Wednesday, January 28, 2015

Rosti de cartofi

Aveți nevoie de 600 grame de cartofi fierți în coajă, 100 grame cașcaval ras, pesmet, sare, piper alb și ulei.

Cartofii se decojesc și se dau pe răzătoarea mare (atenție, cartofii să fie reci, nu fierbinți, că altfel compoziția devine cleioasă!). 

Se amestecă cașcavalul ras, sare și piper după gust. 

Se fac chifteluțe pe care le aplatizați bine și le dați prin pesmet.

Le coaceți câte 6 minute pe fiecare parte, în ulei încins.

Rosti îi puteți folosi ca și garnitură la fripturi, sau simpli, la micul dejun. În ultimul caz, puteți adăuga în compoziție fâșiuțe de mușchi afumat sau de slăninuță.

Sunday, January 25, 2015

Totul sau aproape totul despre condimente (III)

Cardamomul

Cardamomul are un gust dulce-picant, extrem de aromat. Cardamomul vine în două variante comune: negru și verde. Ambele pot fi găsite sub formă de pudră sau păstăi. Cei mai snobi consideră că cardamomul este cel mai bun proaspăt măcinat, și nu cumpărat gata măcinat. Știți cum e, fiecare cu părerea lui.
Cardamomul este peste tot în bucătăria indiană (în special curry!) și este folosit în toată lumea în aluaturi. Este, de asemenea, un ingredient-cheie al Chai, o varietate de ceai negru condimentat.

„Cajun Mix“

Este unul dintre cele mai populare amestecuri de condimente din Statete Unite, folosit în special pentru pentru cărnuri (pui, porc, vita sau miel) fripte sau prăjite la grătar, tigaie sau în cuptor. Amestecul conține boia dulce, boia iute, pudră de ceapă, pudră de usturoi, oregano, cimbru, sare și piper negru.

Caperele

Caperele reprezintă mugurii-floare ai unui arbust care crește în zona Mării Mediterane și se folosesc murate în saramură. Caperele sunt folosite pe scară largă în bucătăriile italiană și grecească, fiind utilizate la mâncărurile cu pește, pui, cartofi și fructe de mare.

Chimenul

Chimenul, sau chimionul, poate fi găsit pudră sau semințe. Are o aromă foarte puternică și un gust care nu se poate compara cu nimic altceva. Pământesc și iute sunt cele două moduri care descriu cel mai bine aroma chimenului!
Pudra de chimen este folosită la curry, supe, tocănițe, cu fasole, la taco etc, în vreme ce semințele sunt ideale sotate în puțin unt sau ulei de măsline. Chimenul este ingredient de bază în bucătăriile grecească, turcească, arăbească, indiană și mexicană

Chives

Chives sunt frunzele cărnoase ale unei plante indigene din Europa și America de Nord, din aceeași familie cu ceapa și usturoiul. Acesta este utilizat pe scară largă pentru aromatizarea salatelor și preparatelor din legume, în special cartofi. Merge bine, de asemenea, cu brânza sau sosurile cu maioneză.

Cimbrul

Cimbrul este mai frecvent găsit uscat, însă este disponibil și proaspăt. Aroma este similară cu a rozmarinului, dar nu la fel de puternică, și, la fel ca busuiocul, poate fi găsit și cu aromă de lămâie. Cimbrul merge foarte bine cu legumele rădăcinoase, cu sosurile de unt, cu mâncărurile pe bază de sos de roșii, sau cu carnea de pasăre sau porc la tavă sau pe grătar. Iar cimbrul verde este condimentul perfect pentru mâncărurile de fasole verde.

Coriandrul

Coriandru poate fi găsit atât în varianta proaspătă, cât și uscat. Are o aromă puternică de citrice, fiind ușor piperat. În combinație cu oregano uscat, este ideal pentru carnea de porc. Este folosit în special în bucătăria indiană, cubaneză și mexicană.

Curcuma (Turmericul)

Curcuma este de culoare portocaliu închis, cu un gust amar, ușor picant. Este folosită în multe pulberi de curry, pentru culoare și gust. De asemenea, poate fi adăugată la supe și tocănițe, pentru a obține o culoare mai puternică.

Friday, January 23, 2015

Crispy Turkey Fingers

Tuturor ne place mâncarea de la McDonalds sau KFC (deși mulți dintre noi ne dăm cocoși și negăm acest lucru!). Există însă și varianta mai puțin „nesănătoasă“ a acestor preparate: să le faci chiar tu, la tine acasă. Nu veți obține gustul identic al acestora, dar cu siguranță e foarte apropiat și mult mai sănătos. În definitiv, asta și era ideea, nu? Zilele trecute am făcut acasă niște „crispy fingers“ delicioși, folosind însă piept de curcan în loc de carne de pui.


Pentru 3-4 persoane, aveți nevoie de circa 700-800 grame de piept de curcan, vreo 300 grame fulgi de porumb, 4 linguri de făină, un ou mai măricel, sare, piper și condimente după gust (eu am folosit măghiran, cimbru și nucșoară). Se trece carnea printr-un jet de apă și se șterge cu un prosop de bucătărie, apoi se taie fâșii, cam de 1 cm grosime, și se condimentează cu sare și piper. Se zdrobesc grosier fulgii de porumb și se amestecă cu condimentele dorite. Bucățile de carne se trec mai întâi prin făină, apoi ou bătut și la final prin amestcul de fulgi de porumb. Se prăjesc circa 4-5 minute într-o tigaie cu ulei bine încins.


Se pot servi la fel de bine cu garnitură de cartofi (prăjiți, natur, piure), cu amestec mexican sau varză de Bruxelles, sau simpli, cu murături (iarna) sau salate de sezon (vara). Eu am ales varianta doi, și i-am servit alături de câteva felii de pepene murat.

Saturday, January 17, 2015

Totul sau aproape totul despre condimente şi ierburi aromatice (II)

Aşa cum am promis, încep seria articolelor în care prezint totul, sau aproape totul, despre condimente şi ierburile aromatice. Azi voi scrie despre anason, boia, busuioc şi unul dintre amestecurile clasice ale bucătăriei franceze, „Bouquet Garni“.


Anasonul stelat
Anasonul stelat este fructul unui mic copac din sud-vestul Chinei. Fructele în formă de stea sunt culese chiar înainte de coacere şi se usucă înainte de utilizare. Acestea au o aromă puternică, dulce. Anasonul stelat întreg este utilizat pentru aromarea ceaiurilor, marinatelor şi supelor, fiind element de bază în bucătăria asiatică. Anasonul stelat mărunţit este utilizat în patiserie şi este, de asemenea, un ingredient principal al amestecului clasic chinezesc „Five Spice Mix“.


Anasonul
Anasonul este disponibil uscat, întreg sau măcinat. Provine din Spania, Mexic sau Olanda, având o aromă de lemn dulce. Este utilizat cu precădere pentru torturi, prăjituri, dulciuri sau murături.


Boiaua de ardei (paprika)
Boiaua de ardei poate fi dulce, iute sau afumată. Este de culoare roşu închis, şi este utilizată atât pentru culoare, cât şi aromă. Este perfectă pentru fripturi, sosuri, grătare, ciorbe şi supe.


„Bouquet Garni“
Împreună cu „Fines Herbs“ şi „Herbes de Provence“, „Bouquet Garni“ este unul dintre amestecurile clasice de ierburi aromatice din bucătăria franceză. Acesta conţine măghiran, cimbru, rozmarin, pătrunjel şi frunze de dafin. În mod tradiţional, „Bouquet Garni“ este adăugat la gătirea mâncărurile într-un pliculeţ, ca cel de ceai, care va fi eliminat înainte de servire. Aroma sa completează felurile de mâncare pe bază de carne sau de roşii.


Busuiocul
Busuiocul poate fi găsit atât proaspăt, cât şi uscat. De asemenea, sunt foarte multe varietăţi de busuioc, cel mai răspândit şi utilizat fiind cel uşor dulce, cu un gust îndrăzneţ, uşor dulce şi o vagă tentă mentolată. Busuiocul proaspăt este foarte temperamental. După ce a fost tăiat,  trebuie să fiţi foarte atenţi la modul de păstrare. Astfel, fie îl menţineţi proaspăt, punându-l într-o pungă cu fermoar, cu tulpinile învelite într-un prosop de hârtie umedă, şi ţinându-l la frigider, fie îl congelaţi. Busuiocul merge foarte bine cu roşiile, cu brânza uşoară şi cu carnea de porc. Este ingredientul principal în sosul Pesto şi este folosit pe scară largă în bucătăria mediteraneeană şi în cea asiatică. Este foarte bun mărunţit şi amestecat în paste, cu puţin unt. De asemenea, completează foarte bine mâncărurile pe bază de cartofi sau ardei.

Thursday, January 15, 2015

Totul sau aproape totul despre condimente și ierburi aromatice (I)



Mâncarea este întotdeauna mai bună atunci când este condimentată corespunzător. Iar după ce vă însușiți informațiile de bază despre condimente și plantele aromatice, vă veți bucura cu adevărat de gătit. Iar mâncarea va avea cu siguranță un gust și o aromă mai bune, și vă veți impresiona prietenii, familia, colegii.

Dacă aveți sugestii legate de modul/moduri de a folosi un anumit condiment sau anumite ierburi aromatice, sau despre condimente care ar trebui adăugate, nu vă sfiiți, aveți la dispoziție secțiunea de comentarii. Nu de alta, dar atunci când există colaborare, lucrurile sunt mai bune, nu?

Generalități
Cele mai multe ierburi aromate pot fi găsite uscate sau proaspete și poate fi folosite în ambele variante, fără probleme. Vorbim aici despre frunze, semințe, coajă, rădăcini, etc. În varianta uscată, unele dintre ele sunt considerate în mod normal un condiment. Ierburile proaspete sunt ideale pentru garnituri , oferind o aromă îndrăzneață. Având proprietăți aromatice puternice, sunt perfecte și pentru fripturi și sote-uri, sau tocate și amestecate în diferite alimente, cum ar fi piureul de cartofi.

Ierburile proaspete pot fi cumpărate la ghiveci și păstrate la loc luminos și răcoros, sau tăiate și ținute la frigider, în pungi cu fermoar și cu un prosop de hârtie umedă înfășurat în jurul tulpini. Pătrunjelul, coriandrul și busuiocul, toate se păstrează frumos și proaspete cu această metodă!

Ierburile uscate sunt ideale atunci când sunt utilizate cu ulei (sau unt, grăsime) sau apă. În acest fel ele pot uleiul sau infuza lichidul de gătit. Pentru a trezi aromele acestora, striviți-le ușor între degete înainte de a le folosi. Sau zdrobiți-le într-un mojar! Pentru că cele mai multe dintre ierburile aromatice își pierd din aromă atunci când sunt uscate (cum este cazul busuiocului, salviei sau oregano-ului), tendința este să folosim o cantitate mai mare pentru a obține o aromă puternică. De aceea este important să gustați mereu din mâncare, și să adăugați puțin câte puțin din aceste ierburi, până obțineți gustul dorit.

Condimentele sunt aproape întotdeauna folosite în stare uscată. Acestea pot fi găsite întregi (piper, nucșoară, scoarță de scorțișoară, diverse semințe, rădăcini) sau măcinate/zdrobite. Pentru că sunt mult mai aromate decât ierburile, condimentele au tendința de a acoperi restul mirodeniilor, de aceea trebuie avută foarte mare grijă la folosirea lor. În ceea ce privește depozitarea condimentelor, cel mai bine este să fei ținute departe de aer, căldură, și lumina soarelui. Vor dura mai mult în acest fel.

De săptămâna viitoare, voi publica, în ordine alfabetică, câte ceva despre aproape toate condimentele și ierburile aromatice!

Thursday, January 8, 2015

Supă cremă de cartofi cu praz și crutoane

Supele cremă sunt felul de mâncare preferat de aproape oricine, și făcut de foarte puține persoane. De ce? Poate pentru că mulți consideră că genul acesta de supe sunt mai elaborate și, în consecință, mai greu de făcut. Nimic mai fals. Dovadă stă această supă cremă de cartofi, extrem de simplă și foarte gustoasă.


Aveți nevoie, pentru șase porții, de 3 cartofi mari, 1 cartof dulce, 4 morcovi sănătoși, 1 țelină, 1 pătrunjel rădăcină, 1 păstârnac, 2 fire de praz, 1 dovlecel, sare, piper, un praf de nucșoară și 200 ml supă de pasăre. 


Legumele se curăță, se spală într-un jet de apă și se pun la fiert 25-30 de minute. 


Se scot cu spumiera din zeama în care au fiert și se pun în blender, la pasat, împreună cu un polonic de zeamă.


După ce le-ați pasat, la puneți într-o oală, împreună cu supa de pasăre și nucșoara și amestecați bine. Dacă este prea groasă, mai adăugați câte puțină zeamă de legume, până obțineți consistența dorită. 


Serviți caldă, cu crutoane de pâine și ulei de măsline.