Am decis să încerc să „modernizez” puțin o serie de rețete mai „tradiționale”, din dorința de a păstra vechile tradiții culinare românești, dar și de a aduce oarecum „la zi” aceste bunătăți. Așa a ieșit acest sos ardelenesc afumat. Creat, așa cum spunea Radu Anton Roman, „prin marile și celebrele cârciumi brașovene”. Și „împrospătat” ușor de mine, un „amator” al bucătăriei.
Pentru asta, aveți nevoie de 3 linguri muștar (Dijon sau cu hrean, după gust), 100 grame de făină, 200 grame smântână vârtoasă, 500 ml supă (de preferat de oase, dar merge și cea de legume), 3-4 linguri unt gras, 1 lingură oțet, sare, piper, zeama de la o lămâie, și 2 linguri de zahăr brun (pentru gustul de fum).
Se pune la topit zahărul brun, până se maronește ușor, și se stinge cu 100 ml de supă. Se amestecă bine, să se dizolve tot zahărul și se lasă la răcorit. Într-o altă cratiță puneți la topit untul, apoi adăugați făina desfăcută în 200 ml de supă, smântâna, zahărul topit și afumat, restul de supă, oțetul, sarea și piperul. Se dă în clocot, amestecând în continuu, apoi adăugați muștarul amestecat cu zeama de lămâie, omogenizați bine și lăsați să fiarbă totul la foc mic circa 10-15 minute, până se leagă ca lumea.
Acest sos merge perfect lângă orice preparat din carne de vită, pasăre sau iepure, asezonat, bineînțeles, cu un pahar de vin alb sec, din podgoriile Jidveiului.
No comments:
Post a Comment