Friday, July 22, 2011

Ciorbă de burtă a la tata


De când mă ştiu, sunt fan declarat al ciorbei de burtă. Pe peste tot pe unde merg prin ţară, comand ciorbă de burtă. Însă, cu părere de rău trebuie să o spun, nicăieri nu am mâncat o ciorbă la fel de gustoasă şi de bogată precum cea pe care o făcea tata. Iar reţeta asta e moştenire de la el.

Ingrediente:2 kg de burtă de vită (de preferat nu din aceea prefiartă), 1 genunchi de vită, 1 rasol de vită de vreo jumătate de kilogram, 6 morcovi sănătoşi, 1 pătrunjel rădăcină, 1 păstârnac, 1 ţelină medie, 2 cepe mari, 10 gălbenuşuri, 500 gr. de smântână grasă, 4 jumătăţi de gogoşari în oţet, sare, piper boabe, 1 foaie de dafin, usturoi, oţet.

Mod de preparare:Burta, genunchiul şi rasolul se spală bine şi se pun la fiert împreună cu morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina şi cepele curăţate şi tăiate jumătăţi, într-o oală de 15 litri, acoperită cu cap, completând cu apă când este cazul. După circa 2-2,5 ore, se strecoară zeama, se adaugă boabele de piper, foaia de dafin şi usturoiul pisat şi să mai lasă la fiert aproximativ 10 minute, după care se strecoară din nou. Între timp, burta se taie fâşii subţiri, cam de 0,5 cm lăţime, iar tendoanele de pe genunchi şi carnea de pe rasol se taie cubuleţe. Fâşiile de burtă şi carnea se toarnă înapoi peste zeamă şi să dau din nou într-un clocot, după care se stinge focul. Gălbenuşurile se freacă bine 4 linguri de oţet şi cu 3 căţei de usturoi pisaţi. Se adaugă smântâna, apoi, puţin câte puţin, 2 polonice de zeamă. Dresura astfel obţinută se toarnă peste ciorbă, împreună cu gogoşarii fideluţă, şi se omogenizează.

Mod de servire:Se serveşte fierbinte, cu ardei iute şi un pahar de ţuică de prune.

No comments:

Post a Comment