Monday, January 13, 2014

Sos de ciocolata si citrice

Carnea fripta sau prajita - fie ca e vorba de fripturi, gratare, rulade, etc - este parca mai gustoasa atunci cand o servesti alaturi de un sos, clasic sau mai indraznet. Cel putin asta este parerea mea. Iar pentru cei carora le place sa incerce noi arome si noi combinatii, le recomand acest sos de friptura cu ciocolata si citrice.

Aveti nevoie de 250 ml de zeama de friptura condimentata, coaja de la o clementina, o lingura si jumatate de zahar, 4 bucati de ciocolata amaruie.

Coaja de clementina se spala bine si se taie felii subtiri. 

Zeama de friptura se strecoara si se pune la fiert, intr-o craticioara, impreuna cu coaja de clementina si zaharul, pentru 15-20 de minute, pana scade la jumatate. 

Se strecoara si se pune din nou la fiert, impreuna cu bucutatile de ciocolata, amestecand energic. 

Se lasa sa dea 3-4 clocote, apoi se muta intr-un ibric si se lasa la racit. Inainte de servire, se incalzeste usor.

Sunday, January 12, 2014

Pulpa de curcan la cuptor, cu cuisoare si scortisoara

Recunosc, mie imi place mult carnea de curcan, indiferent daca e vorba despre snitele, ciorba, friptura sau piftie. Pentru ca am avut in congelator niste pulpa de curcan, in week-end am zis ca e cazul sa ma joc putin cu ea. Iar din aceasta joaca, a iesit o friptura foarte aromata si suculenta, de sa iti lingi degetele, nu alta...



Daca va este pofta, incercati-o, nu e grea si cu siguranta nu o sa va para rau. Aveti nevoie de o pulpa superioara de curcan, 2-3 linguri de ulei de masline, 1 lingura de ulei de susan (sau de nuci), 50 ml de visinata, cate un praf de nucsoara, curry, cimbru, busuioc si rozmarin, 2 lingurite de boia (dulce sau iute, dupa gust), 6-7 cuisoare, 1/2 lemn de scortisoara, sare si piper dupa gust.
Se spala bine carnea si se tamponeaza cu un prosop curat, sa nu mai ramana apa. Se cresteaza usor partea fara piele. Puneti uleiul in tava, asezati pulpa cu pielea in jos, si condimentati cu sare si piper dupa gust. Presarati apoi nucsoara, curry, cimbrul si visinata si lasati 5-6 minute sa patrunda aromele. Acoperiti apoi carnea cu 2-3 litri de apa si dati la copt in cuptorul incins, reducand focul la minim. Lasati cam 40 de minute, apoi scoateti din cuptor, intoarceti pulpa cu partea cu piele in sus, si presarati restul condimentelor (busuiocul, rozmarinul si boiaua). Adaugati in zeama cuisoarele si lemnul de scortisoara rupt in 2-3 bucati si bagati din nou la cuptor. Lasati cam 20 de minute la foc mic, apoi dati focul mai tare si lasati inca 5-10 minute sa se rumeneasca frumos carnea. Cand scoateti din cuptor, turnati cateva linguri de zeama peste pulpa, ca sa se fragezeasca.




O puteti servi cu garnitura de cartofi copti, sos de ciocolata si citrice si salata de sfecla rosie.

Tuesday, January 7, 2014

Tort cu mascarpone, cafea si portocale

Pentru ca sunt un fan declarat al ciocolatei, pe care incerc sa o combin in cele mai nastrusnice feluri cu te miri ce ingrediente pe care unii poate nu le-ar alatura niciodata ciocolatei, multi dintre cei care ma cunoasteti sau ma urmariti pe blog v-ati fi asteptat ca de Revelion sa „reinventez“ vreun tort de sau cu ciocolata. Numai ca de data asta am decis sa ma joc putin cu un Tiramisu. Zic sa ma joc un pic, pentru ca nu am folosit „umplutura“ clasica de la celebrul desert italian, dar nici nu m-am indepartat foarte mult de „original“: i-am adaugat doar o tenta usoara de portocale, atat cat sa il faca racoros, numai bun de rostogolit pe gat in jos putin dupa miezul noptii.



Asa ca am facut un blat pufos de cacao (din 6 oua, 6 linguri de apa, 6 de ulei, o cana de zahar, o cana si jumatate de faina, un miros discret de esenta de vanilie si 2 linguri de cacao), pe care dupa ce s-a racit l-am taiat in patru si am insiropat fiecare bucata cu cateva linguri de cafea si zeama de portocale.
Pentru crema, am frecat bine 2 cutii de mascarpone cu 6 linguri de cafea si 100 de grame de zahar, apoi am adaugat zeama de la o jumatate de portocala si pulpa de la fructul intreg. Am batut 200 ml de frisca si i-am inglobat in crema de mascarpone.
Am impartit apoi crema in 4 parti egale, pe care am pus-o peste cele 4 blaturi, iar la final am ras putina ciocolata amaruie peste. Asta asa, sa nu ma dezmint!


Monday, January 6, 2014

Friptura aromata de porc

Nu sunt un mare fan al carnii de porc, pe care o consum cam de 4-5 ori pe an. Poate tocmai de aceea atunci cand o consum imi place sa ma joc cu aromele, sa le combin astfel incat sa-mi las papilele gustative in extaz dupa ce termin. Pentru ca nu stiu din ce motiv cica nu e bine sa consumi carne de pasare in noaptea de Anul Nou, am decis sa ne delectam, la cumpana din ani, cu o friptura de porc. 



Asa ca am trecut la treaba si am facut rapid un bait din cateva linguri de ulei de susan amestecat cu ulei de masline, putina sare, un praf de piper, niste iz de cimbru si busuioc si zeama de la o jumatate de portocala. Am sapunit bine feliile de pulpa de porc cu amestecul asta, apoi le-am asezat una langa alta intr-o tava stropita din belsug cu ulei de masline. Am presarat deasupra mirodenii fara numar - rozmarin, scortisoara, cimbru, busuioc, oregano, maghiran, sare, piper de toate culorile -, am zdrobit 3 catei de usturoi si i-am aruncat si pe astia peste carne, am stors si cealalta jumatate de portocala, cu tot cu pulpa, si am zvarlit-o si pe asta deasupra. Am completat cu 3 pahare de apa calduta si am inecat apoi totul in 300 de mililitri de vin alb sec.
Am pornit cuptorul la maxim si am bagat tava, lasand-o asa vreo 15 minute, apoi am redus focul la minim si am lasat carnea sa se perpeleasca in sucul ala inca vreo 30-40 de minute, invartind-o din cand in cand. 



Iar la miezul noptii am servit-o alaturi de niste cartofi impanati cu muschiulet afumat si cas, o minune, nu alta! Daca nu credeti, luati de va convingeti!



Friday, January 3, 2014

Pizza „Mailat`s Kitchen“

Pizza a reprezentat intotdeauna un fel pe care toti cei din casa l-au mancat cu placere. De cele mai multe ori, reteta de baza era cea de la „Pizza a la Radu“. Pentru ca era usor de facut chiar si in dupa-amiezile din timpul saptamanii, cand timpul avut la dispozitie pentru a incropi ceva rapid pentru masa nu este foarte generos. De fapt, nu e generos deloc! In vacanta asta de CraciunoRevelion, pentru ca timp am avut berechet la dispozitie, am zis sa incerc o noua reteta, cu blat dospit. Ce a iesit, a fost o nebunie... Care s-a evaporat pur si simplu din tava...



Pentru blat (suficient pentru o tava mare de cuptor), aveti nevoie de 150 ml de apa calduta, 1 lingurita de sare, doua linguri de ulei de masline, 300 gr de faina si o jumatate de pachet de drojdie. Framantati un aluat din toate aceste ingrediente, pe care il lasati la dospit cam 40-50 de minute (pana isi dubleaza volumul). Tapetati cu faina o planseta si intindeti bine aluatul, cam de 1 cm grosime, apoi puneti-l in tava unsa cu ulei de masline si presarata cu faina. Dupa ce ati intins bine blatul in tava, ungeti-l cu putin ulei de masline si sos de rosii, presarati cimbru, piper si busuioc uscat, apoi puneti ce umplutura vreti (sau va place). Pentru „Mailat`s Kitchen Pizza“, eu am folosit citeva feliute de branza framantata, cateva bucati de cascaval, putin muschiulet de casa afumat, niste bucatele de cremvusti, sunca de pui, felii de ou fiert, masline, ceapa verde, porumb si felii de rosii. Am presarat din nou niste cimbru si niste busuioc uscat deasupra, am mai ras putin cascaval si am bagat la cuptorul incins, la foc mediu, pentru circa 15 minute.
Langa am facut un sos de rosii cu busuioc, o minune!