Friday, March 20, 2015

Cremă de zahăr ars cu portocale

Crema de zahăr ars face parte, fără îndoială, din categoria selectă a „deserturilor copilăriei“. Se face simplu, cu puține ingrediente, este ușor și răcoros și merge excelent după o masă copioasă. Evident că sunt o sumedenie de rețete pentru crema de zahăr ars, și evident că eu o să susțin că a mea este cea mai bună! Iar dacă nu mă credeți, încercați-o!


Ca și ingrediente, aveți nevoie de 1 litru de lapte, 8 ouă, o cană de zahăr pentru cremă, ¾ de cană de zahăr pentru caramel, 1 plic zahăr vanilat, un praf de sare, un praf de cardamom, un praf de ghimbir, un praf de amestec de scorțișoară și cuișoare, coaja rasă de la o portocală și 5 ml esență de portocale.
Puneţi zahărul pentru caramel și maestecul de cuișoare și scorțișoară măcinate într-o cratiţă înaltă şi lăsaţi-l pe foc, să se topească până capătă o culoare maronie (dar nu-l ţineţi prea mult pe foc pentru că o să devină amărui). După ce s-a topit, luaţi cratiţa de pe foc, iar cât timp este lichid zahărul caramelizat, distribuiţi-l uniform pe pereţii vasului, iar apoi lăsaţi-l să se răcească. Separat, bateţi ouăle până devin spumă, apoi adăugaţi treptat cana de zahăr pentru cremă, zahărul vanilat, sarea, cardamomul și ghimbirul. Adăugaţi laptele şi mixaţi continuu, apoi puneți esenţa și coaja de portocală Turnaţi compoziţia în cratiţa tapetată cu caramelul întărit, puneţi cratiţa într-o tavă umplută pe jumătate cu apă fierbinte și dați la cuptor, la foc mic, pentru circa 1 oră şi jumătate, până când va fi bine rumenită şi legată.


Lăsaţi crema de zahăr ars să se răcească bine. Dacă aveţi oaspeţi şi doriţi să-i impresionaţi, răsturnaţi crema de zahăr ars pe un platou înalt ca să nu se irosească siropul şi turnați peste frişcă.

Saturday, March 14, 2015

Tort de piersici cu ciocolată și iaurt

Pentru că ne plac și ne place să le facem, torturile nu ne prea lipsesc din casă. Nu contează dacă e vreun eveniment important sau nu, dacă avem invitați la masă sau suntem doar noi 3, când ne dorim ceva dulce facem rapid câte un tort. Cu ciocolată, cu fructe, cu iaurt, nu contează, numai tort să fie. Iar pentru că la începutul lui martie a fost ziua mea, am decis să încercăm o rețetă nouă: tort de piersici cu două creme, cu ciocolată și iaurt!

Pentru blat, e nevoie de 3 ouă, 50 grame zahăr pudră, 1 plic zahăr vanilat, 1 praf de sare, 90 grame de făină, 1 linguriță praf de copt, 2,5 ml esență de cafea sau ciocolată, 1 lingură migdale măcinate. Se separă ouăle, albușurile se bat cu sare, iar gălbenușurile cu zahărul pudră, zahărul vanilat și 3 linguri de apă fierbinte. Înglobați albușurile bătute în crema de gălbenușuri, apoi făina amestecată cu praful de copt și migdalele. Se toarnă compoziția în forma de tort (26 cm) tapetată cu hârtie de copt și se coace 15 minute la foc mediu (180 grade) în cuptorul preîncălzit. Se scoate din cuptor și din formă, se desprinde hârtia de copt și se lasă să se răcească bine.

Pentru crema de ciocolată, aveți nevoie de 10 grame gelatină, 200 grame iaurt, 5 linguri cacao, 1 plic zahăr vanilat și 200 ml frișcă. Se înmoaie gelatina. Iaurtul se amestecă cu 2 linguri cacao și zahărul vanilat. Se dizolvă gelatina și se înglobează în iaurt. Se bate frișca și se amestecă în crema de iaurt.

Blatul se unge cu 3 linguri cremă de ciocolată și se bagă înapoi în forma de copt. Se șprițează rozete din crema de iaurt, peste care se presară restul de cacao.

Pentru crema de piersici aveți nevoie de 10 grame gelatină, 350 grame iaurt, un compot de piersici și 250 ml frișcă. Se înmoaie gelatina. Piersicile, împreună cu 250 ml de zeamă, se blenduiesc bine, apoi se pun la fiert. Când sunt fierbinți, se oprește focul, se adaugă gelatina înmuiată și se amestecă până se dizolvă. Se lasă să se răcească puțin, apoi se adaugă iaurtul și frișca bătută. Crema se toarnă peste rozetele de ciocolată, se nivelează și se dă totul la rece minim 5 ore.

Se scoate tortul din formă și se ornează cu rozete de frișcă, pricomigdale (sau felii de piersică din compot) și fulgi de migdale.

Thursday, March 12, 2015

Plăcintă de cartofi cu carne

Cartofii sunt prieteni cu toții, mari și mici, iubitori de savoare sau pasionați de diete. Iar dacă sunt gătiți rafinat și gustos, lăsând la o parte prejudecățile și dând frâu liber imaginației, puteți obține niște mâncăruri pe cât de simple, pe atât de fabuloase. Cum ar fi o tartă cu cartofi și carne, de care, vă garantez, toată familia se va îndrăgosti!

Aveți nevoie de 1 kg de cartofi, 2 linguri făină, o hașmă (sau o ceapă roșie lunguiață), 2 căței de usturoi, 500 grame de carne tocată mixtă (eu am folosi un amestec de porc, vită și pasăre), 3 ouă, 2 linguri ulei, 1 conservă roșii în bulion, 150 gr iaurt, 150 gr smântână, 1 lingură muștar iute (sau cu hrean), 1 și 1/2 linguri amestec condimente (mentă verde, măghiran, chimen, boia, cimbru, busuioc, nucșoară, piper), sare.
Cartofii se fierb în coajă circa 15-20 de minute, se curăță și se lasă să se răcească. Se zdrobesc, se amestecă cu 2 ouă, sare și 2 linguri făină. Se unge o formă de tort cu grăsime și se tapetează cu făină, apoi se toarnă compoziția de cartofi și se îmbracă cu ea toată forma.
Uleiul, împreună cu usturoiul tăiat rondele și ceapa mărunțită să încinge bine, se adaugă carnea și se lasă la prăjit circa 10 minute, amestecând să nu se ardă. Se adaugă roșiile tocate și bulionul, muștarul și condimentele. Se mai lasă să dea 2-3 clocote, apoi se toarnă compoziția în tava cu cartofi (nu turnați toată zeama, să nu riscați să vi se încleieze tarta!).

Oul rămas se bate bine cu iaurtul și smântâna, se potrivește de sare și se toarnă peste carne. Totul se dă la cuptor pentru circa 30-35 de minute, la foc potrivit (180 grade).

Tuesday, March 10, 2015

Rainbow cookies cu portocale

Furescuri, dacă sunt făcute cum trebuie, mănâncă toată lumea. Dar dacă mai sunt și atrăgătoare, cu siguranță că nimeni nu le va rezista...

170 de grame de unt sau margarină, se amestecă bine cu 155 grame de zahăr pudră. Se adaugă un strop de sare, 5 ml de esență de portocale (sau de ce fel doriți!), 3 galbenușuri și se freacă bine. Puneți apoi 310 grame de făină și omogenizați. Turnați toată compoziția pe un blat de lucru pudrat fin cu făină și frământați pentru vreo 10 minute, rupând bucăți mici din aluat. Împărțiți-l în 6 părți egale, pe care le dați la congelator circa 25-30 de minute. În fiecare parte puneți câte o picătură de colorant alimentar (roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, mov). După ce ați colorat fiecare aluat, faceți biluțe și puneți-le din nou la congelator pentru 15-20 de minute. Întindeți fiecare aluat în foaie de grosime de circa 0,5 cm. Amestecați un albuș cu 5 ml de apă și ungeți foaia roșie. Puneți peste foaia portocalie, ungeți cu albuș, apoi foaia galbenă, iarăși albuș, foaia verde, albuș, foaia albastră, albuș, iar la final foaia mov. Presați un pic să se lipească foile între ele, tăiați felii de 1 cm grosime, pe care le împletiți cîte 3, astfel încât să obțineți un rulou. Ungeți ruloul cu albuș și tăvăliți-l prin bombonele colarate. Dați la congelator pentru 30 de minute.

În tava de copt, tapetată cu hârtie de copt, puneți rondele de 0,5 cm grosime și coaceți la foc mic (140 grade), circa 10-11 minute.


PS: Eu m-am jucat și am făcut din aceste fursecuri niște mărțișoare comestibile foarte apreciate de colege...

Monday, March 9, 2015

Pui cremos cu sos de portocale

Dacă mi-ar cere cineva să îi argumentez de ce mă simt atât de atras de bucătăriile arăbești și nord-africane, sincer nu știu ce aș spune. Însă un lucru îmi este foarte clar: sunt fascinat de mâncărurile cu tentă arăbească. Poate și pentru că lumea acelei zone este fascinantă. Și nu mă refer aici la partea de fanatism religios, ci la amalgamul de bogăție-sărăcie pe care îl găsești acolo la tot pasul și care nu deranjează pe nimeni. Ba din contră! 
Din fascinația asta a mea pentru bucătăria arăbească, mai răsar din când în când și ceva rețete noi. Cum ar fi acest pui cremos în sos de portocale.

E nevoie de un pui întreg, dar fără spate (e păcat să îl irosiți la fripturi, când e perfect pentru o porție de ciorbă pentru 4 persoane!), 3 linguri ulei de măsline, 1 ceapă roșie, 2 portocale, 4 morcovi mari, 1 ardei gras roșu, 2 mere verzi, 5 crenguțe de cimbru, câte un praf de sare, piper roșu, piper verde, oregano, măghiran, ienibahar, scorțișoară măcinată și 2 cuișoare.

Ștergeți bine puiul, tăiați-l bucățele, pe care le puneți într-un castron. Adăugați în castron sarea, piperul roșu, piperul verde, oregano, măghiranul, ienibaharul și scorțișoara măcinată și frecați bine carnea, apoi acoperiți cu folie și lăasați la frigider 30 de minute. În tava de copt, puneți uleiul de măsline, crenguțele de cimbru, cuișoarele și portocalele, merele, morcovii, ardeiul gras și ceapa, tăiate rondele. Peste așezați carnea de pui și cam 0,5 litri de apă. Acoperiți tava cu folie și dați la cuptor, la foc potrivit, circa 30-35 de minute.

Scoateți tava, puneți pe o farfurie carnea și aruncați crenguțele de cimbru. Feliile de portocală, măr, morcov, ardei și ceapă le puneți într-un blender și le faceți pastă, peste care adăugați 5 linguri din zeamă și 2 linguri de zahăr.

Din sosul obținut, opriți câteva linguri pentru servire, restul turnați-l înapoi în tavă, puneți carnea și dați iarăși la cuptor pentru 20 de minute, până prinde carnea o crustă frumoasă.

Sunday, March 8, 2015

Deliciu cu mascarpone, cremă de vanilie și zmeură

Pentru prieteni speciali, întotdeauna facem câte ceva special. Cum ar fi un tort delicios cu zmeură, mascarpone și cremă de vanilie, pe un blat în două culori.

Pentru blat, găsiți reteta aici. Ideea e că împărțiți compoziția în două, una rămâne albă, în alta puneți cacao. Coaceți blaturile separat, le lăsați să se răcească, le puneți unul peste celălalt și tăiați cercuri. La îmbinare, folosiți pentru blatul de jos, alternativ, câte un cerc obținut din fiecare culoare, iar blatul de sus va ieși invers. Adică, dacă jos aveți blat maro-alb-maro-alb-maro, sus veți avea blat alb-maro-alb-maro-alb.
Pentru crema de vanilie, aveți nevoie de 2 gălbenușuri, 2 linguri de zahăr, 5 ml esență vanilie, 1 lingură amidon de porumb, 300 ml lapte și 200 ml lapte condensat. Puneți cei 500 ml de lapte la fiert. Între timp bateți bine gălbenușurile cu zahărul, până obțineți o cremă, Adăugați vanilia și amidonul și omogenizați. Turnați apoi laptele fierbinte și frecați bine, până obțineți o cremă fină. Lăsați să se răcească puțin.
Între timp, puneți 250 gr de zmeură, împreună cu 4 linguri de zahăr, la foc. Amestecați să nu se ardă zaharul, și fierbeți cam 5 minute. Dați la o parte și blenduiți. Opriți 2 linguri de crema de zmeură, restul turnați peste crema de vanilie. Puneți la înmuiat 10 grame de gelatină în puțină apă, iar după 5 minute dizolvați-o pe foc mic, fără să fiarbă. Turnați gelatina peste 250 grame de mascarpone, puneți 3 linguri de zahăr pudră și amestecați bine. În compoziția de mascarpone înglobați ușor crema de vanilie și zmeură și omogenizați bine. Adăugați frișca bătută (nu mai mult de 200 ml), amestecați bine, și turnați 80% din cremă peste primul blat (aflat în forma de tort!). Puneți blatul doi, apoi restul de cremă. Dați la frigider pentru 15-20 de minute, timp în care înmuiați ale 10 grame de gelatină în puțină apă, și urmând procedeul de mai înainte, o topiți. Apoi o puneți peste cele două linguri de zmeură pe care le-ați oprit și amestecați bine.

Scoateți tortul din frigider, turnați deasupra jeleul de zmeură, și dați iar la rece minim 4 ore.
Ornați cu frișcă și zmeură glasată.