Friday, November 20, 2015

Sos de caramel sărat

Se pun într-un vas cu fund dublu 200 ml apă și la mijloc se toarnă 450 g de zahăr, fără să se amestece. Se pune vasul pe foc mic și se lasă să înceapă să fiarbă. 

După circa 20 de minute începe să se caramelizeze zahărul. Se mai lasă 4-5 minute să se maronească (nu mai mult, că se amărăște). 

Se ia de pe foc și se adaugă 200 ml lapte sau frișcă lichidă (fierbinte), 1/2 linguriță sare și se amestecă bine cu telul până se îngroașă. Se păstrează la borcan, în frigider, până la 3-4 săptămâni.

Wednesday, November 18, 2015

Prăjitura Cartof

Prajitura Cartof este un desert simplu si rapid, un desert de pe vremuri, cu biscuiti, cu multa ciocolata si arome naturale. Si care te scoate din impas atunci cand ai nevoie de ceva dulce, rapid. In plus, nu v-am spus ca noua ne plac cartofii, sub orice forma si in orice combinatie?

Pentru asta aveti nevoie de 400 g biscuiti macinati, 100 g nuca prajita si tocata, 50 g alune de padure prajite si tocate, 50 g stafide, 50 g ciocolata amaruie tocata, 200 g unt moale, 200 g zahar pudra, 3 linguri cacao, esenta de rom, 200 ml lapte. Iar pentru decor, de biscuiti rasi, nuca si alune macinate si cacao.

Se dau biscuitii pe razatoarea fina si sa toaca nucile si alunele (cei care nu au rabdare, le pot pune pe toate intr-un blender sau robot de bucatarie si le se piseaza bine).

Separat, untul se topeste cu zaharul intr-o cratita, apoi se adauga pudra de cacao, laptele si esenta de rom, iar la sfarsit ciocolata amaruie. Se toarna lichidul aromat peste biscuitii pisati si se amesteca bine. 


Se formeaza mici rulouri din aluat, care se modeleaza in palma si se trec prin biscuiti rasi, nuci si alune macinate sau cacao.

Se servesc reci de la frigider.

Tuesday, November 3, 2015

Sos de muștar cu miere


Se amestecă 4 linguri de miere cu 100 g muștar clasic, apoi se adaugă uleiul de măsline în fir subțire, ca la maioneză. La final se asezonează cu sare și o linguriță de zeamă de lămâie.
Pentru arome mai delicate, puteți folosi muștar Dijon sau muștar cu hrean. De asemenea, puteți adăuga la final câteva frunzulițe murate de tarhon, foarte fin tocate.