Monday, February 29, 2016

Cartofi cu chilli și ulei de trufe albe

Așa cum v-am mai spus, suntem mari mâncători de cartofi. Și pentru că ne săturăm repede de rețetele clasice, încercăm să găsim unele noi mai mereu. Iar una dintre rețetele pe care le-am descoperit jucându-ne prin bucătărie îmbină cartofii copți la tavă, cu iuțeala chilli-ului și aroma deosebită a trufelor albe.

Pentru 4 persoane, aveți nevoie de 8-9 cartofi medii, pe care îi curățați și îi tăiați în jumătăți. Adăugați sare, piper, o linguriță de praf de chilli, 40 ml de ulei și 40 ml de apă călduță. Amestecați bine toate ingredientele și le turnați într-o tavă.

Stropiți cu 15 ml de ulei de trufe albe, acopriți cu folie de aluminiu, și dați la cuptor circa 25 de minute. Scoateți folia și mai lăsați încă 10-15 minute, până se rumenesc.

Saturday, February 27, 2016

Pui la capac cu ghimbir, nucșoară, lămâie și ulei cu busuioc

Carnea de pui este una dintre cele mai ușor de gătit cărnuri. Asta la prima vedere. Pentru că în realitate este una extrem de pretențioasă, uscându-se foarte repede, dacă nu ești atent. Însă gătind-o la capac, nu vei da niciodată greș, iar friptura va ieși de fiecare dată fragedă și suculentă. În seara asta am decis să înlocuiesc tradiționalele condimente pe care le folosesc la puiul la capac (ulei de floarea soarelui, cimbru, boia dulce), cu o combinație ușor mai exotică: ghimbir, nucșoară, lămâie și ulei de măsline cu busuioc. Rezultatul? Un deliciu care a dispărut pur și simplu din farfurii.

Aveți nevoie (pentru 4-6 persoane), de un pui mărișor (așa, cam la 1,6-1,8 kilograme), sare, piper, 2 cm de ghimbir proaspăt, nucșoară, o lămâie și 10-15 ml de ulei de măsline cu busuioc. Ștergeți bine puiul cu un prosop de hârtie și frecați-l bine cu sare. Presărați apoi piper după gust și așezați-l pe o oală potrivită, umplută pe jumătate cu apă și acoperită cu capacul pus invers. Radeți ghimbirul pe tot puiul, apoi un sfert de nucșoară. Tăiați lămâia în două și umpleți cu ea puiul. Pulverizați uleiul peste pui și dați la cuptorul încins, la foc mic, pentru circa 1,5 ore. După aproximativ 35 de minute de la introducerea puiului în cuptor, stropiți-l cu 100 ml de apă.

Se servește fierbinte, cu ce garnitură preferați dumneavoastră. (Noi am servit cu jumătăți de cartof la cuptor, cu chilli și ulei de trufe albe).

Wednesday, February 3, 2016

Eton mess

Deserturile ușoare, delicate, elegante, dar pe care le poți face în doar câteva minute, m-au atras întotdeauna. Iar poveștile din spatele lor, istoria lor, m-a fascinat. Așa cum este cazul acestui desert rapid, foarte răcoros și extrem de elegant: Eton Mess. Poveștile spun că acest desert a fost creat din greșeală, în Marea Britanie, cu ocazia meciului anual de cricket dintre colegiile Eton și Harrow din 1930. De fapt, creat e puțin cam mult spus, pentru că nu a fost creat special de cineva anume, ci a fost rodul unui accident. La meciul respectiv, organizatorii au cerut ca la final să fie servită o Pavlova uriașă, cu căpșuni. Numai că din greșeală, cu foarte puțin timp înainte de momentul servirii, un angajat al restaurantului a agățat tortul și l-a dărâmat. Pentru că nu mai era timp pentru a aduce un alt tort, bucătarul șef a decis să amestece bine bucățile de tort zdrobite, să mai adauge câțiva căpșuni și puțin sirop, și să servească totul în cupe. Succesul „tortului” a fost uriaș, așa încât multe restaurante din Marea Britanie au decis să-l introducă în meniu, sub numele de Eton Mess (Dezastrul de la Eton).

Desertul e simplu de făcut. Pentru patru persoane, aveți nevoie de 250 grame de căpșuni (sau alte fructe de vară, dacă doriți), puțin lichior sau brandy, 200 ml de frișcă lichidă, 2-3 linguri de iaurt gras, 30-40 de grame de bezele.

Se spală fructele, se curăță de codiță, se taie în jumătăți, se adaugă 1-2 linguri de zahăr și 50 ml de alcool și se lasă să se înmoaie.

Frișca se bate bine, se adaugă puțină esență de vanilie, apoi iaurtul, și se omogenizează bine. Bezelele se zdrobesc și se aruncă peste crema de frișcă, amestecând bine, 

iar la final se înglobează jumătate din cantitatea de căpșuni (zdrobiți ușor cu furculița).

Pe fundul cupelor se pun câțiva căpșuni și sos de lichior, se adaugă crema de frișcă cu bezele, iar deasupra se pun din nou căpșuni și se stropește totul cu sos.