Tuesday, January 29, 2013

Butoiașe cu cremă de lămâie




Dacă vreți un desert savuros și ușor de făcut, butoiașele vor fi preferate voastre. Nu sunt deloc complicate și, cu siguranță, vă veți încânta musafirii. Sau copiii, că doar nu trebuie să facem prăjituri doar la ocazii speciale!
Deci, pentru vreo 50 de bucăți, amestecați 50 ml ulei, 125 ml lapte, 3 linguri zahăr, drojdie proaspătă (cam cât o jumătate de nucă), 100 gr de untură, și făină cât cuprinde, să vă iasă un aluat ce se poate întinde. Împărțiți-l în 3 și întindeți din fiecare bucată câte o foaie, pe care o tăiați fâșii de 5 cm lățime. Fiecare fășie o tăiați apoi în dreptunghiuri de 4 cm lungime, iar bucățile astfel obținute le înfășurați pe bucăți de lemn de 1 cm grosime (puteți folosi și cozile de la lingurile de lemn!), le puneți în tava tapetată cu hârtie și coaceți la foc potrivit cam 10 minute. Scoateți-le de pe forme cât sunt încă fiebinți și lăsați-le să se răcească bine, de preferat până a doua zi.
Pentru cremă, amestecați 200 gr de zahăr, cu 4 linguri de făină, 0,5 l de lapte și coaja rasă de la o jumătate de lămâie și puneți la fiert, pe foc potrivit, până obțineți o cremă consistentă. Luați de pe foc și înglobați 200 gr de unt, apoi dați la răcit. Când e rece, amestecați cu zeama de la jumătatea de lămâie. Cu un poș, umpleți butoiașele. 

Faceți apoi un sirop din 15 linguri de apă, 5 linguri de cacao și 10 linguri de zahăr. 

Turnați o parte din sirop, cât este fierbinte, într-o farfurie adâncă și treceți butoiașele prin aceste sirop (fără a acoperi însă și capetele!), 

apoi prin nucă de cocos. 

Lăsați-le la răcit câteva ore înainte de servire.

Monday, January 28, 2013

Tort cu ciocolată albă, banane și căpșuni





Ingrediente:
Blat: 3 ouă, 3 linguri apă, 3 linguri ulei, ½ cană de zahăr, ¾ cană de făină, 1 plic praf de copt, 100 gr de ciocolată cu lapte
Cremă: 100 gr ciocolată albă, 20 gr unt, 1 lingură apă, 2 banane foarte coapte, 300 gr de căpșuni (proaspete sau din compot, depinde de sezon), 200 ml frișcă

Preparare:
Se amestecă zahărul cu apa și se pun la fiert, până se obține un sirop, care se lasă să se răcească bine. Bateți tare albușurile, și când sunt țepene, adăugați puțin câte puțin siropul de zahăr, bătând în continuare. Apoi puneți unul câte unul gălbenușurile, amestecând ușor, uleiul și apoi făina amestecată cu praful de copt. Amestecați bine, iar la final puneți ciocolata tăiată cubulețe. Turnați compoziția în forma de tort tapetată cu hârtie de copt și dați la cuptor  la foc mediu (dar încins în prealabil) pentru 15-20 de minute. Ca să fiți sigur că e copt, faceți testul cu scobitoarea. Lăsați să se răcorească puțin, scoateți din formă și lăsați apoi blatul să se răcească de tot.
Între timp, puneți la topit, pe bain-marine, ciocolata albă, împreună cu o lingură de apă. Decojiți bananele și tăiați-le rondele. Spălați căpșunile, scoateți-le codițele și lăsați-le la scurs. După ce s-au scurs, puneți-le împreună cu bananele în blender și pasați-le. Bateți frișca, pe care o înglobați în ciocolata topită, amestecată în prealabil cu untul. La final, puneți în compoziție bananele și căpșunile pasate.

Asamblare:
Tăiați blatul în două. Așezați prima bucată înapoi în forma de copt, puneți crema, iar deasupra celălalt blat. Dați la rece pentru cel puțin 4 ore.
Scoateți din formă și ornați după inspirație, cu frișcă sau pastă de zahăr. Noi am folosit pastă de zahăr și a ieșit ce vedeți mai jos!


Sunday, January 27, 2013

Supă cremă de cartofi




Când e gerul mai mare afară, atunci mi-e cel mai poftă de o supă cremă. Nu mă întrebați de ce, dar parcă mă încălzesc mai repede și mai bine dând pe gâtlej o supă cremoasă și fierbinte decât o ciorbiță obișnuită...
Pentru o oală mare, sănătoasă (de vreo 6-7 litri!), aveți nevoie un kilogram de cartofi, doi morcovi mari, un pătrunjel vârtos și un păstârnac asemenea, o țelină potrivită, un ardei gras roșu (e mai dulceag, nu de alta, că altfel e bun și ăla verde), doi dovlecei și o ceapă mărișoară. Curățați de coajă cartofii, ceapa, dovleceii și rădăcinoasele (wow ce cuvânt beton am folosit!), spălați-le bine și tăiați-le în patru. Curățați ardeiul de sâmburi, spălați-l și tăiați-l bucăți. Puneți-le pe toate într-o oală mare, împreună cu un pumn de sare și vreo 5-6 litri de apă, și lăsați-le să fiarbă bine. (Ca să scurtez timpul de fierbere și ca să păstrez cât mai mult din aromele legumelor, noi am folosit oala sub presiune).
După ce au fiert, scoateți legumele și puneți-le pe toate în blender, împreună cu 3-4 polonice de zeamă. Pasați-le bine, apoi turnați-le într-o oală (am spus mai sus cam de câți litri, să vă încapă!). Turnați peste vreo 3-4 litri din zama în care au fiert și puneți la fiert. Separat, amestecați o lingură de făină cu 200 ml de lapte și turnați peste supă, amestecând continuu, și lăsați să dea în 2-3 clocote. Bateți bine trei gălbenușuri cu 250 ml de smântână nu foarte grasă și puneți compoziția în oala cu supă. Amestecați bine și mai dați compoziția într-un clocot.
Serviți cu crutoane fierbinți, ardei iute murat și, cui îi place, cu un strop de oțet!

Friday, January 25, 2013

Tort cu mascarpone și ness



Ingrediente:
Blat: 4 ouă, 4 linguri apă, 4 linguri ulei, 3/4 căni zahăr, 1 cană făină, praf de copt
Crema: 250 ml kefir, 200 gr mascarpone, 100 gr zahăr, 3 lingurițe cafea solubilă, 200 ml frișcă, 10 gr gelatină, 100 ml apă
Decor: 200 gr pișcoturi, 150 ml frișcă

Mod de preparare:
Pentru prepararea blatului, urmați instrucțiunile de la blatul tortului „LiMa”.
Pentru cremă: Puneți la înmuiat gelatina în cei 100 ml de apă. Bateți frișca bine, însă să nu fie prea bățoasă. Amestecați kefirul, zahărul și cafeaua solubilă. Adăugați apoi crema mascarpone și omogenizați bine. Topiți gelatina pe baie de abur și încorporați-o în cremă. Adăugați frișca. Spumați compoziția cu mixerul, la viteză mare, timp de 30 de secunde, apoi dați-o la rece pentru o oră.

Asamblare:
Tăiați blatul în două. Așezați într-o tavă tapetată cu folie alimentară primul blat, însiropați-l cu cafea și puneți peste 4/5 din crema de mascarpone cu ness. Așezați cel de-al doilea blat, acoperiți cu folia alimentară și dați la frigider pentru circa 2 ore. 
Crema rămasă amestecați-o cu 2 linguri de frișcă bătută și acoperiți tortul complet. Așezați pe margine pișcoturile, iar deasupra puneți restul de frișcă bătută. Completați decorul după gust... și inspirație.

Thursday, January 10, 2013

Tort „LiMa”



Ingrediente:
Blat: 6 oua, 6 linguri apa, 6 linguri ulei, o cană de zahăr, o cană și jumatate de făină, un praf de copt, 2 linguri cacao
Cremă: 300 grame ciocolată albă, 300 grame ciocolată amăruie, 20 grame unt, 20 grame unt de arahide, 400 ml frișcă lichidă
Ornat: 100 ml frișcă, pastă de zahăr

Preparare:
Blat: Se separă ouăle. Albușurile se bat spumă, se adaugă zahărul și se bat din nou. Gălbenușurile se adaugă unul câte unul și se înglobează în albuș. Se adaugă uleiul și apa, apoi făina și praful de copt, și se omogenizează. Se împarte compoziția în două părți egale, în una dintre ele adăugându-se cacaua. În forma tapetată cu hârtie se toarnă alternativ un strat de blat maro, unul de alb. Se dă la copt în cuptorul încins, la foc potrivit, până se rumenește ușor deasupra (testul scobitorii trebuie trecut!) Se lasă să se răcească și se taie în două.
Cremele: Pentru crema maro, se topește ciocolata amăruie pe baie de abur, se adaugă untul și 20 ml de alcool la alegere. Se bat bine 200 ml de frișcă și se înglobează în ciocolata topită. Se lasă să se răcească puțin. Pentru crema albă, se topește ciocolata albă (tot pe baie de abur), se adaugă untul de arahide și câteva picături de lichior de cafea. Restul de frișcă se bate tare și se înglobează în ciocolată. Se lasă să se răcească puțin.

Asamblare:
Peste primul blat, însiropat după gust, se așează alternativ cremele, având grijă să puneți cremă albă peste blatul negru și crema neagră peste platul alb. Se pune blatul de deasupra și se dă la rece vreo 2-3 ore.

Decorare:
Frișca se bate tare și se întinde uniform peste tort. Se îmbracă apoi tortul în pastă de zahăr, după imaginaţia fiecăruia.