Ingrediente:
500 grame de fasole verde, 1 ceapă medie, 1/2 legătură de cimbru verde, 3-4 linguri de pastă de tomate sau 1/4 litru suc de roşii, 2 linguri de zahăr, piper, un vârf de sare.
Mod de preparare:
Ceapa se taie mărunt şi se sticleşte puţin în ulei încins, împreună cu sarea. Fasolea se spală, se scurge bine, se rupe bucăţele potrivite şi se aruncă peste ceapă, amestecând în continuu circa 3-4 minute, apoi se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit circa 30 de minute. Se adaugă sucul de roşii (sau pasta de tomate dizolvată în 250 ml de apă), zahărul şi piperul, şi se lasă să fiarbă până se îngroaşă sosul. Se adaugă cimbrul verde mărunţit şi se stinge focul.
Mod de servire:
Se serveşte fierbinte, cu o lingură de smântână fermentată sau de lapte bătut. Este ideală ca şi garnitură la fripturile pe bază de carne de vită sau pui.
Pacat ca din painea cu cartofi ne-au ramas doar amintirile.Eu una nu mai gasesc paine asa cum se gasea o data.Iti spune asta tot o brasoveanca.Minunate pastaile facute asa.
ReplyDeleteCorect. Dar sa stii ca la un moment dat, la Piata Dacia, aduceau o paine de casa cu cartofi facuta la Halchiu excelenta.
ReplyDeleteMultumesc de pont.La vara o sa caut.
ReplyDelete